Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Καλλιέργεια Σιδερίτη (Τσάι του Βουνού)



Ευρέως γνωστό ότι ο σιδερίτης (τσάι του βουνού) ευδοκιμεί σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο. Το χωριό μας είναι πεδινό με πολύ χαμηλό υψόμετρο και λογικά δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε σιδερίτη. Τον περασμένο Μάιο φυτέψαμε πειραματικά μερικές ρίζες για να δούμε αν αντέχει στο θερμό καλοκαιρινό μικροκλίμα της περιοχής μας. Φροντίσαμε βέβαια να το ποτίζουμε ελαφρώς καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού με σταγονίδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού αναπτύχθηκε ταχέως και χαίρει άκρας υγείας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μοσχεύματα σιδερίτη από αυτές τις αρχικές ρίζες και να επεκτείνουμε σιγά σιγά την καλλιέργειά του. Για τα μοσχεύματα χρησιμοποιήσαμε μείγμα τύρφης περλίτη (αναλογία ένα προς ένα) εμπλουτιζόμενο με λίγο κομπόστ από τα «απόβλητα» του μπαξέ μας. Επιπλέον κάναμε και ένα άλλο πειραματισμό. Φτιάξαμε τριών ειδών μοσχεύματα. Ένα με ορμόνη ριζοβολίας, ένα δεύτερο με διάλυμα μελιού και το τελευταίο  με σκέτα μοσχεύματα. Όλα είχαν 100% επιτυχία (ο σιδερίτης γενικά ριζοβολεί εύκολα). Αυτά όμως με το διάλυμα μελιού είχαν πιο γρήγορη ανάπτυξη και πιο πλούσιο ριζικό σύστημα. Ο φίλος μας ο Μιχάλης μας μετέφερε την πληροφορία για το μέλι και η αναλογία είναι η εξής: αραιώνεται 1 μέρος μελιού σε 3 μέρη ζεστού νερού. Όταν κρυώσει εμβαπτίζεται τα μοσχεύματα και τα φυτεύεται.
Τις επόμενες μέρες θα μεταφυτέψουμε τα «Σιδεράκια» στο χωραφάκι μας!




13 σχόλια:

Unknown είπε...

τελικα τι εγινε με τον σιδηριτη? η καλλιεργεια του κανει σε πεδινο κλιμα? εχω και εγω την ιδια ποικιλια χωρις χνουδι στη χαλκιδικη σε πεδινο χωριο και επισης sideritis scardica,montana και syriaca! τα εβαλα νωρις την ανοιξη,συνελεξα ενα καλο μπουκετο τσαι και μεχρι στιγμης παμε καλα..

Unknown είπε...

Θα μου απαντήσει ποτέ κανένας?

Agkathi είπε...

Από απροσεξία έκανα απάντηση στο σχολιό σου και φυσικά δεν είδες τίποτα, ενώ έπρεπε να μπω στη σελίδα να σχολιάσω, όπως κάνω τώρα. Δεν σε "γράψαμε" και απαντάμε σε όλα τα μηνύματα και σχόλια. Σου παραθέτω αυτούσια την αρχική απάντηση όπως την βρήκα στα εξερχόμενά μου.
Φίλε μου καλημέρα
Οι ρίζες που είχα βάλει πέρυσι την Άνοιξη φέτος μου έδωσαν πολύ μπουκέτο και να φανταστείς ακόμα δίνουν. βέβαια τα ρίχνω που και που ποτισματάκι και πέρυσι δεν είχε καύσωνες το καλοκαίρι. Δεν ξέρω όμως ακριβώς την ποικιλία, σίγουρα δεν είναι scardica και syriaka. Εμένα έχουν μικρό φύλλο και στο άνθος. Καλό είναι να είμαστε σε επικοινωνία και να ανταλάσουμε τεχνογνωσία!
να σαι καλά

Unknown είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση! Το είδος που καλλιεργείς είναι μάλλον το:Sideritis perfoliata ssp. athoa! βρήκα και εγώ σε φυτώριο και πάει καλά! ποιό δυναμικό φαίνεται το scardica αλλά και το syriaca το οποίο είναι και ποιό αρωματικό, να φανταστείς ότι μυρίζει όπως αυτό που έχεις σε ένταση, αλλά με τη ποιό κλασσική μυρωδιά του τσαγιού που όλοι γνωρίζουμε.. έχω και μια ποικιλία s. montana που είναι ετήσιο και ρίχνει το σπόρο μόνο του και ξαναφυτρώνει σαν άγριο το χειμώνα για να ανθίσει την άνοιξη! Έχει ωραία μυρωδια και αυτό! Σου έχουν φυτρώσει καθόλου φυτά απο το τσάι που έχεις απο μόνα τους απο σπόρο?

Unknown είπε...

Και μάλλον το μυστικό του σιδηρίτη στη ξηρασία στα βουνά σε ξηροθερμικές περιοχές είναι ότι φυτρώνει ανάμεσα σε πέτρες και βράχια! άρα οι πέτρες κρατάνε κατά τους θερινούς μήνες, κάποια υγρασία στις ρίζες και δεν αφήνει το χώμα να ξεραθεί..

Agkathi είπε...

Επιβεβαίωσα από φίλο καλλιεργητή τσαγιού ότι η ποικιλία μας είναι η Athoa. Δεν το άφησα να ωριμάσει, ώστε να πέσει σπόρος και επομένως δεν έχουμε αυτοφυή σπορόφυτα. Και από την δική σου εμπειρία καταρίπτεται ο μύθος που θέλει το τσάι να ευδοκιμεί μόνο σε μεγάλο υψόμετρο! Μια ποιοτική ανάλυση θα μας έλλεινε και άλλες απορίες, αλλά για μας δεν είναι του παρόντος.

Unknown είπε...

Ωραία! Αφού είσαι και απο Θεσσαλονίκη στο Σέιχ σου επίσης που δεν είναι πολύ ψηλό το υψόμετρο, υπάρχει μια ποικιλία sideritis montana και αναπαράγεται μόνο του εκεί χωρίς πρόβλημα! πήρα σπόρο απο κεί και τώρα βλέπω αυτοφυή μικρά φυτά στον κήπο!Έχω αφήσει και στο scardica κάποια ανθισμένα κλαδάκια για σπόρο και για να δώ αν θα αναπαραχθεί! Πάντως όσον αφορά τη ποιότητα, έχω παρατηρήσει οτι εάν το φυτό είναι ποτισμένο, την επόμενη μέρα το πρωί πρίν βγεί ο ήλιος, μυρίζει έντονα το φυτό! Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ποικιλίες!

Agkathi είπε...

Φίλοι καλλιεργητές τσαγιού μου λένε ότι αναπαράγεται από σπόρο πολύ εύκολα. Από μοσχεύματα που δοκίμασα είχα 100% επιτυχία. Αν μπορείς δώσε κάποιο στίγμα για το montana στο σειχ σου, μπας και το βρω και το δοκιμάσω. (άσε αν θέλεις στοχεία σου στο μειλ του βοτανήκηπου και όχι εδώ στα σχόλια για να μην είναι σε δημόσια θέα)

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zorbas είπε...

Παιδια, εχετε φυτα Sideritis syriaca?
Ψαχνω πολυ καιρο και δεν βρισκω πουθενα.
Θελω να βαλω 4-5 φυτα για δοκιμη στην περιοχη Παρνηθας.

Agkathi είπε...

Όχι φίλε μου δεν εχουμε, υπάρχει όμως φυτώριο στη θεσσαλονίκη που έχει: https://www.facebook.com/AgriHerb-1496227250622632/
http://agriherb.gr/index.php?

Zorbas είπε...

φετος θα κανω τη δοκιμη και θα σε αφησω να γνωριζεις το αποτελεσμα. Ευχαριστω πολυ

Ανώνυμος είπε...

Πόσες μέρες κάνουν να βγουν τα τσάγια ρε παιδιά; Εννοώ να σκάσουν οι σπόροι.