Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Αιθέριο έλαιο Αρτεμισίας Αψιθιάς



Με την Αψιθιά γνωριστήκαμε πριν 10 χρόνια περίπου. Είχε γεμίσει ο μπαξές του χωριού με τυφλοπόντικες και έψαχνα ένα φυσικό τρόπο για να τους απομακρύνω, χωρίς παράλληλα να τους εξοντώσω. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο διάβασα για την Αψιθιά και την ιδιότητά της να απομακρύνει τα κατά τα άλλα συμπαθή υπόγεια ζωάκια. Έτσι φύτεψα 7 αψιθιές περιμετρικά του μπαξέ και την επόμενη Άνοιξη οι τυφλοπόντικες μετακόμισαν στο γειτονικό μπαξεδάκι. Αφού προμήθευσα και τους γείτονες με αψιθιές και περνώντας τα χρόνια, με διαδοχικές μετακομίσεις τελικά οι τυφλοπόντικες βγήκαν έξω από το χωριό. Παράλληλα είχα διαβάσει και για άλλες εντομοαπωθητικές ιδιότητες που έχει.  Με έγχυμα αψιθιάς εξολόθρευσα από αφίδες, μελίγκρες, μέχρι σκαθάρια, ψύλλους, πράσινη κάμπια του λάχανου κ.λ.π. Δείτε ένα παλαιότερο σχετικό μας ποστ εδώ. http://botanokipos.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html 

Δοκίμασα και την αντοχή του σκύλου και της γάτας στην αψιθιά. Τοποθετούσα κόκαλα δίπλα στην αψιθιά, αλλά δεν καθόταν να φάνε εκεί, τα έπαιρναν και έφευγαν πιο μακριά.  Βέβαια η Αρτεμισία – Αψιθιά έχει και άλλες πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.


Σκεφτόμενοι λοιπόν την απομάκρυνση απρόσκλητων τετράποδων (και όχι μόνο) επισκεπτών στο χωράφι μας με τα βότανα,  φυτέψαμε πριν 5 χρόνια  περιμετρικά πολλές αψιθιές.  Φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να την μαζέψουμε στην διάρκεια της πλήρους ανθοφορίας (Ιούλιος) και να την αποστάξουμε. Η απόδοσή της σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,8% σε ημίχλωρη δρόγη.  Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου κράτησε ένα δείγμα αιθέριου ελαίου και θα έκανε ποιοτική ανάλυσή του σε εργαστήριο του Α.Π.Θ. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και τα επίσημα στοιχεία της ανάλυσης. Η διαδικασία απόσταξη της αψιθιάς δεν είναι ίδια με τις αποστάξεις των περισσότερων γνωστών βοτάνων. Μοιάζει περισσότερο με του χαμομηλιού και αυτό γιατί περιέχει αρκετή ποσότητα από αζουλένια. Χρειάζεται δηλαδή αρκετές ώρες απόσταξης (ξεπεράσαμε τις 4 ώρες και ακόμη έβγαζε λάδι). Όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του διαχωριστή υπάρχουν κολώδεις ουσίες στα τοιχώματά του που δεν ανεβαίνουν εύκολα στην επιφάνεια του νερού (αζουλένια). Το κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου αρτεμισίας είναι η θουγιόνη (για αυτό και το καφέ χρώμα του λαδιού). Στο ανθόνερο υπάρχει επίσης υπολειπόμενη ποσότητα αιθέριου και ελαφρώς πρασινίζει (εξαιτίας της αρτεμισίνης ). Το λάδι περιέχει επίσης: thujyl αλκοόλ, cadinene, φελλανδρένιο, πινένιο, tanacetone, αζουλένιο. Το βότανο περιέχει επιπλέον αρτεμισίνη, πικρή γλυκόζη, absinthol, τανίνη, ρητίνη, χλωροφύλλη, μηλικό οξύ, βιταμίνη B6 και C, άμυλο, νιτρικό κάλιο και άλλα άλατα.

Ιδιότητες –Χρήσεις:

Η αρτεμισία είναι γνωστή ως το καλύτερο βότανο για σκουλήκια εντέρων, είναι ανθελμινθικό. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και για αυτό προτείνεται και για αδυνάτισμα, αλλά και για ορεκτικό. Αποτελεί την φυσική θεραπεία για ανορεκτικούς και σε αναιμία. Χρησιμοποιείται για προβλήματα περιόδου (αμηνόρροια,δυσμηνόρροια), ρυθμιστικό του κύκλου περιόδου (προσοχή εκτρωτικό σε μεγάλες δόσεις). Είναι αντισπασμωδικό και προτείνεται σε προβλήματα από υστερία, σπασμούς, επιληψία, άγχος, νευρικό εμετό. Υπάρχουν ενδείξεις πως διαθέτει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες - μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο International Journal of PharmTech Research έδειξε πως παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του βακτήριου Bacillus cereus.
Ιάπωνες ερευνητές της αποδίδουν αντιβιοτική δράση. Σε άλλα πειράματα με ποντίκια παρατηρήθηκε αντι-φλεγμονώδη δράση. Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Life Sciences, αναφέρει ότι η αρτεμισινίνη σε συνδυασμό με σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει μεγάλο ποσοστό καρκινικών κυττάρων. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και κινέζοι επιστήμονες, σε πειράματα για καρκίνο του ήπατος. Η αρτεμισίνη ήταν το πρώτο φάρμακο κατά της ελονοσίας. Χρησιμοποιείται στην κινέζικη ιατρική (γνωστή ως Qinghaosu).
Έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες, ανακουφίζει από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, είναι χολαγωγό, διουρητικό, χωνευτικό,  αντιπυρετικό. Εξωτερικά είναι επουλωτικό των πληγών και επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων και της κολπίτιδας. Για τις εντομοαπωθητικές και φυτοπροστατευτικές ιδιότητές της έγινε αναφορά παραπάνω. Επίσης χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και ως καρύκευμα στην μαγειρική. Από την αψιθιά φτιάχνεται και το γνωστό ποτό αψέντι.
Κίνδυνοι – Προφυλάξεις:

Απαγορεύεται στις θηλάζουσες και στις εγκυμονούσες γυναίκες αφού διεγείρει τη μήτρα. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εθισμό, παραισθήσεις και εκφυλισμό των νεύρων (αψεντισμός). Αυτό δεν οφείλεται στην αρτεμισίνη, αλλά στην τοξική θουγιόνη. Πρέπει να αποφεύγεται η συνεχόμενη και παρατεταμένη χρήση  της αψιθιάς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητείται η συμβουλή ειδικού γιατρού για την οποιαδήποτε χρήση της.   

Αξίζει να διαβάσετε μια αναφορά του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αρτεμισίνη στον παρακάτω σύνδεσμο:


Άλλες πηγές:

http://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/wormwo37.html

http://usatoday30.usatoday.com/tech/science/story/2011-09-12/lasker-awards/50371124/1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3414217/

http://www.articlesbase.com/alternative-medicine-articles/artemisia-absinthum-health-benefits-379534.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: