Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σπαθόλαδο


Άπειρες οι αναφορές για την θεραπευτική χρήση του σπαθόλαδου, από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τα Ρωμαϊκά συγγράμματα, τα μαντζούνια των γιαγιάδων μας ως τις επιστημονικές μελέτες και το διαδίκτυο. Όχι άδικα, αν το δοκιμάσετε θα πειστείτε και θα ανακαλύψετε τις πολλές και πολύτιμες ιδιότητές του. Πάμε να μάθουμε πως φτιάχνεται.
Σε σκούρο μπουκάλι (κρασιού, μπύρας) βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον. Πολλοί συστήνουν την έκθεση σε ήλιο, όμως καλό είναι να την αποφεύγεται. Η πολυήμερη έκθεση στον ήλιο ταγγίζει το λάδι και ανεβάζει την οξύτητα του τελικού προϊόντος. Επίσης είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να είναι βιολογικό χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης.  Κάθε 2 μέρες αναποδογυρίζουμε δύο τρεις φορές τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί το περιεχόμενο τους. Με την πάροδο των πρώτων ημερών το περιεχόμενο αρχίζει να κοκκινίζει και όταν περάσει ο κατάλληλος χρόνος το σπαθόλαδο είναι έτοιμο και κατακόκκινο. Σουρώνουμε με πολύ ψιλή σίτα ή σουρωτήρι και το βάζουμε επίσης σε σκουρόχρωμο μπουκάλι (αποστειρωμένο). Αν το ελαιόλαδο δεν είναι παλιό και ούτε υψηλής οξύτητας, διατηρείται για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο σε σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Εξωτερική χρήση: Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, στραμπουλήγματα, πιασίματα, δερματοπάθειες, νευραλγίες, αιμορροΐδες. Επίσης είναι αποτελεσματικό για τους ρευματισμούς, την ισχιαλγία και τους κιρσούς. Είναι ιδανικό για κατευναστικό, θεραπευτικό και μυοχαλαρωτικό μασάζ.
Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα. Δοκιμασμένο πάνω μας με άριστα αποτελέσματα στα καλοκαιρινά «καψίματα» μετά το θαλασσινό μπάνιο. Σε συνδυασμό με χαμομηλόλαδο είναι το ιδανικό after sun. Λόγω του ελαιόλαδου που περιέχει το αλείφετε στο σώμα σας βραδινές ώρες ή σε συνεφιά. Δοκιμάστε το στα μωρά σας άφοβα για συγκάματα και ξεχάστε τις καταπραϋντικές-θεραπευτικές κρέμες.

Εσωτερική χρήση: Το σπαθόλαδο είναι γνωστό κυρίως για την εξωτερική του χρήση, αλλά έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και όταν πίνεται. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, τους πόνους και τις ξινίλες του στομάχου, το έλκος, την επώδυνη πέψη και τον πονοκέφαλο. Όταν ξυπνήσετε από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, 1-2 κουταλάκια σπαθόλαδου ανακουφίζουν το στομάχι σας. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Χρησιμοποιείται επίσης και για τις αιμορροΐδες. Πίνοντας για μια βδομάδα μια κουταλιά της σούπας πόσιμο σπαθόλαδο το πρωί (με άδειο στομάχι), στρώνει το έντερο και "μαλακώνουν" οι αιμορροΐδες.  Το σπαθόχορτο ως έγχυμα ή βάμμα το πίνουμε και στο κρυολόγημα. Δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βρογχικών και άσματος. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και της αυπνίας (και ως αφέψημα σπαθόχορτου). Στην Αμερική και στην Γερμανία καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Σημαντικά συστατικά του Σπαθόχορτου είναι υπερικίνες, ρητίνες, καροτενοειδή, καρβοξυλικά οξέα, flavonols, flavonol glycosides, hyperforin, biflavones, naphthodianthrones, phloroglucinols, tannins, coumarins, xanthophylls κλπ. Η χρήση του (και κυρίως η εσωτερική) γίνεται με μεγάλη προσοχή και με υπόδειξη κάποιου ειδικού. Όταν πίνουμε ή βάζουμε σπαθόλαδο στο σώμα μας δεν εκτειθέμεθα στο ηλιακό φως και κυρίως τα φωτοευαίσθητα άτομα.
Το Σπαθόλαδό μας φτιάχνεται με
extra παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης παραγωγής μας (από την Κρήτη) και με σπαθόχορτο καλλιεργούμενο στο βοτανόκηπό μας. Δεν συλλέγουμε σπαθόχορτο από τη φύση, παρόλη την αφθονία του. Σημειώνουμε ότι το σπαθόχορτο είναι το "νοσοκομείο" για πολλά άρρωστα ζώα, πουλιά και έντομα. Κόβοντας το από την φύση είναι σαν να βομβαρδίζουμε ένα νοσοκομείο. 

Update 07/2016. Δείτε την τελευταία ανάρτησή μας περί σωστής παρασκευής σπαθόλαδου εδώ.  

18 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο το blog σας... διαβάζω τα άρθρα σας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ηθελα να φτιάξω δικό μου σπαθόλαδο. Κάπου στο δίκτυο έχω διαβάσει ότι ο αγούδουρας (hypericus triquefolium) που έχουμε εδώ στην Κρήτη έχει παρόμοιες ιδιότητες με το hypericum perforatum, και αυτό φαίνεται από το ότι όταν είναι ώριμα τα άνθη του αγούδουρα παίρνουν ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Ξέρετε να μου πείτε αν αληθεύει αυτό ή αν ευδοκιμεί το hypericum perforatum στην Κρήτη; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήτρια για το blog σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον αγούδουρα δεν ξέρουμε να σας πούμε, αν είναι είδος σπαθόχορτου ή όχι. Είδη σπαθόχορτου υπάρχουν αρκετά. Το σπαθόχορτο (hypericum perforatum)φυτρώνει παντού και στην κρήτη και μπορείς να κάνεις άριστης ποιότητας σπαθόλαδο, με κρητικό βιολογικό ψυχρής σύνθλιψης κ χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Βιολογικό ελαιόλαδο έχω, έλπίζω να βρω κάπου και το σπαθόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας και μπράβο για το ενημερωτικό σας μπλογκ. Γράφετε εδώ ότι "...βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον." Εγώ μάζεψα σπαθόχορτο αλλά τα άνθη που έβαλα στο μπουκάλι είναι περίπου 80-90%, δηλαδή το γέμισα και το έχω εκεί ήδη 2 εβδομάδες. Μπορώ τώρα να το μοιράσω σε 2-3 επιπλέον βάζα προσθέτοντας ανάλογα ελαιόλαδο ώστε να αυξήσω τις ποσότητες που θα προκύψουν (ακολουθώντας περίπου την αναλογία σας σε άνθη που είναι μικρότερη) ή θα χαλάσει το αποτέλεσμα και δεν θα έχει τις ίδιες ιδιότητες το σπαθόλαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτείνετε δηλαδή να αραιώσετε το μίγμα σας. Δεν θα σας το συνιστούσαμε σε αυτή την φάση, αφού η αρχική εκχύλιση έχει ήδη γίνει. Εξάλλου αν δεν "πατήσατε" τα άνθη ο όγκος τους θα είναι περίπου το 70% του μπουκαλιού. Το 1:4 είναι με πατημένα τα άνθη, χωρίς ενδιάμεσα κενά. Έχετε φτιάξει ένα δυνατούτσικο σπαθόλαδο και είστε μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω προμηθευτεί το σπαθόλαδο από το Μικρόπολις. Εχω πάθει πλάκα με την οξύτητα του ελαιόλαδο που περιέχεται (και όπου εσείς βλέπω ότι παρέχετε)! Πως θα μπορούσα να το προμηθεύομαι και σε τι κόστος; (ελαιόλαδο με υψηλότερη οξύτητα μου προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ελαιόλαδο είναι παραγωγής μας, αλλά δεν έχουμε για διάθεση. Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Κάποιος γνωστός με ενημερώσε πως το σπαθολαδο είναι το γιατρικό για την γαστροοισοφαγική παλινδρομηση στομάχου που υποφέρω. Ισχύει ? Έχω προμηθευτεί ήδη ένα μπουκαλάκι και αν ναι ποια η δοσολογία και πότε να το λαμβάνω ? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα το ίδιο πρόβλημα. Θεραπευτικα πλήρως με χυμό αλόης περιεκτικότητας 98% .

      Διαγραφή
  9. Αρχικά ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Σχετικά με την γαστροοισοφαγική παλινδρομηση στομάχου που ρωτάτε πιστετύω ότι το σπαθόλαδο δεν κάνει. Γιατρός δεν είμαι αλλά δεν πρέπει να τρώτε πολλά έλαια και μάλιστα το σπαθόλαδο που όσο προσεγμένο και να ναι έχει μια παραπάνω οξύτητα. Κατάλληλα Βότανα είναι το χαμομήλι, το τζίντζερ, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μάραθος, πασιφλώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστω για την ανάρτηση εγώ θέλω να το πάρω για το στομάχι που θα βρω υο προϊόν και πως θα το παίρνω έχω και κολιτιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ¨Αφησε το τηλ σου στο infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και θα σε καλέσουμε για διευκρινίσεις, ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στις 9 Ιουνιου παρασκευσα το σπαθολαδο.Το αφησα στον ηλιο για 8 περιπου ημερες.Απο τοτε το εχω στο μπαλκονι σε σχετικα σκιερο μερος ,θα το σουρωσω στις 7-10 Ιουλιου. Καποιος μου ειπε οτι επειδη εκτεθηκε στον ηλιο για 8 ημερες πιθανον να μην γινει ποσιμο αλλα μονο για εξωτερικη χρηση.Η αποψη σας;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Γιάννη η καθημερινή έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο οξειδώνει και ταγγίζει το σπαθόλαδο (αφού ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία μέσα στο γυάλινο μπουκάλι) με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο. Οι 8 μέρες έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο για μας είναι απαγορευτικές, δεν θα πίναμε τέτοιο σπαθόλαδο. Δες και σχετικά μας ποστ: http://botanokipos.blogspot.com/2016/07/blog-post_23.html και https://botanokipos.blogspot.com/2018/06/vol-2.html
    Ακόμηκαι στην σκιά οι 15 μέρες έκθεσης είναι αρκετές (αρκεί να χρησιμοποιείς μόνο άνθη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Σας. Έχω αγοράσει σπαθολαδο από ένα παραγωγό από Θάσο. Είναι κόκκινο και καθαρό. Αυτό που με προβλημάτισε όταν το παρέλαβα είναι ότι το έχει σε γυάλινο μπουκάλι αλλά όχι σκούρο όπως λέτε ότι πρέπει να είναι. Υπάρχει πρόβλημα ? Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρχικά συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, μας "ξέφυγε" το σχόλιό σας κ το είδαμε τώρα. Προφανώς ο παραγωγός το χει σε διάφανο μπουκάλι για να φαίνεται ότι είναι κόκκινο. Αν το έκανε πριν λίγο διάστημα (πχ την προηγούμενη μέρα) δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως το χει εμφιαλώσει πολύ πριν (και επιπλέον έχει εκτεθεί σε συνθήκες υπερβολικού φωτός ή ζέστης), δυστυχώς δεν είναι κατάλληλο. Επειδή λοιπόν ο καταναλωτής δεν πρέπει να σκέφτεται τα προηγούμενα "αν" και να έχει αμφιβολίες, η σωστή συσκευασία είναι στο σκούρο μπουκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χύθηκε ένα μπουκάλι σπαθόλαδου σε ένα ντουλάπι και κόλλησε πάνω σε διάφορα αντικείμενα. Πώς μπορώ να το καθαρίσω; Αρκεί σαπούνι και ζεστό νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή