Άρχισα να το ψάχνω πριν 7 χρόνια,
όταν έπλενα τα μπιμπερό και τα πιατάκια του μικρού μου. Πλένοντας με τα
εμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτά
επικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για
να τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο και
οικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι και
πειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησα
το υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:
Υλικά:
50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)
220 γρ νερό
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή λεβάντα κλπ
γλυκερίνη
γλυκερίνη
Βράζω το νερό και το κατεβάζω από
την φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη και
ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνω την γλυκερίνη και ανακατεύω.
Όταν κρυώσει ρίχνω τις σταγόνες αιθέριου και το υγρό μας είναι έτοιμο. Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλεια
διώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζει
πολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και επιπλέον γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους που
επιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστε
στο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθητα
χέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερες
καθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσει
αρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν την
μη χρησιμοποίησή τους (ας μη συμβάλλουμε
στην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύση
λοιπόν με απλό αγνό σαπούνι ελιάς και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούν
να φτιάξουν. Επίσης αντί για νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυμα βοτάνων(λεβάντας, φασκόμηλου, θυμαριού κλπ).
ωραίαο άρθρο..
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω μια απορία: εγώ δεν χρησιμοποιώ πολλά πιάτα λόγω της διατροφής μου.
Δηλαδή χρησιμοποιώ όλα κι όλα ένα μπολ, ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι την ημέρα τα οποία χρησιμοποιώ συνέχεια. Κάθε 2 ώρες πείπου.
Τί με συμβουλεύεις να κάνω ώστε να απαλλαγώ απο την χρήση των βλαβερών εμπορικών υγρό των πιάτων;
Αγαπητέ/ή crs
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού δεν χρησιμοποιείς πολλά πιάτα, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα αγνό πράσινο σαπούνι ελιάς από τον μπακάλη, να το τρίψεις και να το λειώσεις σε καυτό νερό. Το νερό θα είναι 4 φορές παραπάνω. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο!
δεν το καταλαβα αυτο σαπουνια ειναι η λαδια και που μπορω να τα βρω ?? το έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο τι ειναι?? και που το πουλανε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υγρό για τα πιάτα γίνεται με το γνωστό πράσινο σαπούνι. Αν θέλεις να χει πολύ αφρό πρέπει να βάλεις σαπούνι που φτιάχτηκε με έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο. Έτσι όμως βγαίνει πολύ ακριβό και επιπλέον είναι αντιοικολογικό, όπως γράφει και η ανάρτηση. Αν επιμένεις, τότε πρέπει να φτιάξεις σαπούνι με τα παραπάνω έλαια, που θα τα βρεις σε μαγαζιά με καλλυντικά έλαια κ βότανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα. εμενα γιατι δεν μου βγαινει καλο?δεν καθαριζει λαδια-λιπη κ αφηνει στα χερια κ πιατα μια λιπαροτητα σαν να εiναι απλυτα.χρησημοποιησα απλο ασπρο σαπουνι απ το σ.μαρκετ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταίε ανώνυμε, και εγώ είχα αυτό το πρόβλημα αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι ξέφυγες στο λεμόνι ή άσπρο ξύδι που έβαλες. Έτσι, το σαπούνι έκοψε και λάδωσε τα πιάτα. Προτείνω να ρίχνεις σιγά-σιγά το λεμόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω γιατί το άσπρο αρκάδι αφού κρυώσει το μείγμα στην κατσαρόλα, επανέρχεται σε στερεή μορφή;; Είναι από φοινικέλαιο, κάνει πιο πολύ αφρό αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να παραμείνει στην υγρή φάση. Ακόμη και με περισσότερο νερό, επανένώνεται-συσπειρώνεται.
KK
Μόλις έκανα το πρώτο μου υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα από σαπούνι που έφτιαξα από τηγανόλαδο (ελαιολαδο). Εχει γίνει ένα πλούσιο κρεμώδες μίγμα και μου κάνει αρκετό αφρό, πλένει πολύ καλά τα πιάτα, αλλά δεν μου αφήνει ευχάριστο άρωμα στα χέρια. Δεν ξέρω εάν θα μου πήξει στην πορεία και γίνει πάλι στερεό. Θα το χρησιμοποιήσω για καμία εβδομάδα και θα επανέλθω με νέο σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σαπούνι από τηγανόλαδο είναι μια φτηνή και ανακυκλώσιμη λύση, αλλά δεν πετυχαίνει πάντα αξιόλογο υγρό πιάτων. Αυτό γιατί το τηγανόλαδο δεν είναι σταθερό σε συστατικά(κυρίως ελαϊκό οξύ), αφού προέρχεται από διαφορετικό βαθμό και χρόνο τηγανίσματος κάθε φορά. Έχει όμως πάντα μια αξιόλογη περιεκτικότητα σε γλυκερίνη που είναι ζητούμενη σε υγρό πιάτων. Αν πήξει μετά από λίγες μέρες αραιώνουμε ελαφρώς με χλιαρό νερό. Όσο για το άρωμα, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας θα το κάνουν να μοσχοβολάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να χρησιμοποιήσω σαπούνι από ελαιόλαδο; Είναι αυτά τα γνωστά σαπούνια από τη Μυτιλήνη που λένε ότι φτιάχνονται από ελαιόλαδο, είναι κάπως ανοιχτό καφέ χρώμα και λιπαρά στην υφή. Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαπούνι ελαιολάδου, Μυτιλήνης ή οποιοδήποτε άλλο. Όλα κάνουν, ακόμη και τα χειροποίητα(κ με τηγανέλαιο)
ΑπάντησηΔιαγραφήτη γλυκερίνη την παίρνω από φαρμακείο; γιατί είναι λίγο ακριβή. στο καπάνι που ρώτησα με έστειλαν σε ένα γνωστό μαγαζί με είδη παραιατρικά και μου είπαν σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο αλλά πάλι τσιμπιμένη μου φάνηκε. έχετε να μου προτείνετε κάποιο άλλο μαγαζί; ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε από φαρμακείο να ζητήσετε βρώσιμη φυτική γλυκερίνη εγώ την παίρνω 4,5€ το λίτρο...
ΔιαγραφήΚαλως σε βρήκα. Μου αρέσει παρα πολυ το blog σου. Βρήκα πολυ χρήσιμες πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Ευαγγελία, ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ το έκανα με αρκάδι (τριμμένο) και αντι για νερό έβαλα απόσταγμα φασκόμηλου...μυρίζει τέλεια και με την γλυκερίνη είναι αρκετά ρευστό...ευχαριστώ πολύ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φασκόμηλο είναι και απολυμαντικό, οπότε έκανες ένα πολύ πετυχημένο συνδυασμό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο γλυκερίνη βάζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ήθελα και εγώ να ρωτήσω.δεν έχω ξανακάνει σαπούνι και δεν ξέρω καθόλου αναλογίες. Παρακαλώ ποσότητα γλυκερίνης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω και θα σαςπω την γνώμη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα το υγρό σαπούνι, αλλά μετά από κάποιες ώρες έχει πήξει...οσο νερό και εάν προσθέσω έχω το ίδιο αποτέλεσμα μετά από κάποιες ώρες...τι κάνω λάθος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Chara αρχικά υποθέτω ότι βάλατε και γλυκερίνη. Όλα τα σαπούνια δεν είναι ίδια, διαφέρουν στο ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων κατά την διαδικασία της σαπωνοποίησης. Μάλλον το σαπούνι που χρησιμοποιήσατε δεν είναι κατάλληλο, αλλάξτε σαπούνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιαχνω σαπουνι με ελαιολαδο με κρυα μεθωδο και γινεται λευκο στα ρουχα πλισιμο κανει αφρο και καθαριζει τελια στα πιατα ομως ενω κανει α.φρο κάι καθαριζέι στά χεριά άφίνέίμίάλίπάρότίτά
ΑπάντησηΔιαγραφή