Φασκόμηλο (Sage), γνωστό και ως Χαμοσφάκα ή Καυλόχορτο ή αλιφασκιά. Οι αρχαίοι Ελληνες το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών, ως τονωτικό του μυαλού - σώματος και για να "διεγείρουν" τη γονιμότητα
Καλλιέργεια
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φασκόμηλου με πιο γνωστά τα Salvia. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23 είδη φασκόμηλου και τα πιο εμπορικά είναι: Salvia officinalis (η φαρμακευτική), salvia triloba, salvia pomifera, salvia grandiflora. Υπάρχει ένα είδος η salvia divinorum που είναι ισχυρό παραισθησιογόνο φυτό και φύεται μόνο σε μια περιοχή του Μεξικού. Τα δικά μας φασκόμηλα είναι ημιθαμνώδη πολυετή φυτά (10 - 15 έτη) με ύψος περίπου 0,5m-0.8m. Ανθίζει από Απρίλιο ως Ιούνιο (ανάλογα το είδος) και έχει μεγάλα άνθη άσπρα ή μώβ ή και ροζ. Αντέχει σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, στην ξηρασία και απαιτεί εδάφη καλά αεριζόμενα με pH ουδέτερο(ιδανικό το 6,8) έως και αλκαλικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια Ελληνική ντόπια ποικιλία το Salvia triloba που φύεται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι μεγαλύτερα και σχηματίζουν τρεις λοβούς. Πολύ πιο αρωματικό και με μηδενική σχεδόν καμφορά σε σχέση με το κλασικό Salvia officinalis. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα που φτιάχνονται από τέλη Αυγούστου.
Ιδιότητες
Κλασικό βότανο για φλεγμονές του στόματος (ουλίτιδα, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα), λαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας. Διακρίνεται για τις αντισηπτικές και αποξηραντικές του ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της καταρροής, γιατί βοηθάει να καθαρίσει ο βλεννογόνος της μύτης και των πνευμόνων από τις υπερβολικές εκκρίσεις Αντιβηχικό, τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφυσητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ευστόμαχο. Επίσης αντιμηκυτιακό και αντιβακτηριδιακό. Χρησιμοποιείται σαν καρδιοτονωτικό, κατά των νευραλγιών, σε παθήσεις ήπατος νεφρών και εξωτερικά σε πληγές και έλκη. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό. Σε κυκλαδίτικα νησιά και στην Κύπρο λέγεται ότι δεν αρρωσταίνει ο άνθρωπος αν έχει μια αλιφασκιά στον κήπο του και πίνει συχνά το τσάι της. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, κοσμετολογία, και στη βιομηχανία τροφίμων ως αρωματικό και φυτικό αντιοξειδωτικό. Στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορους ζωμούς και σάλτσες, όπως επίσης λάδι και ξίδι. Με φασκόμηλο μαρινάρουμε κρέας, πουλερικά, αλλά και ψάρι (super γεύση). Θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό αλλά και εντομοαπωθητικό.
Αντενδείξεις
Το φασκόμηλο δεν συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν καθώς πικραίνει το γάλα. Διεγείρει τους μύες της μήτρας και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό εξαιτίας των ουσιών που περιέχει (θουγιόνη, τιχόνη κ.α.) Αναφέρονται περιπτώσεις δηλητηρίασης, πονοκεφάλου ακόμη και επιληψίας από υπερβολική χρήση.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Φύλλα, άνθη. Συλλογή σε πλήρη άνθιση αλλά και μετά. Μαζεύουμε τα φύλλα του μέχρι και Σεπτέμβριο. Εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο για 2-3 χρόνια. Παρασκευάζεται ως έγχυμα.(1-2 κουταλάκια σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό)
πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF
www.pfaf.org
www.botanical.com
www.ema.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου