Θρεπτική
Ενυδατική κρέμα προσώπου-σώματος.
Η συνταγή που
θα διαβάσετε παρακάτω (με μικρές
παραλλαγές) χρησιμοποιείται για όλες σχεδόν τις καλλυντικές κρέμες (προσώπου,
σώματος, χεριών κλπ) και κρατάει 2000 χρόνια. Δημιουργός της ο Έλληνας γιατρός
Γαληνός το 150 μ.Χ. και ονομάστηκε cold cream
επειδή δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την
επιδερμίδα. Μια καλλυντική κρέμα περιέχει τρία βασικά συστατικά, τα λάδια, το
νερό και τον γαλακτοματοποιητή. Σχεδόν όλοι γνωρίζετε ότι λάδι και νερό δεν
ομογενοποιείται. Με την βοήθεια όμως
του τρίτου συστατικού, του
γαλακτοματοποιητή και σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία αναμιγνύονται και
ομογενοποιούνται πλήρως τα λάδια με το νερό. Πάμε να δούμε την διαδικασία βήμα
προς βήμα και να φτιάξουμε μια Θρεπτική Ενυδατική κρέμα προσώπου-σώματος (από
την κορυφή ως τα νύχια) για κανονικές επιδερμίδες
Υλικά:
1) Για την Βάση των Ελαίων μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βοτανόλαδο, avocado & Coconut oil, shea & cocoa butter, jojoba, φοινικέλαιο, καστορέλαιο,
αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο εξτρα παρθένο, σιτέλαιο, βερυκοκέλαιο, ηλιέλαιο,
σισαμέλαιο κλπ. Να επιλέγετε έλαια που παράγονται με ψυχρή σύνθλιψη, ώστε να
μην χάνονται οι πολύτιμες ιδιότητές τους. Εμείς προτιμάμε ελληνικά έλαια
ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δεν συμβάλουμε έτσι στην καταστροφή που
γίνεται στο περιβάλλον(αποψίλωση δασών για καλλιέργεια φοίνικα) προκειμένου να
παραχθούν κάποια εισαγόμενα(Φοινικέλαιο, Coconut oil, shea & cocoa butter, jojoba κλπ)
2) Για
την Υδατική βάση χρησιμοποιήστε
αποσταγμένο νερό ή δυνατό έγχυμα από κάποιο βότανο της αρεσκείας σας
3)
Γαλακτοματοποιητής
Ο πιο φυσικός είναι το κερί μέλισσας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε emulsifying wax, στεατικό οξύ, λεκιθίνη,
λανολίνη κλπ. Αν μιλάμε όμως για αγνά φυσικά καλλυντικά καλύτερο από το κερί
δεν υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι η λεκιθίνη για παράδειγμα προέρχεται κυρίως από
την σόγια που είναι ο ορισμός του μεταλλαγμένου
4)
Πρόσθετα
1-2 σταγόνες φυσική βιταμίνη Ε και
μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια, άλλα για το άρωμά τους και άλλα για τις
ιδιότητές τους ως συντηρητικά.
A. Με ογκομετρικό δοχείο μετράω ακριβώς
τις ποσότητες των λαδιών και τα ρίχνω σε γυάλινο δοχείο που αντέχει την
θερμοκρασία. Ζυγίζω το κερί και το προσθέτω και αυτό. Σε άλλο παρόμοιο γυάλινο
δοχείο ρίχνω το νερό.
B. Βάζω από ένα θερμόμετρο οινοπνεύματος
στα γυάλινα δοχεία και τα τοποθετώ σε μπεν-μαρι (μια καλή λύση τηγάνι με νερό)
στην εστία της κουζίνας. Ανάβω σε χαμηλή θερμοκρασία και περιμένω να λιώσει το
κερί στο δοχείο των ελαίων. Αν το κερί είναι καθαρό και φυσικό αυτό γίνεται
στους 65οC.
Ανακατεύω με ένα αποστειρωμένο μιξεράκι του φραπέ ή κουταλάκι. Το μείγμα
αφρίζει (δεν είναι ανησυχητικό). Μόλις ομογενοποιηθεί το κερί με τα έλαια
(σχεδόν αμέσως) κατεβάζω από την εστία και παρακολουθώ την θερμοκρασία στα δύο
δοχεία.
C. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 47 οC βγάζω από το μπεν μαρι τα δοχεία,
αποσύρω τα θερμόμετρα και αναμειγνύω. Συγκεκριμένα, ρίχνω σιγά-σιγά το νερό στο
δοχείο των ελαίων και ανακατεύω ταυτόχρονα με το μιξεράκι. Το μείγμα αρχίζει να
ομογενοποιείται σύντομα.
D. Μόλις χάσει μερικούς βαθμούς (κάτω από
38 οC)
ρίχνω τα πρόσθετα. Αυτή η θερμοκρασία είναι ασφαλής για τα αιθέρια έλαια, σε
υψηλότερη εξασθενούν και χάνουν μέρος από τις πολύτιμες ιδιότητές τους.
Ανακατεύω να διαλυθούν καλά. Καθώς κρυώνει αρχίζει και «σφίγγει». Όσο είναι
ακόμη ρευστή την ρίχνω σε αποστειρωμένα βαζάκια με την βοήθεια αποστειρωμένου
κουταλιού. Χτυπάω τα βαζάκια στον πάγκο της κουζίνας για να φύγουν οι πιθανές
φουσκάλες (αέρας). Αφού κρυώσει η κρεμούλα μας είναι έτοιμη! Όχι για φάγωμα,
αλλά για άλειμμα.
Διευκρινίσεις Ιδιότητες
Αποσύραμε
συγκεκριμένες συνταγές, αφού η κάθε κρέμα είναι μοναδική και έχει να κάνει με
την ιδιαιτερότητα και το γούστο του καθενός και της καθεμίας. Δοκιμάστε όποιες
αναλογίες θέλετε, σε μικρές ποσότητες αρχικά. Σημειώστε με ακρίβεια τι
χρησιμοποιήσατε, ώστε να μπορείτε να το ξανακάνετε αν σας αρέσει. Στο έγχυμα
χρησιμοποιούμε αποσταγμένο νερό που δεν έχει χλώριο και άλλα πιθανά επικίνδυνα
στοιχεία. Μερικά αιθέρια έλαια όπως γκρέιπφρουτ(σπόρων),
tea tree, δεντρολίβανου, φασκόμηλου μπορούν να δράσουν ως φυσικά συντηρητικά (αντιμικροβιακά,
αντιοξειδωτικά, μυκητοκτόνα). Τα βοτανόλαδα με βάση το βιολογικό ελαιόλαδο
είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Εμείς επιπλέον χρησιμοποιούμε σε κάθε
κρέμα, ανθόνερο δεντρολίβανου παραγωγής μας, που είναι και επίσημο φυσικό
συντηρητικό. Προσοχή στη Βιταμίνη Ε! Σε μεγάλες ποσότητες(μερικές σταγόνες)
είναι επικίνδυνη! Ως φυσικό προϊόν η κρέμα που φτιάξαμε δεν διαρκεί πολύ. Σε
θερμοκρασία δωματίου (20-22 οC) μας κράτησε 5 μήνες. Για καλοκαίρι καλύτερα να
φυλάσσεται στο ψυγείο.
Συγχαρητήρια για την προσεγμένη δουλειά που κάνετε. Στη συγκεκριμένη συνταγή όμως δεν αναφέρετε αναλογίες-ποσότητες έστω για τα βασικά απαραίτητα υλικά. Θα μπορούσατε σε παρακαλώ να τις αναφέρετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την προσεγμένη δουλειά που κάνετε. Στη συγκεκριμένη συνταγή όμως δεν αναφέρετε αναλογίες-ποσότητες έστω για τα βασικά απαραίτητα υλικά. Θα μπορούσατε σε παρακαλώ να τις αναφέρετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη μέθοδο (water in oil) απαιτεί περισσότερο μιγμα λαδιών κ λιγότερο νερού ή ανθόνερων. Η αναλογία είναι προτίμηση του καθενός, ανάλογα με τα λάδια που χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα που θέλει. Γενικά μια καλή αναλογία νερού είναι 60-70% της ποσότητας των ελαίων. Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια, θρεπτική αλλά και λιγάκι λιπαρή κρέμα. Το κερί μπαίνει σε ποσοστό ως 30% των ελαίων. Για καλύτερη γαλακτωματοποίηση προτείνονται επιπρόσθετα και άλλοι παράγοντες γαλακτωματοποίησης. Για περισσότερα, μπορείς να παρακολουθήσεις τα δωρεαν εργαστήρια που κάνουμε(θα δεις ανακοινώσεις)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κερί δεν ειναι γαλακτωματοποιητής. Αν δε βάλεις επιπλέον γαλακτωματοποιητές η κρέμα νερουλιάζει, αφού δεν μπορούν να δέσουν το νερό με τα έλαια. Το θέμα είναι ποιος γαλακτωματοποιητής είναι απόλυτα φυσικός;;;; Υπάρχει τέτοιος; ...Δε νομίζω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κερί ομογενοποιεί ως ένα βαθμό και σε μια συγκεκριμένη αναλογία(βλ παραπάνω σχόλια). Αν θέλεις να φτιάξεις μια άκρως ενυδατική κρέμα, χωρίς καμία λιπαρότητα, τότε χρησιμοποιείς άλλη μέθοδο παρασκευής και άλλη συνταγή. Εκεί χρησιμοποιείς επιπλέον και άλλο γαλακτωματοποιητή. Υπάρχουν αρκετοί 100% φυσικοί, όπως για παράδειγμα γαλακτοματοποιητές από ελιά ή σιτάρι. Κάποια στιγμή θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στο θέμα και με συγκεκριμένες συνταγές.
Καλησπέρα.. Διάβασα πολλές από τις αναρτήσεις σας και είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Ενδιαφέρονται για τα δωρεάν εργαστήρια που αναφέρετε παραπάνω. Πως μπορώ να ενημςρωθω ποτέ θα πραγματοποιηθούν?
ΑπάντησηΔιαγραφήτα δωρεάν εργαστήρια τα πραγματοποιούμε στις γιορτές οικολογικής γεωργίας κ χειροτεχνίας, καθώς και σε άλλες συλογικότητες που μας καλούν για αυτό το σκοπό. Στο επόμενο διάστημα δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εκδήλωση. Σε αυτό το μπλογκ μπορείς να ενημερώνεσαι για οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή