Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Περί αποσμητικού μασχάλης


Πολλοί από μας νομίζουν ότι η κακοσμία του ιδρώτα είναι φυσική διεργασία. Αυτό είναι λάθος, αφού ο ιδρώτας είναι άοσμος και η κακοσμία οφείλεται σε βακτήρια που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του σώματος πχ στις μασχάλες, στους θύλακες των τριχών, στις ευαίσθητες περιοχές κλπ. Όταν τα βακτήρια αυτά έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα, τότε απελευθερώνονται χημικές ουσίες, οι οποίες δίνουν την αντίστοιχη κάθε φορά οσμή, που έχει σχέση είτε με την τροφή που έχουμε καταναλώσει, είτε με την κατάσταση της υγείας μας. Τα περισσότερα αποσμητικά μασχάλης αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να «φράξουν» τους πόρους του δέρματος στην περιοχή και έτσι να σταματήσουν την έκκριση ιδρώτα. Το θέμα είναι ποια είναι η δραστική ουσία που το κάνει αυτό, αν είναι επικίνδυνη και πόσο, και αν τελικά η «φραγή» των πόρων και το στοπ στον ιδρώτα είναι η σωστή πρακτική.


Είναι ευρέως γνωστή η κριτική που δέχονται τα συμβατικά αποσμητικά μασχάλης για την επικινδυνότητά τους κυρίως εξαιτίας της χρήσης αλουμινίου (και όχι μόνο) στη σύνθεσή τους. Πέρα από τα parabens ή άλλα επικίνδυνα συντηρητικά που περιέχουν, βασικό συστατικό αυτών των αποσμητικών είναι το ένυδρο άλας χλωρίου με αργίλιο (αλουμίνιο) ή παραπλήσιο πχ: aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum zirconium, aluminum hydroxybromide κ.α. Οι ενώσεις αυτές είναι πολύ διαλυτές και απορροφούνται εύκολα και γρήγορα από το σώμα, αφού δεν είναι μεγάλα τα μόριά τους. Ουσιαστικά μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος και δεν «αφήνουν» τον ιδρώτα να βγει προς τα έξω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν την έκκρισή του. Όταν οι παραπάνω ενώσεις  λοιπόν εισέλθουν μέσα στο σώμα, το τμήμα του μορίου που περιέχει το αργίλιο ιονίζεται, σχηματίζοντας ελεύθερο ή ιονισμένο αργίλιο-αλουμίνιο (Al+++). Το αλουμίνιο αυτό απορροφάται και σταδιακά συσσωρεύεται σε διάφορα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, όπως τα νεφρά, το συκώτι, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό κλπ. Το αλουμίνιο είναι χαρακτηρισμένο ως νευροτοξίνη, με επιβλαβείς επιπτώσεις στο DNA και ερευνάται  για πολλές άλλες καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία του οργανισμού μας. Η συσσώρευση αλουμινίου στον οργανισμό μας έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και με τον καρκίνο του μαστού. Δεν έχει βέβαια αποδειχτεί ότι είναι η κύρια αιτία των παραπάνω ασθενειών, αλλά βρέθηκε σε πολλές μελέτες ότι τέτοιοι ασθενείς έχουν υπερβολική συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο και στον μαστό αντίστοιχα. Μακριά λοιπόν από τέτοια αφιδρωτικά και αποσμητικά!

Μια εναλλακτική φυσική λύση είναι η χρησιμοποίηση αφιδρωτικών που περιέχουν το  potassium alum που είναι μια

στυπτηρία (δηλαδή μεγάλο μόριο) καλίου με αργίλιο και συγκεκριμένα το διπλό θειϊκό άλας καλίου με αργίλιο. Η πέτρα του Alum είναι φυσικό ορυκτό που εξάγεται από λατομεία βωξίτη ή αλουνίτη. Αφού καθαριστεί με φυσικές διεργασίες μετατρέπεται σε μορφή σκόνης  στην στυπτηρία καλίου-αργιλίου. Τα μόρια του potassium alum έχουν αρνητικό φορτίο, είναι μεγάλα  και δεν διαπερνούν τα κυτταρικά τοιχώματα, δηλαδή δεν απορροφώνται. Επομένως η χρήση αυτής της ουσίας είναι ασφαλής. Βέβαια θα πρέπει να μην υπάρχουν αμυχές (που μπορεί να προέλθουν από απρόσεκτο ξύρισμα) στην εφαρμοζόμενη περιοχή, αφού τότε μπορεί και να εισέλθουν στο δέρμα. Το potassium alum είναι μια ουσία που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αποτρέπει τη δυσοσμία, είναι αντισηπτική και στυπτική. Η δράση της στην περιοχή της μασχάλης είναι 5-6 ώρες και μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη μαγειρικής σόδας και διαφόρων αιθέριων έλαιων (πχ. tea tree, λεμόνι, λεβάντα, φασκόμηλο κλπ)

Μια άλλη 100% φυσική λύση είναι η πλύση στις μασχάλες με σαπούνι.  Λύση όμως που δεν έχει μεγάλη διάρκεια και άρωμα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η επιλογή της μαγειρικής σόδας, που θα αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές.

Εμείς φτιάξαμε ένα αποσμητικό μασχάλης σε Roll-on χρησιμοποιώντας ανθόνερα φασκόμηλου & δεντρολίβανου, γόμα ξανθάνης, τζέλ αλόη βέρα, μαγειρική σόδα, μικρή ποσότητα σκόνης potassium alum και αιθέρια έλαια λεβάντα, φασκόμηλο, παλμαρόζα, λεμόνι, σανταλόξυλο. Για τις ιδιότητες του ανθόνερου δεντρολίβανου σε παλιότερο ποστ από εδώ: https://botanokipos.blogspot.com/2012/08/blog-post_14.html

Για τις ιδιότητες του ανθόνερου φασκόμηλου σε παλιότερο ποστ από εδώ: https://botanokipos.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

Η γόμα ξανθάνης ή xanthan gum, είναι ένας πολυσακχαρίτης μεγάλης αλυσίδας και προέρχεται από την επεξεργασία με ζύμωση των σακχάρων του καλαμποκιού. Είναι επίσης ένας  πηκτικός και σταθεροποιητικός  παράγοντας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των τροφίμων και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Την χρησιμοποιήσαμε για να αυξήσουμε την πυκνότητα του αποσμητικού και για την ομογενοποίηση των συστατικών.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Βότανα για βήχα κρυολόγημα και φυσικά ριγανέλαιο.

Χιόνια, κρύο, παγωνιά και ο βήχας με την γρίπη έρχονται κοντά! 



Ας θυμηθούμε λίγο τον παραδοσιακό τρόπο που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και έχουμε πολλές πιθανότητες να γλιτώσουμε την αντιβίωση. Μόλις αντιληφθούμε τα συμπτώματα αμέσως αρχίζουμε να φτιάχνουμε τσάι με τα παρακάτω βότανα: ρίγανη, φασκόμηλο το φαρμακευτικό, τσάι του βουνού, σαμπούκο, πεντάνευρο, φλαμούρι, χαμομήλι, πολύκομπο, θυμάρι, μολόχα, αλθαία, λαδανιά, εχινάκια, κυνόροδο, βήχιο, ακονιζιά, ευκάλυπτο, φλόμο. Δεν είναι ανάγκη  να τα χρησιμοποιήσετε όλα, 4-5 από τα παραπάνω είναι αρκετά και ανάλογα βέβαια με το ποια συμπτώματα επιμένουν. Για παράδειγμα αν έχετε λαρυγγίτιδα οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μολόχα (άνθη ή ρίζες), ενώ για φαρυγγίτιδα το φασκόμηλο δεν πρέπει να λείπει. Στο συνάχι είναι απαραίτητες οι εισπνοές από τσάι ευκαλύπτου. Επίσης η ρίγανη δεν πρέπει να λείπει από κανένα μείγμα όπως και η λήψη ριγανέλαιου που είναι το φυσικό "αντιβιοτικό". Με το ριγανέλαιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην λήψη του, αφού καίει πάρα πολύ. Δεν πίνεται ποτέ σκέτο, ούτε και με νερό (ως γνωστό σαν λάδι που είναι το ριγανέλαιο δεν διαλύεται στο νερό). Η σωστή λήψη είναι 2 σταγόνες σε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μπορείτε να πίνεται και 2 φορές την ημέρα. Το ριγανέλαιο δεν ενδείκνυται για συνεχόμενη λήψη σε άτομα που έχουν αναιμία (μέχρι 3-4 μέρες). Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό σιρόπι (δείτε εδώ) με ένα ισχυρό μείγμα με κάποια από τα παραπάνω βότανα και να διαλύσετε σε αυτό μέλι. Γενικά το μέλι πέρα από την θεραπευτική και δυναμωτική του δράση κάνει και πιο εύγεστο το τσάι μας, αφού τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα βότανα δεν πίνονται «εύκολα».  Λίγες σταγόνες λεμόνι είναι επίσης θεραπευτικές, αλλά πρέπει να μην πέσουν σε πολύ ζεστό τσάι. Τα βάμματα είναι μια πολύ καλή θεραπευτική λύση, αφού είναι πιο δυνατά (η αλκοόλη είναι καλύτερος διαλύτης για τις περισσότερες ουσίες των βοτάνων από ότι το νερό). Πληροφορίες για το Βάμμα εχινάκιας σε παλιότερο ποστ από εδώ. Το βάμμα πρόπολης επίσης βοηθάει αλλά θα πρέπει να έχετε το νου σας αφού αρκετά άτομα είναι αλλεργικά στην πρόπολη. Το νου σας πρέπει να έχετε και στο βήχιο (έχει και πιασάρικο όνομα), αφού η συνεχόμενη χρήση του είναι απαγορευτική για το συκώτι (δείτε εδώ). Φυσικά αν τα συμπτώματα επιμένουν η επίσκεψη στον γιατρό σας είναι απαραίτητη! Όλες οι παραπάνω πληροφορίες αναφέρονται μετά από πολύχρονη προσωπική μελέτη πάνω στην παραδοσιακή ιατρική και σε επιστημονικές μελέτες και δεν αποτελούν προτροπή για χρήση, αφού ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ισορροπίες και ιδιαιτερότητες. Πληροφορίες και από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων www.ema.europa.eu
Άλλες αναφορές για τα παραπάνω βότανα σε παλιότερες αναρτήσεις μου:
https://botanokipos.blogspot.com/2017/04/blog-post_25.html 
https://botanokipos.blogspot.com/2017/01/blog-post.html 
https://botanokipos.blogspot.com/2016/08/cistus-creticus.html 
https://botanokipos.blogspot.com/2011/05/blog-post.html 
https://botanokipos.blogspot.com/2018/12/dittrichia-viscosa.html

Με ριγανέλαιο, μαντζούνια, μέλι, η γρίπη πια δεν θα σας θέλει!