Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Φυτώριο βοτάνων από μοσχεύματα





Το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί ιδιαίτερα η εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών για τα προϊόντα που παράγουμε. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι φυσικά να τις παράγουμε μόνοι μας! Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε ήδη την ιδιοκατασκευή ενός αποστακτήρα αιθέριων ελαίων. Η παραγωγή αιθέριων ελαίων απαιτεί όμως μεγάλη ποσότητα βοτάνων οπότε αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να καλλιεργήσουμε για πρώτη φορά σε σχετική μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας ένα ιδιόκτητο αγροτεμάχιο ενός στρέμματος κοντά στο χωριό.
Αυτή είναι λίγο πολύ η αφετηρία για τη δημιουργία ενός φυτώριου από μοσχεύματα των τεσσάρων βοτάνων που αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε φέτος πιλοτικά. Τα βότανα αυτά είναι η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το σπαθόχορτο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταφέραμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας τα πρώτα ογδόντα φυτά από τα περίπου επτακόσια πενήντα που υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε συνολικά για την έκταση του ενός στρέμματος.
Αρχικά προμηθευτήκαμε τα ειδικά σακουλάκια, σχετικά μεγάλα σε μέγεθος για να επιτρέψουν την επαρκή ριζοβολία των μοσχευμάτων για το διάστημα των δύο περίπου μηνών που θα παραμείνουν στο σακουλάκι. Μαζί με τα σακουλάκια προμηθευτήκαμε και το ενδεδειγμένο για βότανα, διάλυμα ριζοβολίας.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στις απαραίτητες εξορμήσεις για να συλλέξουμε τις διάφορες ποιότητες χώματος και να φτιάξουμε το ιδανικό "χαρμάνι" για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε καστανόχωμα από το Πάικο, λάσπη και άμμο από τον Αξιό και χωνεμένη κοπριά από έμπιστο βουστάσιο.
Τα μοσχεύματα (περίπου είκοσι από το κάθε είδος) αποκόπηκαν με προσοχή από τα πιο ανεπτυγμένα και εύρωστα φυτά της αυλής μας. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, φτιάξαμε μοσχεύματα 10-15 εκ., αφαιρέσαμε τα χαμηλά φύλλα και τα βουτήξαμε διαδοχικά στο νερό και στη σκόνη ριζοβολίας πριν τα καρφώσουμε στο σακουλάκι με το χώμα.
Σήμερα τα σακουλάκια με τα μοσχεύματα διατηρούνται σε σχετικά προστατευμένο υπαίθριο χώρο, με καλό φωτισμό αλλά χωρίς άμεση ηλιακή ακτινοβολία και ποτίζονται καθημερινά για να διατηρούν επαρκή υγρασία. Μετά από πενήντα ημέρες με δύο μήνες ευελπιστούμε ότι θα είναι αρκετά ανεπτυγμένα για να τα μεταφυτέψουμε στο χωράφι.
Παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το εγχείρημα "φυτώριο βοτάνων"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: