Τα κέρινα ομοιώματα αποδίδουν με μεγάλη φυσικότητα τα αισθήματα και τις εκφράσεις των ασθενών και των γιατρών ή των μαθητών και των δασκάλων, είναι πραγματικά έργα τέχνης. Σε όλους του χώρους του μουσείου ακούγεται μουσική υπόκρουση (μακάμια από βυζαντινούς αλλά και αραβικούς ήχους), ενώ ευχάριστες μυρωδιές από αρωματικά και αιθέρια έλαια αναβλύζουν σε κάθε γωνιά του. Θα δείτε παλιά φιαλίδια για φάρμακα και ανθόνερα, εργαλεία ιατρικής, γκραβούρες, μέθοδοι ιατρικής και πληροφορίες σε δύο γλώσσες, Τουρκικά και Αγγλικά. Οι Οθωμανοί γιατροί χρησιμοποιούσαν φυτικές, ζωϊκές (κυρίως από την στάχτη καμένων οστράκων) και ανόργανες ουσίες για να φτιάξουν τα φάρμακά τους.
Κύρια πηγή τους ήταν το βιβλίο του Διοσκουρίδη που αναφέρει θεραπευτικές χρήσεις 500 φυτών και είχε μεταφραστεί από τον 9ο αιώνα στα Αραβικά με τον τίτλο Kitab al-basba’isb. Δεσπόζουσα θέση είχαν
(light of all trees, the emperor of all flowers). Επίσης θεράπευαν με δηλητήριο μέλισσας, με σκουλήκια, αράχνες, κατσαρίδες, κέλυφος χελώνας, καβούρια, στρείδια, μυαλό κουκουβάγιας, αίμα ζώων ακόμα και με κόπρανα ή κάτουρα ζώων. Χρησιμοποιούσαν επίσης φύλλα χρυσού και ασημιού, οξείδια του χαλκού και του σιδήρου, θείο, λευκό μόλυβδο, αλάτι κλπ μεταλλικά στοιχεία. Είχαν καζάνια για αποστάξεις και έπαιρναν αιθέρια έλαια και ανθόνερα, έφτιαχναν φαρμακευτικά έλαια, φάρμακα σε σκόνη, σιρόπια και πολλά άλλα μαντζούνια. Για κάθε ασθένεια υπήρχε διαφορετική αίθουσα και όλοι οι ασθενείς θεραπεύονταν παράλληλα και με τους ήχους της μουσικής, αλλά και του νερού. Στο κέντρο του συγκροτήματος υπάρχει η αίθουσα των μουσικών και μπροστά τους ένα σιντριβάνι. Η ορχήστρα αποτελούνταν από 10 μουσικούς (ο καθένας με το όργανό του) και μπορούσε να ακουστεί σε κάθε γωνιά του κτιρίου χωρίς αντήχηση.
Έπαιζαν μουσικές για κάθε είδους αρρώστια π.χ. ήχος ουσάκ-α για την καρδιά και το συκώτι, ήχος Νεβά για να θεραπεύει τις γυναικολογικές ασθένειες, ήχος Μπουσελίκ (νότα σι) για τους πόνους της πλάτης, ήχος Ισπαχάν που βοηθά στην μνήμη και δημιουργεί πνευματική εγρήγορση, κλπ. Υπήρχαν και χώροι για την παρασκευή φαγητού και χώροι που απολυμαίνονταν ρούχα και ιατρικά εργαλεία. Η όλη θεραπεία παρέχονταν δωρεάν και δωρεάν παρέχονταν φάρμακα και σε όποιον κάτοικο της πόλης τα χρειαζόταν. Φυσικά υπήρχε και ένα τζαμί ώστε να προσεύχονται οι άρρωστοι άνθρωποι. Το σχολείο, το ωδείο, το χαμάμ και άλλα βοηθητικά κτίρια δεν σώζονται σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου