Κατά την
μυθολογία λέγεται ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί
καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι η Λαδανιά θα
θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές,
επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο
για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο
δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες, η θεραπευτική και η καλλυντική. Ο πρώτος λαός που
προχώρησε στην συλλογής της ρητίνης του κίστου ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Το
χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση (στις μούμιες) και το έκαιγαν σαν λιβάνι στους
ναούς. Στον Μινωϊκό πολιτισμό υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του ως καλλυντικό και
θεραπευτικό, ενώ αναφορές υπάρχουν και στον Ηρόδοτο. Ο Διοσκουρίδης αναφέρετε
στον αλάδανο και στις στυπτικές, θερμαντικές, και μαλακτικές ιδιότητες του. Το
λάδανο αποτελεί ένα από τα σαράντα συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή
του Άγιου Μύρου. Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης
της λαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Την ρητίνη αλάδανου την
χρησιμοποιούν οι Άραβες ως θυμίαμα., ενώ ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας την χρησιμοποιεί για την αποσκλήρυνση του
στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα..Στο
Μεσαίωνα θεράπευε την πανώλη, ενώ στην Αναγέννηση κυκλοφορούσαν αρωματικά
χώρου με κύριο συστατικό το λάδανο. Σήμερα στην Βόρεια Κρήτη και συγκεκριμένα
στην περιοχή Σίσες του Δήμου Μυλοποτάμου και στον Δήμο Μαλεβιζίου συνεχίζεται η
παράδοση (που κρατάει πολλούς αιώνες) της συλλογής του λάδανου. Το λάδανο ή ο
αλάδανος είναι μια αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες
που μαζεύεται από τα φύλλα του φυτού Cistus Creticus spp. Creticus κατά τις θερμές
ώρες της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες. Το λάδανο μαζεύετε με μηχανικά μέσα
με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου (το αργαστήρι) ή από το τρίχωμα των
κατσικιών που βόσκουν ανάμεσα στις λαδανιές. Στις παλαιότερες εποχές ήταν
δυνατή η συλλογή της ρητίνης και σε αλλά σημεία της ανατολικής Μεσογείου, όπως η
Βόρειος Αφρική και η Κύπρος, με την μεταβολή όμως του κλίματος στις
περιοχές αυτές, η συλλογή σταμάτησε και γίνεται αποκλειστικά μόνο στις προαναφερθείσες
περιοχές. Το αργαστήρι είναι μια κατασκευή από ξύλο που πάνω της έχουν δέσει
πλαστικά λουριά (παλαιότερα ήταν δερμάτινα). Χτυπώντας αυτά τα λουριά πάνω στο
φυτό, το πλαστικό μαζεύει τον «ιδρώτα» των φύλων (που είναι το υγρό της λαδανιάς-η
ρητίνη). Για να αντέξει την ζέστη η λαδανιά, εκρέει αυτό τον ιδρώτα στα φύλλα
και τους τρυφερούς βλαστούς όταν έχει πολλή ζέστη και για αυτό η συλλογή γίνεται
ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια και είναι κουραστική.
Ο ιδρώτας αυτός όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρος. Αν δοκιμάσετε να συλλέξετε λαδανιά στις παραπάνω συνθήκες θα διαπιστώσετε ότι το χέρι σας κολλάει από την μαύρη ρητίνη που συγκεντρώνεται σιγά σιγά. Αφού μαζευτεί η ρητίνη (με ξύσιμο του αργαστηριού) εκχυλίζεται και παίρνεται το αιθέριο έλαιο της λαδανιάς. Η εκχύλιση γίνεται σε διάφορους διαλύτες, όπως αλκοόλη, ελαιόλαδο, αιθέρας, εξάνιο κλπ. Σήμερα καλύτερη εκχύλιση γίνεται με διαλύτη εξαιρετικά κρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα. Στον Βοτανόκηπο δοκιμάσαμε την απόσταξη λαδανιάς σε αποστακτήριο με ατμό (λεπτομέρειες από εδώ), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Ο ιδρώτας αυτός όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρος. Αν δοκιμάσετε να συλλέξετε λαδανιά στις παραπάνω συνθήκες θα διαπιστώσετε ότι το χέρι σας κολλάει από την μαύρη ρητίνη που συγκεντρώνεται σιγά σιγά. Αφού μαζευτεί η ρητίνη (με ξύσιμο του αργαστηριού) εκχυλίζεται και παίρνεται το αιθέριο έλαιο της λαδανιάς. Η εκχύλιση γίνεται σε διάφορους διαλύτες, όπως αλκοόλη, ελαιόλαδο, αιθέρας, εξάνιο κλπ. Σήμερα καλύτερη εκχύλιση γίνεται με διαλύτη εξαιρετικά κρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα. Στον Βοτανόκηπο δοκιμάσαμε την απόσταξη λαδανιάς σε αποστακτήριο με ατμό (λεπτομέρειες από εδώ), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Η λαδανιά είναι
ένα αρωματικό, αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό βότανο που ελέγχει την
αιμορραγία και έχει αντιβιοτικές επιδράσεις. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία
της καταρροής και της διάρροιας, όσο και ως εμμηναγωγό. Έχει
καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία και τον πονόδοντο. Είναι
ισχυρό αντιοξειδωτικό, αποτοξινωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα
φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από
οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των
ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Το
ινστιτούτο Lefo στο Ahrensburg της Γερμανίας κατέληξε στα
εξής συμπεράσματα μετά από δοκιμές και έρευνες με την λαδανιά: Το τσάι της
λαδανιάς είναι τρείς φορές πιο υγειές από όσο το πράσινο τσάι. Προστατεύει την
καρδιά 4 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό 20
φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
Ο καθηγητής Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει
ότι ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που
προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της
περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50
μιλιγκραμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο
τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν
σημαντικά χαμηλότερο από πριν. Οι θεράποντες συμβουλεύουν ένα λίτρο τσαγιού
Κίστου ημερησίως κατά τη διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης. Ο Δρ Frank
Petereit αναφέρει στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά
σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι
επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και
ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, ελέγχονται
από τον Κίστο. Επίσης ο Δρ Petereit ανακάλυψε ότι ο Κίστος ανακουφίζει τις
διάφορες μορφές αναφλέξεων. Εάν καταναλωθεί ένα λίτρο του τσαγιού , τα
χαρακτηριστικά συμπτώματα στο αίμα θα μειωθούν σημαντικά. Ακόμα περισσότερο
εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση
στους ιούς της γρίπης και ακόμη και στους ιούς πτηνών (H7N7 ). Αυτό
ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie» του Munster.
Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει
ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που
επηρεάζονται από τον ιό. Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής
Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δεμέτσο χρησιμοποιούνταν σε καρκίνους,
κακοήθη σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της
μήτρας και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή αντισηπτική
δράση. Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές
ουσίες του φυτού στο εργαστήριο. Οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Wiese απέδειξαν
ότι χάρη στον Κίστο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από 95 ασθενείς
που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που αντιμετωπίστηκε προηγουμένως χωρίς
επιτυχία. Το μυστικό αυτών των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του Κίστου είναι η
βιταμίνης P. Η λαδανιά έχει επίσης άριστες επιδόσεις σε δερματοπάθειες,
φαγούρες, αλλεργίες, ερεθισμένο δέρμα, αιμορροΐδες. Στη λαϊκή ιατρική της Χαλκιδικής
ο Κίστος εφαρμόζεται επίσης σαν καταπλάσμα. Το αιθέριο έλαιο και το ανθόνερο του
Κίστου χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, στην αρωματοποιία, στην ζαχαροπλαστική,
στην μαγειρική, στην σαπωνοποιία. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε αναπλαστικές,
αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου. Πίνεται ως τσάι σε ζεστό νερό
(όχι βραστό) όπου εκχυλίζεται για 7-8 λεπτά. Επίσης κυκλοφορεί ως βοτανόλαδο (ήπια
εκχύλιση σε ελαιόλαδο), το βρίσκουμε σε κατάλληλες κηραλοιφές, ως ανθόνερο και
σε εξειδικευμένα καλλυντικά και λοσιόν. Το άνθος της λαδανιάς είναι από τα
αγαπημένα των μελισσών που το συλλέγουν και για πρόπολη.
Τα βότανα πρέπει να
αντιμετωπίζονται ως φάρμακα που έχουν και πιθανές παρενέργειες. Πρέπει να
συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους και να μην
αυτοσχεδιάζεται και «παίζετε» με την υγεία σας. Οι παραπάνω αναφορές έχουν ενημερωτικό
– εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα και δεν
υποκαθιστούν τον γιατρό σας.
πηγές:
http://ladano.blogspot.gr/
www.pfaf.org
http://www.lefo.de/
http://www.ema.europa.eu/ema/
http://www.openarchives.gr/search/Cistus%20creticus
http://plants.usda.gov
πηγές:
http://ladano.blogspot.gr/
www.pfaf.org
http://www.lefo.de/
http://www.ema.europa.eu/ema/
http://www.openarchives.gr/search/Cistus%20creticus
http://plants.usda.gov
Ολοκληρωμένο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Πόσες κουταλιές αποξηραμένου φυτού αντιστοιχούν για μια κούπα τσάι ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες κουταλιές αποξηραμένου φυτού αντιστοιχούν για μια κούπα τσάι ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ότι διάβασα σε κάποια άλλη σελίδα ένα με δύο το πολύ κουταλ. του γλυκού για μία κούπα έγχυμα.
ΔιαγραφήΜάζεψα Λαδανια πρώτη φορά. Για να την αποξειρανω πρώτα πρέπει να την πλεινω; Τα άνθη τα αποξηραινω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω ότι μάζεψες με τον σωστό τρόπο, δηλαδή ζεστές ώρες από "ζορισμένα" φυτά. Επομένως υπάρχει ρητίνη και άρα αν πλύνεις είναι σαν να την διώχνεις. Μαζεύεις από καθαρές περιοχές και ψηλά σημεία του φυτού. Μαζεύεις και άνθη, αν και τα φύλλα-τρυφεροί βλαστοί έχουν περισσότερες ιδιότητες και την ρητίνη.
ΑπάντησηΔιαγραφή