Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Έλαιο σπόρων Γαϊδουράγκαθου 100μλ

 

Νέο Έλαιο ψυχρής έκθλιψης!

Το έλαιο Γαϊδουράγκαθου προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη μόνο των σπόρων του φυτού Silybum Marianum γνωστό και με το όνομα Milk thistle. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και στην Ελλάδα θα το ακούσουμε και ως Κουφάγκαθο ή και Σίλυβο. Ετήσιο ή και διετές φυτό, ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης, αλλά σήμερα φυτρώνει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 2,5 μέτρα, έχει αγκάθια σχεδόν παντού, μωβ-βιολετί λουλούδια και γυαλιστερά φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος με λευκές “φλέβες”. Ανθίζει από τέλη Μαΐου ως τον Αύγουστο σε μεγάλο όμως υψόμετρο.

Οι σπόροι συλλέγονται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης από άγρια αυτοφυή Γαϊδουράγκαθα  σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.  Η παραγωγή του ελαίου γίνεται με την ψυχρή σύνθλιψη των σπόρων χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής πίεσης, δεν χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες στη διαδικασία εκχύλισής του και δεν επιδέχεται καμία επιπρόσθετη επεξεργασία. Το παραγόμενο έλαιο είναι 100% Καθαρό και Φυσικό, δεν αραιώνεται με άλλα έλαια βάσης (πχ  αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κλπ) και δεν περιέχει κανένα άρωμα.

Συστατικά:

Το Έλαιο σπόρων Γαϊδουράγκαθου αποτελεί πλούσια πηγή λινελαϊκού οξέος, ενός απαραιτήτου λιπαρού οξέος της ομάδας ωμέγα-6 αλλά και α-λινολεϊκού οξέος (ωμέγα-3). Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Ε. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, όπως σιλυβίνη Α και Β, silidianin, silicristin και  σιλυμαρίνη.  Ειδικά η σιλυμαρίνη και η σιλυβίνη, θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος, αλλά και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιϊνωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ιδιότητες- Χρήσεις:

Το λάδι γαϊδουράγκαθου είναι ευεργετικό στην αναγέννηση του ήπατος και βοηθάει στην αποτοξίνωσή του. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος. Μειώνει τις οργανικές βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Υποστηρίζει την κυτταρική αναγέννηση των νεφρών και την καλή λειτουργία της χολής. Φιλτράρει τις βλαβερές και τοξικές  ουσίες, αποτρέπει τη δημιουργία πετρών (χολής και νεφρών), «καθαρίζει» το σώμα από τα μεταβολικά απόβλητα, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, της σπλήνας και των νεφρών. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL, των τριγλυκεριδίων, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για αθηροσκλήρωση. Προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών. ανακουφίζει από δυσπεψία, φουσκώματα και μετεωρισμούς(8). Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Ρυθμίζει αποτελεσματικά το μέγεθος των λιποκυττάρων του σώματος, αυξάνει την συνολική διαδικασία του μεταβολισμού και χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, αναπληρώνει νεκρά κύτταρα, προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, μειώνει τις ρυτίδες συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος. Επίσης βοηθάει στην επούλωση πληγών, σε δερματικούς ερεθισμούς και καταπραΰνει την ψωρίαση.

Επιστημονικές Έρευνες – Μελέτες 

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Έλαιο από καρπούς Άγριας Τριανταφυλλιάς- Κυνόροδου

Το έλαιο Άγριο τριαντάφυλλο (Κυνόροδο) είναι 100% φυσικό προϊόν με θεραπευτικές, αντιγηραντικές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Ο καρπός συλλέγεται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης από άγριες αυτοφυείς τριανταφυλλιές σε υψόμετρο  πάνω από 800 μέτρα, καθώς και από κάποιες που καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο στο χωράφι μας. Το έλαιο παράγεται  μόνο από τους σπόρους του Κυνόροδου (Rosehip - Rosa Canina L.) με ψυχρή έκθλιψη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής πίεσης και δεν χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες στη διαδικασία εκχύλισής του, ούτε άλλα έλαια βάσης όπως αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κλπ. Δεν επιδέχεται καμία επιπρόσθετη επεξεργασία, δεν περιέχει κανένα άρωμα, έχει την συγκεκριμένη μυρωδιά του  καρπού του τριαντάφυλλου, είναι 100% Φυσικό και καθαρό! Είναι ένα πηχτό λάδι που απορροφάται όμως απαλά από το δέρμα χωρίς να μπλοκάρει τους πόρους, αφήνοντας μια αίσθηση βελούδινης απαλότητας. Αποτελεί μια πραγματική πολυτέλεια για κάθε τύπο δέρματος.

Συστατικά: Το έλαιο άγριου τριαντάφυλλου είναι εξαιρετικά πλούσιου σε λιπαρά οξέα, φυσικό ρετινοϊκό οξύ (Προβιταμίνη Α), τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε), Βιταμίνη Β2, Β3, C, D, Κ, αντιοξειδωτικά κτλ Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτίνη και για αυτό το χρώμα του ελαίου είναι κόκκινο-πορτοκαλί. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά λιπαρά οξέα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% της συνολικής του μάζας και συγκεκριμένα: Ωμέγα-3 (λινολενικό οξύ-περίπου 23%), Ωμέγα-6 (λινολεϊκό οξύ-περίπου 52%) και Ωμέγα-9 (ολεϊκό οξύ-περίπου 17%. Περιέχει επίσης βιοφλαβονοειδή (ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες), ριβοφλαβίνη (βοηθάει στην καλή κατάσταση των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος), καροτίνη, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, πολυφαινόλες, τανίνες κτλ. Είναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων: ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου.

Ιδιότητες Χρήσεις:

Ρυτίδες και δυσχρωμίες: Χάρη στην εξαιρετικά πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες το έλαιο μειώνει τις ρυτίδες τόσο σε βάθος όσο και σε πλάτος και σε όλες τις ενδείξεις γήρανσης του δέρματος – ξηρότητα, έλλειψη λάμψης, δυσχρωμίες, ρυτίδες κτλ. Βοηθά στη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Έχει ευνοϊκή επίδραση στις διεργασίες αναγέννησης στο εσωτερικό στρώμα τις επιδερμίδας συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος

Σημάδια ουλές ραγάδες: Είναι στυπτικό και αντιφλεγμονώδες, χρησιμοποιείται σε ουλές από χειρουργικές παρεμβάσεις, τραυματισμούς, σημάδια από ακμή, ροδόχρου ακμή, δερματίτιδα. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων κατά την εγκυμοσύνη και συστήνεται σε εγκύους. Αναμορφώνει τις σπασμένες δομές του δέρματος σε μικροσκοπικό επίπεδο, αντικαθιστά τους σπασμένους ιστούς με νέους και υγιείς, ομαλοποιεί το χρώμα του δέρματος και συγχρόνως μειώνει την ερυθρότητα και τον υπερχρωματισμό.

Ξηρό δέρμα: Διατηρεί τη βέλτιστη ισορροπία των λιπαρών οξέων και του νερού στο δέρμα. Είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας ενυδάτωσης που απορροφάται γρήγορα από το ξηρό δέρμα, εξομαλύνει τις ρυτίδες, αποκαθιστά την ισορροπία υγρασίας η οποία διαταράσσεται από κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Φροντίδα μαλλιών: Έχει μαλακό pH (περίπου 5,1) το οποίο του δίνει τη δυνατότητα για άμεση εφαρμογή στα μαλλιά, το κεφάλι και το δέρμα. Μπορεί να εφαρμοστεί και ως θεραπεία θερμού ελαίου για σγουρά και μαλλιά με πρόβλημα ή με μασάζ στα ξηρά και ξεφλουδισμένα σημεία του δέρματος και του κεφαλιού. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου έχουν άμεση επίδραση.