Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Έλαιο σπόρων Γαϊδουράγκαθου 100μλ

 

Νέο Έλαιο ψυχρής έκθλιψης!

Το έλαιο Γαϊδουράγκαθου προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη μόνο των σπόρων του φυτού Silybum Marianum γνωστό και με το όνομα Milk thistle. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και στην Ελλάδα θα το ακούσουμε και ως Κουφάγκαθο ή και Σίλυβο. Ετήσιο ή και διετές φυτό, ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης, αλλά σήμερα φυτρώνει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 2,5 μέτρα, έχει αγκάθια σχεδόν παντού, μωβ-βιολετί λουλούδια και γυαλιστερά φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος με λευκές “φλέβες”. Ανθίζει από τέλη Μαΐου ως τον Αύγουστο σε μεγάλο όμως υψόμετρο.

Οι σπόροι συλλέγονται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης από άγρια αυτοφυή Γαϊδουράγκαθα  σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.  Η παραγωγή του ελαίου γίνεται με την ψυχρή σύνθλιψη των σπόρων χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής πίεσης, δεν χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες στη διαδικασία εκχύλισής του και δεν επιδέχεται καμία επιπρόσθετη επεξεργασία. Το παραγόμενο έλαιο είναι 100% Καθαρό και Φυσικό, δεν αραιώνεται με άλλα έλαια βάσης (πχ  αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κλπ) και δεν περιέχει κανένα άρωμα.

Συστατικά:

Το Έλαιο σπόρων Γαϊδουράγκαθου αποτελεί πλούσια πηγή λινελαϊκού οξέος, ενός απαραιτήτου λιπαρού οξέος της ομάδας ωμέγα-6 αλλά και α-λινολεϊκού οξέος (ωμέγα-3). Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Ε. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, όπως σιλυβίνη Α και Β, silidianin, silicristin και  σιλυμαρίνη.  Ειδικά η σιλυμαρίνη και η σιλυβίνη, θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος, αλλά και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιϊνωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ιδιότητες- Χρήσεις:

Το λάδι γαϊδουράγκαθου είναι ευεργετικό στην αναγέννηση του ήπατος και βοηθάει στην αποτοξίνωσή του. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος. Μειώνει τις οργανικές βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Υποστηρίζει την κυτταρική αναγέννηση των νεφρών και την καλή λειτουργία της χολής. Φιλτράρει τις βλαβερές και τοξικές  ουσίες, αποτρέπει τη δημιουργία πετρών (χολής και νεφρών), «καθαρίζει» το σώμα από τα μεταβολικά απόβλητα, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, της σπλήνας και των νεφρών. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL, των τριγλυκεριδίων, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για αθηροσκλήρωση. Προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών. ανακουφίζει από δυσπεψία, φουσκώματα και μετεωρισμούς(8). Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Ρυθμίζει αποτελεσματικά το μέγεθος των λιποκυττάρων του σώματος, αυξάνει την συνολική διαδικασία του μεταβολισμού και χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, αναπληρώνει νεκρά κύτταρα, προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, μειώνει τις ρυτίδες συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος. Επίσης βοηθάει στην επούλωση πληγών, σε δερματικούς ερεθισμούς και καταπραΰνει την ψωρίαση.

Επιστημονικές Έρευνες – Μελέτες 

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο του γαϊδουράγκαθου στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) (2). Τα δεδομένα δείχνουν ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με 600 mg/ημέρα σιλυμαρίνης για 12 μήνες εμφανίστηκαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης (3).  Σε μια άλλη κλινική δοκιμή αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της σιλυμαρίνης σε σύγκριση με τη μετφορμίνη και την πιογλιταζόνη σε ασθενείς με NAFLD. Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με σιλυμαρίνη είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τρανσαμινασών σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με μετφορμίνη ή πιογλιταζόνη. Η ίδια ομάδα ασθενών παρουσίασε επίσης σημαντικά μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL (4).  Μια άλλη μελέτη που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συνδυασμένης θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει βιταμίνη Ε, σιλυβίνη και φωσφολιπίδια, έδειξε ότι αυτό το σύμπλεγμα βελτιώνει τη βλάβη του ήπατος, ειδικά τους δείκτες της ηπατικής ίνωσης στο πλάσμα, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη(5)

Το γαϊδουράγκαθο έχει επίσης δείξει αντιοξειδωτικές πληροφορίες στα ηπατοκύτταρα. Μπορεί να αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από τον μεταβολισμό τοξικών ουσιών όπως η αιθανόλη, η ακεταμινοφαίνη και ο τετραχλωράνθρακας(6).  Η σιλυμαρίνη διεγείρει την πρωτεϊνική σύνθεση προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει άμεσα το σχηματισμό ριζών. Η σιλυβίνη παράλληλα λειτουργεί ως χημικός παράγοντας σιδήρου, ενισχύοντας περαιτέρω τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαίου γαϊδουράγκαθου. Η σιλυβίνη είναι επίσης αντιϊνωτικός παράγοντας, εμποδίζει έμμεσα την εναπόθεση ινών κολλαγόνου που οδηγούν σε εξέλιξη ηπατικής βλάβης (7) και έχει δείξει συσχέτιση με σημαντική μείωση του TGF-B, ενός βασικού ρυθμιστή στην παθογένεση της ηπατικής ίνωσης. Στην Ευρώπη, η σιλυβίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ενδοφλεβίως ως αντίδοτο στην Amanita phalloides , μια τοξίνη μανιταριού που προκαλεί σοβαρή ηπατική βλάβη. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η σιλυμαρίνη μπορεί να καταστείλει τον σχηματισμό αμυλοειδούς βήτα-πρωτεΐνης (μια τοξική πρωτεΐνη που συνδέεται με το Alzheimer), βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Τρόπος χρήσης:

Χρησιμοποιείται σε σαλάτες διαλυμένο (1 κουταλιά) με ελαιόλαδο. Επίσης πίνεται, 1-2 κουταλάκια γλυκού την μέρα. Με βάση παραδοσιακές & επιστημονικές αναφορές η μακροχρόνια καθημερινή λήψη πρέπει να αποφεύγετε.

Αντενδείξεις

Σύμφωνα με φαρμακολογικές μελέτες, η σιλυμαρίνη έχει αναγνωριστεί ως ασφαλές φυτικό προϊόν αφού η λήψη της σε θεραπευτικές δόσεις δεν είναι τοξική. Αν και σπάνιες, μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του γαϊδουράγκαθου περιλαμβάνουν(7): Γαστρεντερίτιδα, Διάρροια, Πονοκέφαλο, Δερματολογικά συμπτώματα (κνίδωση, εξάνθημα, κνησμός). Δεν υπάρχουν πρόσφατες τεκμηριωμένες αντενδείξεις για τη χρήση του γαϊδουράγκαθου σε οποιαδήποτε μορφή.  Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτικά προϊόντα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος παρακολούθησης των επιπέδων του γαϊδουράγκαθου ή των ενώσεών του στο αίμα και είναι λίγα τα εγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν για τον θεραπευτικό του δείκτη.  Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η συγχορήγηση γαϊδουράγκαθου και φαρμακευτικών φαρμάκων, καθώς και παράλληλη χρήση με αντικαρκινικά φάρμακα ή ακτινοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ενός ειδικού γιατρού είναι απαραίτητη για την κάθε χρήση του. 

Το έλαιο σπόρων Γαϊδουράγκαθου το διαθέτουμε σε γυάλινο φαρμακευτικό μπουκαλάκι 100μλ, στην τιμή των 8,20 ευρώ με φπα. Επικοινωνήστε μαζί μας στα 6977281060, 6974286503, αποστολές σε όλη την Ελλάδα με κουριερ.


 

Πηγές:

 

1.      Ted George O. Achufusi, Raj K. Patel 1509-2021, SUNY University Hospital

2.      Bedogni G, Miglioli L, Masutti F, Tiribelli C, Marchesini G, Bellentani S. Επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατου: η μελέτη διατροφής και ήπατος του ΔιόνυσουΗπατολογία. 2005 Ιούλιος,  PMID: 15895401 - DOI: 10.1002/hep.20734

3.     Velussi M, Cernigoi AM, De Monte A, Dapas F, Caffau C, Zilli M. Η μακροχρόνια (12 μήνες) θεραπεία με ένα αντιοξειδωτικό φάρμακο (σιλυμαρίνη) είναι αποτελεσματική στην υπερινσουλιναιμία, την εξωγενή ανάγκη ινσουλίνης και τα επίπεδα μη διαλυτικών ασθενών σε κιρρωμένους ασθενείς. . J Hepatol. 1997 Apr, PMID: 9126802 -DOI: 10.1016/s0168-8278(97)80255-3

4.      Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (σιλυμαρίνη) στη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ: μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, κλινική δοκιμή. Phytother Res. 2006 Δεκ., PMID: 17072885 - DOI: 10.1002/

5.      Loguercio C, Federico A, Trappoliere M, Tuccillo C, de Sio I, Di Leva A, Niosi M, D'Auria MV, Capasso R, Del Vecchio Blanco C., Real Sud Group. Η επίδραση ενός συμπλόκου σιλυβίνης-βιταμίνης ε-φωσφολιπιδίου στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος2007 Σεπ,. PMID: 17410454

6.    Trouillas P, Marsal P, Svobodová A, Vostálová J, Gazák R, Hrbác J, Sedmera P, Kren V, Lazzaroni R, Duroux JL, Walterová D. Μηχανισμός της αντιοξειδωτικής δράσης της σιλυβίνης και των φλαβονολιγνάνων  07 -02-2008, PMID: 18193843

7.    Loguercio C, Festi D. Σιλυβίνη και το ήπαρ: World J Gastroenterol. 14-05-2011

8.    ema.eu



Δεν υπάρχουν σχόλια: