Η Λαδανιά ανήκει
στην οικογένεια των Cistaceae, περιλαμβάνει 7 γένη και 160 περίπου είδη, φυτά
των παραμεσογείων χωρών, της περιοχής της Μαύρης θάλασσας και της Αμερικής. Άλλα ονόματα της λαδανιάς:
Κίστος - Κουνούκλα-Αλάδανος,
Κρητική αγριοτριανταφυλλιά, Αγκίσαρος, Μειτζίνα. Στην Ελλάδα, αυτοφυές είναι το
γένος Cistus με 5 αυτοφυή είδη. Αυτά είναι τα Cistus creticus (ή incanus ή villosus),
Cistus parviflorus, Cistus monspeliensis,Cistus salviifolius και το σπάνιο Cistus
laurifolius. Η λαδανιά που θα παρουσιάσω είναι αυτή με τις περισσότερες
θεραπευτικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες και είναι το είδος Cistus
creticus. Την συναντάμε με μεγάλη
συγκέντρωση πληθυσμού κυρίως στην Κρήτη
και στην Χαλκιδική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τα χαμηλά παραθαλάσσια
μέρη ως τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Η λαδανιά (Cistus creticus) είναι αειθαλής,
πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει και τα 80 εκατοστά σε ύψος. Προτιμά καλά
στραγγιζόμενα εδάφη, μπορεί να αναπτυχθεί σε θρεπτικά φτωχό έδαφος (βραχώδες ή
και ελαφρά αργιλώδες), αγαπάει πολύ το φως και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας. Το
φυτό μπορεί να ανεχθεί τη θαλάσσια έκθεση. Τα άνθη έχουν ένα φουξ χρώμα, πέντε πέταλα
πλατιά που μοιάζουν σαν τσαλακωμένα και πολλούς στήμονες με κίτρινα στίγματα
πλούσια σε γύρη. Είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και
ανθίζουν με τις πρώτες ζεστές μέρες του Απριλίου. Τα φύλλα του φυτού είναι αντίθετα, λογχοειδή, τριχωτά,
νευρώδη στην πάνω επιφάνεια και γυρισμένα προς την βάση με χρώμα ανοιχτοπράσινο.
Όλα τα μέρη του φυτού καλύπτονται από μονήρεις ή αστεροειδείς αδενώδεις τρίχες
που παράγουν την κομμεορητίνη που στην Κρήτη λέγεται αλάδανος. Η μεγαλύτερη
πυκνότητα αυτών των τριχών υπάρχει στα ηλικιωμένα φύλλα και τους τρυφερούς
βλαστούς. Ο καρπός είναι
ωοειδής κάψα, γεμάτη από κόκκινα σπέρματα και αρχίζει να ωριμάζει από τέλη
Ιουνίου. Την Λαδανιά την
γνώριζα από μικρός αφού στις αλάνες περιμετρικά του χωριού μου υπήρχαν αρκετές
αυτοφυείς. Πιτσιρικάδες κόβαμε φύλλα και τα βάζαμε σε λάσπη για να φτιάξουμε
καλύβες και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η «κόλα» και η «μαυρίλα» που
γέμιζαν τα χέρια μας. Πολύ αργότερα έμαθα για την θαυματουργή ρητίνη που έχουν
τα φύλλα της λαδανιάς, όταν τα μαζεύεις τις ζεστές μέρες και ώρες του
καλοκαιριού. Σήμερα και με την έρευνα
που έχω κάνει σε αρκετές επιστημονικές μελέτες το θεωρώ ένα από τα κορυφαία θεραπευτικά
βότανα όπως θα διαβάσετε και παρακάτω. 
Ο ιδρώτας αυτός όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρος. Αν δοκιμάσετε να συλλέξετε λαδανιά στις παραπάνω συνθήκες θα διαπιστώσετε ότι το χέρι σας κολλάει από την μαύρη ρητίνη που συγκεντρώνεται σιγά σιγά. Αφού μαζευτεί η ρητίνη (με ξύσιμο του αργαστηριού) εκχυλίζεται και παίρνεται το αιθέριο έλαιο της λαδανιάς. Η εκχύλιση γίνεται σε διάφορους διαλύτες, όπως αλκοόλη, ελαιόλαδο, αιθέρας, εξάνιο κλπ. Σήμερα καλύτερη εκχύλιση γίνεται με διαλύτη εξαιρετικά κρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα. Στον Βοτανόκηπο δοκιμάσαμε την απόσταξη λαδανιάς σε αποστακτήριο με ατμό (λεπτομέρειες από εδώ), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Ο Δρ Frank
Petereit αναφέρει στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά
σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι
επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και
ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, ελέγχονται
από τον Κίστο. Επίσης ο Δρ Petereit ανακάλυψε ότι ο Κίστος ανακουφίζει τις
διάφορες μορφές αναφλέξεων. Εάν καταναλωθεί ένα λίτρο του τσαγιού , τα
χαρακτηριστικά συμπτώματα στο αίμα θα μειωθούν σημαντικά. Ακόμα περισσότερο
εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση
στους ιούς της γρίπης και ακόμη και στους ιούς πτηνών (H7N7 ). Αυτό
ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie» του Munster.
Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει
ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που
επηρεάζονται από τον ιό. Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής
Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δεμέτσο χρησιμοποιούνταν σε καρκίνους,
κακοήθη σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της
μήτρας και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή αντισηπτική
δράση. Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές
ουσίες του φυτού στο εργαστήριο. Οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Wiese απέδειξαν
ότι χάρη στον Κίστο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από 95 ασθενείς
που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που αντιμετωπίστηκε προηγουμένως χωρίς
επιτυχία. Το μυστικό αυτών των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του Κίστου είναι η
βιταμίνης P. Η λαδανιά έχει επίσης άριστες επιδόσεις σε δερματοπάθειες,
φαγούρες, αλλεργίες, ερεθισμένο δέρμα, αιμορροΐδες. Στη λαϊκή ιατρική της Χαλκιδικής
ο Κίστος εφαρμόζεται επίσης σαν καταπλάσμα. Το αιθέριο έλαιο και το ανθόνερο του
Κίστου χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, στην αρωματοποιία, στην ζαχαροπλαστική,
στην μαγειρική, στην σαπωνοποιία. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε αναπλαστικές,
αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου. Πίνεται ως τσάι σε ζεστό νερό
(όχι βραστό) όπου εκχυλίζεται για 7-8 λεπτά. Επίσης κυκλοφορεί ως βοτανόλαδο (ήπια
εκχύλιση σε ελαιόλαδο), το βρίσκουμε σε κατάλληλες κηραλοιφές, ως ανθόνερο και
σε εξειδικευμένα καλλυντικά και λοσιόν. Το άνθος της λαδανιάς είναι από τα
αγαπημένα των μελισσών που το συλλέγουν και για πρόπολη. πηγές:
http://ladano.blogspot.gr/
www.pfaf.org
http://www.lefo.de/
http://www.ema.europa.eu/ema/
http://www.openarchives.gr/search/Cistus%20creticus
http://plants.usda.gov
6 σχόλια:
Ολοκληρωμένο άρθρο.
Ευχαριστώ
Πόσες κουταλιές αποξηραμένου φυτού αντιστοιχούν για μια κούπα τσάι ;
Πόσες κουταλιές αποξηραμένου φυτού αντιστοιχούν για μια κούπα τσάι ;;
Από ότι διάβασα σε κάποια άλλη σελίδα ένα με δύο το πολύ κουταλ. του γλυκού για μία κούπα έγχυμα.
Μάζεψα Λαδανια πρώτη φορά. Για να την αποξειρανω πρώτα πρέπει να την πλεινω; Τα άνθη τα αποξηραινω;
Υποθέτω ότι μάζεψες με τον σωστό τρόπο, δηλαδή ζεστές ώρες από "ζορισμένα" φυτά. Επομένως υπάρχει ρητίνη και άρα αν πλύνεις είναι σαν να την διώχνεις. Μαζεύεις από καθαρές περιοχές και ψηλά σημεία του φυτού. Μαζεύεις και άνθη, αν και τα φύλλα-τρυφεροί βλαστοί έχουν περισσότερες ιδιότητες και την ρητίνη.
Δημοσίευση σχολίου