Γνωστό και ως Χηνοπόδιο. Στο χωριό μας το λέμε
Λεμποτιά και φυτρώνει ως αγριόχορτο. Ανήκει στο βασίλειο Plantae και στην
οικογένεια Chenopodiaceae. Θα το συναντήσουμε σχεδόν παντού στη Γη σε πλούσια
με άζωτο εδάφη, σε αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη καθώς και σε εδάφη πλούσια σε
οργανική ύλη. Θα το δείτε συχνά σε σκουπιδότοπους. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη
σκιά. Προτιμά υγρό χώμα και ποικίλο ph. Είναι ετήσιο, σπόρο-αναπαραγόμενο
με πολύ βαθιά ρίζα αγριόχορτο. Φυτρώνει την Άνοιξη και μπορεί να ξεπεράσει σε
ύψος ακόμη και το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα
που είναι κοντά στη βάση του φυτού, είναι οδοντωτά, περισσότερο οβάλ και μπορεί
να φτάσουν μέχρι και 7 εκατοστά σε μήκος. Τα φύλλα στο επάνω μέρος του
ανθοφόρου βλαστού είναι μικρότερα (μέχρι 2 εκ) και λογχοειδή-ρομβοειδή. Το
χρώμα τους είναι ανοικτό γκριζοπράσινο. Έχει ένα κεντρικό όρθιο βλαστό που
διακλαδίζεται καθώς μεγαλώνει (και λεπταίνει στις άκρες του). Τα άνθη της είναι μικρά, πρασινωπά, σε πυκνές μασχαλιαίες και
συμμετρικές βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Είναι ερμαφρόδιτα (έχει τόσο αρσενικά όσο
και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τον άνεμο. Ανθίζει από αρχές
καλοκαιριού και οι σπόροι της μπορεί να φτάσουν και τις 20000 ανά μεγάλο φυτό. Οι
σπόροι πέφτουν σε λήθαργο και διατηρούν τη βλαστικότητα τους για δεκαετίες.
Σύσταση:
Η λουβουδιά
περιέχει ένα πλήθος από θρεπτικά και ωφέλιμα για τον άνθρωπο (και όχι μόνο)
στοιχεία. Μεταφέρω την σύσταση του βρώσιμου μέρους του φυτού (αξία ανά 100 g),
από την επίσημη βάση δεδομένων USDA.
Ενέργεια 43 kcal, Πρωτεΐνη 4.5 γρ, λίπος 0.80 γρ, Υδατάνθρακες
7.30 γρ, Τέφρα 3.40 γρ. Ορυκτά (σε mg): Ασβέστιο 309, Σίδηρος 1.20, Μαγνήσιο
34, Φώσφορος 72, Κάλιο 452, Νάτριο 43. Βιταμίνες (σε mg): A 21583, C 80, B1 0.6, B2 0.44, B6 0.274, Β3(Νιασίνη) 1.5, Β9(Φυλλικό
οξύ) 0.03 κλπ. Ο σπόρος περιέχει περίπου 49% υδατάνθρακες, 16% πρωτεΐνη, 7%
τέφρα κλπ. Επίσης περιέχουν τις επικίνδυνες ουσίες σαπωνίνη (κυρίως οι σπόροι,
τα γέρικα φύλλα και πιο πολύ οι ρίζες) και οξαλικό οξύ, σε μικρές όμως ποσότητες
και τις δύο. Οι ουσίες αυτές σχεδόν εξαφανίζονται με το βράσιμο και το
μαγείρεμα.