Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Βοτανόλαδο After Sun


Φτιάξαμε ένα βοτανόλαδο ειδικό για τα καψίματα από την ολοήμερη έκθεση στον ήλιο στις καλοκαιρινές διακοπές. Δοκιμασμένο πάνω μας και στο δερματάκι των παιδιών μας εδώ και δύο χρόνια με άριστα αποτελέσματα. Είναι λιγάκι λιπαρό, αλλά για την «καμένη» επιδερμίδα μας ταμάμ! Επιστρέφοντας από την θάλασσα και κάνοντας το μπάνιο σου, το αλείφεις μετά σε όλο σου το σώμα και απλά περιμένεις ένα πενταλεπτάκι να απορροφηθεί . Αντιφλογιστικό, θεραπευτικό, αναζωογονητικό! Περιέχει κυρίως σπαθόλαδο και σε μικρότερη αναλογία άλλα ειδικά έλαια(όπως χαμομηλόλαδο) κ βοτανόλαδα. Και για να μην μυρίζεις την λαδίλα από τα βοτανόλαδα προσθέσαμε ένα δροσιστικό και παράλληλα  αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο.  Όλο το μείγμα σε ένα σκούρο μπουκαλάκι των 100ml με spray για ευκολότερη επάλειψη. Όπως όλα τα έλαια, δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: infobotanokipos @ gmail.com

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βασικές οδηγίες καλλυντικής κρέμας


Θρεπτική Ενυδατική κρέμα προσώπου-σώματος.
Η συνταγή που θα διαβάσετε  παρακάτω (με μικρές παραλλαγές) χρησιμοποιείται για όλες σχεδόν τις καλλυντικές κρέμες (προσώπου, σώματος, χεριών κλπ) και κρατάει 2000 χρόνια. Δημιουργός της ο Έλληνας γιατρός Γαληνός το 150 μ.Χ. και ονομάστηκε cold cream  επειδή δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα. Μια καλλυντική κρέμα περιέχει τρία βασικά συστατικά, τα λάδια, το νερό και τον γαλακτοματοποιητή. Σχεδόν όλοι γνωρίζετε ότι λάδι και νερό δεν ομογενοποιείται.   Με την βοήθεια όμως του τρίτου συστατικού, του  γαλακτοματοποιητή και σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία αναμιγνύονται και ομογενοποιούνται πλήρως τα λάδια με το νερό. Πάμε να δούμε την διαδικασία βήμα προς βήμα και να φτιάξουμε μια Θρεπτική Ενυδατική κρέμα προσώπου-σώματος (από την κορυφή ως τα νύχια) για κανονικές επιδερμίδες
Υλικά:
1) Για την Βάση των Ελαίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βοτανόλαδο, avocado & Coconut oil, shea & cocoa butter, jojoba, φοινικέλαιο, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο εξτρα παρθένο, σιτέλαιο, βερυκοκέλαιο, ηλιέλαιο, σισαμέλαιο κλπ. Να επιλέγετε έλαια που παράγονται με ψυχρή σύνθλιψη, ώστε να μην χάνονται οι πολύτιμες ιδιότητές τους. Εμείς προτιμάμε ελληνικά έλαια ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δεν συμβάλουμε έτσι στην καταστροφή που γίνεται στο περιβάλλον(αποψίλωση δασών για καλλιέργεια φοίνικα) προκειμένου να παραχθούν κάποια εισαγόμενα(Φοινικέλαιο, Coconut oil, shea & cocoa butter, jojoba κλπ)
2)  Για την Υδατική βάση χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό ή δυνατό έγχυμα από κάποιο βότανο της αρεσκείας σας
3)      Γαλακτοματοποιητής
Ο πιο φυσικός είναι το κερί μέλισσας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε emulsifying wax, στεατικό οξύ, λεκιθίνη, λανολίνη κλπ. Αν μιλάμε όμως για αγνά φυσικά καλλυντικά καλύτερο από το κερί δεν υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι η λεκιθίνη για παράδειγμα προέρχεται κυρίως από την σόγια που είναι ο ορισμός του μεταλλαγμένου
4)      Πρόσθετα
1-2 σταγόνες φυσική βιταμίνη Ε και μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια, άλλα για το άρωμά τους και άλλα για τις ιδιότητές τους ως συντηρητικά.
A.  Με ογκομετρικό δοχείο μετράω ακριβώς τις ποσότητες των λαδιών και τα ρίχνω σε γυάλινο δοχείο που αντέχει την θερμοκρασία. Ζυγίζω το κερί και το προσθέτω και αυτό. Σε άλλο παρόμοιο γυάλινο δοχείο ρίχνω το νερό.
B.     Βάζω από ένα θερμόμετρο οινοπνεύματος στα γυάλινα δοχεία και τα τοποθετώ σε μπεν-μαρι (μια καλή λύση τηγάνι με νερό) στην εστία της κουζίνας. Ανάβω σε χαμηλή θερμοκρασία και περιμένω να λιώσει το κερί στο δοχείο των ελαίων. Αν το κερί είναι καθαρό και φυσικό αυτό γίνεται στους 65οC. Ανακατεύω με ένα αποστειρωμένο μιξεράκι του φραπέ ή κουταλάκι. Το μείγμα αφρίζει (δεν είναι ανησυχητικό). Μόλις ομογενοποιηθεί το κερί με τα έλαια (σχεδόν αμέσως) κατεβάζω από την εστία και παρακολουθώ την θερμοκρασία στα δύο δοχεία.
C.     Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 47 οC βγάζω από το μπεν μαρι τα δοχεία, αποσύρω τα θερμόμετρα και αναμειγνύω. Συγκεκριμένα, ρίχνω σιγά-σιγά το νερό στο δοχείο των ελαίων και ανακατεύω ταυτόχρονα με το μιξεράκι. Το μείγμα αρχίζει να ομογενοποιείται  σύντομα.
D. Μόλις χάσει μερικούς βαθμούς (κάτω από 38 οC) ρίχνω τα πρόσθετα. Αυτή η θερμοκρασία είναι ασφαλής για τα αιθέρια έλαια, σε υψηλότερη εξασθενούν και χάνουν μέρος από τις πολύτιμες ιδιότητές τους. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά. Καθώς κρυώνει αρχίζει και «σφίγγει». Όσο είναι ακόμη ρευστή την ρίχνω σε αποστειρωμένα βαζάκια με την βοήθεια αποστειρωμένου κουταλιού. Χτυπάω τα βαζάκια στον πάγκο της κουζίνας για να φύγουν οι πιθανές φουσκάλες (αέρας). Αφού κρυώσει η κρεμούλα μας είναι έτοιμη! Όχι για φάγωμα, αλλά για άλειμμα.

Διευκρινίσεις Ιδιότητες

Αποσύραμε συγκεκριμένες συνταγές, αφού η κάθε κρέμα είναι μοναδική και έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα και το γούστο του καθενός και της καθεμίας. Δοκιμάστε όποιες αναλογίες θέλετε, σε μικρές ποσότητες αρχικά. Σημειώστε με ακρίβεια τι χρησιμοποιήσατε, ώστε να μπορείτε να το ξανακάνετε αν σας αρέσει. Στο έγχυμα χρησιμοποιούμε αποσταγμένο νερό που δεν έχει χλώριο και άλλα πιθανά επικίνδυνα στοιχεία. Μερικά  αιθέρια έλαια όπως γκρέιπφρουτ(σπόρων), tea tree, δεντρολίβανου, φασκόμηλου μπορούν να  δράσουν ως φυσικά συντηρητικά (αντιμικροβιακά, αντιοξειδωτικά, μυκητοκτόνα). Τα βοτανόλαδα με βάση το βιολογικό ελαιόλαδο είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Εμείς επιπλέον χρησιμοποιούμε σε κάθε κρέμα, ανθόνερο δεντρολίβανου παραγωγής μας, που είναι και επίσημο φυσικό συντηρητικό. Προσοχή στη Βιταμίνη Ε! Σε μεγάλες ποσότητες(μερικές σταγόνες) είναι επικίνδυνη! Ως φυσικό προϊόν η κρέμα που φτιάξαμε δεν διαρκεί πολύ. Σε θερμοκρασία δωματίου (20-22 οC) μας κράτησε 5 μήνες. Για καλοκαίρι καλύτερα να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Βοτανοεμπειρίες από διακοπές

Η Λήμνος ήταν από παλιά αγαπημένος μου προορισμός διακοπών και την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Πρώτη φορά όμως βρήκα τόσα πολλά και διαφορετικά βότανα ανθισμένα (αρχές Ιουλίου και το καλοκαίρι έχει πάει και λίγο πίσω φέτος) Ανεβοκατέβαινα τις πλαγιές και τους λόφους μαζεύοντας κυρίως άγριο θυμάρι και όποιο βότανο άγνωστο σε μένα έβρισκα, το έτριβα και το μύριζα. Έτσι βρήκα ένα αγκαθωτό βότανο με γαλάζια άνθη που με τράβηξε το ενδιαφέρον κυρίως από τα πανέμορφα και μοναδικά άνθη του (μοιάζουν λίγο του θυμαριού). Έτριψα μερικά άνθη του στα χέρια μου και το μύρισα, και επειδή δεν είχε έντονη μυρωδιά ξαναέτριψα αρκετά άνθη. Το τράβηξα μερικές φωτογραφίες και αναρωτιόμουν αν είχε κάποια χρήση. Λίγο παρακάτω συνάντησα τον μπάρμπα Παναγιώτη, ένα φιλόξενο βοσκό της Βόρειας Λήμνου. Ξεναγώντας μας στο βασίλειό του συναντάμε το ίδιο βότανο. Αγόρι’μ αυτό είναι δηλητήριο, βγάζεις φουσκάλες στο σώμα σου, τσούζει και αν τρίψεις τα μάτια σου πρήζονται για μια βδομάδα, μου είπε. Μην τα ακουμπήσεις η συμβουλή του, αλλά ήταν ήδη αργά. Σε 2-3 ώρες πρήστηκαν τα πόδια μου, κοκκίνισαν και έτσουζαν. Σκέφτηκα κατευθείαν το σπαθόλαδο, αλλά καμιά διαφορά. Χαμομηλόλαδο, επίσης. Τελικά η κρέμα καλέντουλας που είχα μαζί μου τα ηρεμούσε προσωρινά και μετά από 2 μέρες καλυτέρεψαν. Οριστικά μου έφυγε μετά από 5 μέρες. Γαλαζοαστεριά το όνομά του, στη διάλεκτο του μπάρμπα Παναγιώτη.

Μια πιο ευχάριστη εικόνα είχα με τις λυγαριές. Αμέτρητες συστάδες λυγαριάς με μωβ και άσπρα άνθη σε όλο το νησί. Στιβαρό άνθος, απρόσμενο-μεθυστικό άρωμα, τέλεια μυρωδιά. Ήταν εκεί, πριν φτάσεις σε κάθε παραλία για να σε υποδεχτεί, να σε καλοσωρίσει και να σε χαιρετίσει ευγενικά όταν έφευγες χαλαρωμένος. Με εντυπωσίασε, αρχίζω αμέσως έρευνα για τις ιδιότητές της, κάτι καλό έχει ακούσει το αυτί μου.

Και τα άλλα τα κρινάκια της βόρειας Λήμνου, φυτρωμένα μέσα στις αμμοθίνες, συνήθως μοναχικά, σκέτη απόλαυση. Αν συναντηθείτε μην μπείτε στον πειρασμό να τα κόψετε για το βάζο του σαλονιού σας, είναι προστατευμένα, είδος υπό εξαφάνιση μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι και οι τουριστικοί οδηγοί του νησιού.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τι είναι Νοστιμόλαδα


Τα Νοστιμόλαδα είναι φρεσκοκομμένα ώριμα βότανα  εμβαπτισμένα στο βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο (χαμηλής οξύτητας & ψυχρής σύνθλιψης) παραγωγής μας. Σε αποστειρωμένα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια 250ml γεμάτα με το ελαιόλαδο μας, βάζουμε τα βότανά μας και τα αφήνουμε για μερικές μέρες, ώστε να αποθέσουν τα αρώματα και τα πολύτιμα συστατικά τους. Ιδανικά για σαλάτες και μαγείρεμα. Διαθέτουμε νοστιμόλαδα με δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και μαντζουράνα.
 

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Αρωματικό εντομοαπωθητικό πουγκί

Αρωματικό εντομοαπωθητικό
πουγκί. Το κρεμάμε στις ντουλάπες με τα ρούχα καθώς και στα συρτάρια. Διώχνει τον σκώρο και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από εντομοαπωθητικά βότανα μπορείτε να φτιάξετε πολλούς και με διαφορετικό άρωμα συνδυασμούς. Προτείνουμε να έχουν οπωσδήποτε λεβάντα και αψιθιά. Άλλα κατάλληλα βότανα: φασκόμηλο,βασιλικός, μέντα, δυόσμος, αρμπαρόριζα, θυμάρι. Τα ανανεώνουμε κάθε χρόνο.


Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Φυτοπροστασία με Αψιθιά (Αρτεμισία)

Η αψιθιά έχει πολύτιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και από αυτήν φτιάχνεται και το αψέντι (ποτό). Εδώ παρουσιάζονται οι φυτοπροστατευτικές της ιδιότητες. Όταν φυτεύεται στα σύνορα του κήπου κρατά πολλά ζώα μακριά εξαιτίας της μυρωδιάς της. Άριστο εντομοαπωθητικό και αποτρεπτικό των ποντικών. Βοηθάει αποτελεσματικά στον έλεγχο του πληθυσμού αρκετών εχθρών όπως: μελίγκρες, μύγες, μυρμήγκια, ακάρεα, καρπόκαψα, γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, μαύρα σκαθάρια, ψύλλοι, σκώροι λάχανων, πράσινη κάμπια του λάχανου, μπρόκολου, μαρουλιού, ρόκας, ιτιάς κ.λ.π.
Χρήση:
-Σε διάφορα σημεία του κήπου και στα σύνορά του φυτέψτε αψιθιά, όχι όμως κοντά σε φασόλια και μπιζέλια.
-Φτιάξτε τσάι από αψιθιά και ψεκάστε καλά (λούσιμο φύλλων) κάθε 2-3 μέρες μέχρι να εξαφανιστούν οι εχθροί από τα φυτά σας. Δοσολογία: Σε κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό βρασμένο νερό ρίξτε 80 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς (βλαστοί, φύλλα, άνθη) ή 20γραμμάρια αποξηραμένης και αφήστε για 10-15 λεπτά με κλειστό το καπάκι της. Δεν χρειάζεται περαιτέρω αραίωση. Μόλις κρυώσει ψεκάζουμε αμέσως για να μην χαθούν οι πολύτιμες ιδιότητές του. Την περασμένη άνοιξη με τσάι αψιθιάς εξολοθρεύτηκαν οι άπειρες πράσινες κάμπιες που είχαν αλώσει την ιτιά του κήπου μας.
Update 05/2012:  Τα καρποφόρα του κήπου μας είναι φέτος φορτωμένα με φρούτα. Κάθε χρόνο τα ψέκαζα με διάλυμα τσουκνίδας και γλίτωνα μερικά από τα έντομα και τα σκουλήκια. Φέτος δοκίμασα και έγχυμα αψιθιάς μαζί με την τσουκνίδα. Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Δεν έχει πέσει ούτε ένα φρούτο από τα δέντρα, δεν υπάρχει σκουληκάκι και πεταλούδα σε κανένα από τα βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα και βανίλιες του κήπου μας. Τα κεράσια τα τρώμε ήδη και είναι όλα καθαρά.  Βρέθηκε λοιπόν ο ιδανικός συνδυασμός. Η δοσολογία είναι η εξής: 80γρ φρέσκιας τσουκνίδας και 40 φρέσκιας αψιθιάς σε ένα λίτρο καυτό νερό μακριά από τη φωτιά. Το αφήνουμε ένα τέταρτο και μετά το ρίχνουμε στον ψεκαστήρα, αφού σουρώσουμε. Αραιώνουμε με κρύο νερό, ώστε το συνολικό διάλυμα να μην ξεπερνάει τα 6 λίτρα. Προσωπικά τα ψεκάζω κάθε Σάββατο που είμαι στο χωριό και θα το κάνω με αυτό το ρυθμό σίγουρα μέχρι τα μέσα Ιούνη. Ο συχνότερος ψεκασμός δεν ενοχλεί τα δέντρα(το τσουκνιδόζουμο είναι από τα καλύτερα φυσικά λιπάσματα) και συνιστάται ανά 2-3 μέρες, αν παρατηρήσετε αυξημένους πληθυσμούς σε βλαβερά έντομα και σκουλήκια.