Tο αμυγδαλέλαιο είναι ένα εξαιρετικό λάδι για μασάζ που απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν φράζει τους πόρους του. Είναι θρεπτικό, ενυδατικό, μαλακτικό, πλούσιο σε βιταμίνες και κατάλληλο για όλους τους τύπους δερμάτων. Επαναφέρει την φυσική λάμψη και μια νεανική φρεσκάδα στο δέρμα. Το ηλιέλαιο είναι ένα μαλακτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του ηλίανθου, πλούσιο σε πολυακόρεστα, φυσική πηγή Βοταμίνης Ε και αποτελεί μια άριστη βάση για έλαια μασάζ. Με τα 2 παραπάνω έλαια ως βάση και με προσθήκη μικρής ποσότητας βοτανόλαδου θυμαριού(εκχύλιση θυμαριού σε extra παρθένο ελαιόλαδο), καθώς και καροτέλαιου φτιάξαμε ένα λαδάκι για χαλαρωτικό, αναζωογονητικό μασάζ. Προσθέσαμε αιθέριο έλαιο λεβάντας(κυρίως) και θυμαριού. Το τελικό μείγμα αφήνει το δέρμα απαλό, λείο, λαμπερό, ξεκουράζει τους μυς και δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και ηρεμίας. Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Στα 100μλ ελαίων προσθέτετε 20-22 σταγόνες αιθέρια έλαια και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μείγμα να ηρεμήσει για μια δυο μέρες και το βάζετε σε σκούρο μπουκαλάκι. Αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Το πρώτο μας Αιθέριο Έλαιο
Οι Ανοιξιάτικες βροχές βοήθησαν να αναπτυχθούν ταχύτατα τα μοσχεύματα φασκόμηλου που φυτέψαμε στο χωράφι μας. Συλλέξαμε αρκετό ανθισμένο φασκόμηλο και σκεφτήκαμε μια μικρή ποσότητα να την αποστάξουμε για να δούμε την ποιότητα και την απόδοσή του. Απευθυνθήκαμε σε εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου με μεγάλη προθυμία και ευγένεια δέχτηκαν να αποστάξουμε μια μικρή ποσότητα στον πειραματικό τους γυάλινο αποστακτήρα. Αποστάξαμε 60γρ ανθισμένου φρέσκου φασκόμηλου για περίπου 2,5 ώρες. Με το που άρχισε η απόσταξη μοσχοβόλησε όλο το εργαστήριο και το αιθέριο έλαιο ξεχώριζε στη μικρή γυάλινη σφαίρα του αποστακτήρα. Όπως μας εξήγησαν στην αρχή βγαίνει το περισσότερο αιθέριο έλαιο. Η διαδικασία όμως συνεχίζεται μέχρι και 3 ώρες, ώστε να αποσταχτούν και οι «βαριές» ουσίες του βοτάνου, που θέλουν περισσότερο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο πάρθηκε με ειδική σύριγγα με σωληνάκι. Το ζυγίσαμε και ήταν 0,8ml. Αν υπολογίσουμε τις μικρές απώλειες, αφού με την μέθοδο αυτή μένει υπόλοιπο στον σωλήνα, η απόδοση ξεπέρασε το 1,5%. Σύμφωνα με τα standars για την συγκεκριμένη ποικιλία η απόδοση κυμαίνεται από 1% ως και 2%. Πετύχαμε μια πάρα πολύ καλή απόδοση και όπως μας είπαν εμπειρικά φαίνεται να είναι ένα αιθέριο έλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Μένει να δούμε με ποιοτική ανάλυση τα ακριβή του χαρακτηριστικά. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του εργαστηρίου, που δεν θέλησε(και το σεβαστήκαμε) να αναρτήσουμε το όνομά της.
Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
Μεγαλώνουν και ανθίζουν τα Βοτανάκια μας!
Μετά την μεταφύτευση των φυτών μας στο χωράφι, είχε ακολουθήσει μια περίοδος 15 ημερών με παγωνιές και τα βοτανάκια μας είχαν σοκαριστεί. Είχαμε αρχίσει να απογοητευόμαστε, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας και οι βροχές που ακολούθησαν τα συνέφεραν. Είχαμε κάτι πολύ μικρές απώλειες, κυρίως σε μοσχεύματα λεβάντας, που είχαμε φτιάξει όμως αργά τον Νοέμβριο. Όλα τα υπόλοιπα αναπτύσσονται μια χαρά και την προηγούμενη βδομάδα που τα επισκεφτήκαμε για να βγάλουμε ζιζάνια, μας εξέπληξαν ευχάριστα. Το φασκόμηλο (που ήταν από δικές μας παραφυάδες) άνθισε και μαζέψαμε, το δεντρολίβανο ψήλωσε απότομα, μερικές λεβάντες θα ανθίσουν από φέτος, το σπαθόχορτο ήταν όλο μπουμπουκιασμένο. Μαζέψαμε επίσης λίγο θυμάρι, ενώ η ρίγανη με την μαντζουράνα περιμένουν σε 2 βδομάδες να γεμίσουν τα άδεια καλαθάκια μας. Οι περιμετρικές αψιθιές έγιναν μικρά θαμνάκια , αλλά ήταν δισδιάκριτες από τα τριγύρω τους ζιζάνια. Με ένα θαμνοκοπτικό, κόψαμε τα ζιζάνια που είχαν γίνει τέρατα, στα σημεία που δεν είχαμε εδαφοκάλυψη. Οι βροχές ευνοούν και τα αγριόχορτα, αλλά έτσι μεγάλα που ήταν τα αφήσαμε κομμένα στο χωράφι για να λειτουργήσουν και ως εδαφοκάλυψη. Είχαμε φυτέψει πειραματικά και μερικούς καρποφόρους θάμνους, για να δούμε πως θα προοδέψουν στο υποκλίμα και το έδαφος της περιοχής. Μέχρις στιγμής μεγαλώνουν ταχύτατα και ήδη αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις υπέροχες γεύσεις τους. Το λαγοκέρασο και το φραγκοστάφυλλο άνθισαν, ο σαμπούκος επίσης, το μύρτιλο μας έδειξε τα υπέροχα άνθη του. Οι αρώνειες πέρασαν το μισό μέτρο και το γκότζι μπέρι άρχισε να απλώνει. Τα μικρά θηλυκά ιπποφαή άντεξαν, ενώ το αρσενικό άρχισε να θεριεύει. Το καρποφόρο αγιόκλημα ζωντάνεψε και φούντωσε. Και φυσικά δεν μας απογοήτευσαν τα σίγουρα, κρεμμύδια και σκόρδα. Είχαμε φυτέψει δυό σειρές για να χουμε όλο το χρόνο και κάναμε την αρχή με τα φρέσκα που κόψαμε. Όλοι είμασταν ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι, οι μικροί και οι μεγάλοι, οι φίλοι και οι φίλες μας, οι θάμνοι και τα βοτανάκια μας.
Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Νέο Φυσικό Ξηραντήριο
Μετά και την καλλιέργεια βοτάνων στο μικρό χωραφάκι μας, έπρεπε να μεγαλώσουμε το ξηραντήριό μας, για να μπορέσουμε να αποξηράνουμε με τον γνωστό φυσικό τρόπο και τα επιπλέον βότανα. Ανακαινίσαμε την αποθήκη μας, την σουλουπώσαμε και την βάψαμε. Στους δύο αντικριστούς τοίχους, που απέχουν 5 μέτρα, στηρίξαμε γαλβανιζέ χοντρό σύρμα, ώστε να μην λυγίζει από το βάρος των βοτάνων. Φτιάξαμε 6 σειρές με σύρμα και σε απόσταση από 40εκ(σε κάποιες) ως 90εκ(στις άλλες, που χρειάζεται να περνάμε ανάμεσά τους). Το ύψος του σύρματος από το δάπεδο είναι στο 1,90μ. Επιλέξαμε αυτό το ύψος, ώστε να χωράμε σχετικά εύκολα από κάτω(σκύβοντας ελαφρά), αλλά και για να κρεμαστεί και δεύτερη σειρά βοτάνων στο ίδιο σύρμα. Συνολικά δηλαδή τα βοτανάκια μας έχουν περίπου 60 μέτρα για να δεθούν ανάποδα και να αποβάλλουν την υγρασία τους. Για τα βότανα που δεν “κρεμιούνται” (τήλιο, χαμομήλι κλπ) φροντίσαμε να έχουμε πολλά καλάθια και αυτά κρεμάμε από το σύρμα. Τέλος, προμηθευτήκαμε πολλά μεγάλα (5λ) γυάλινα βάζα για την ασφαλή αποθήκευση των βοτάνων μετά την αποξήρανση, όπως και μεγάλα βαρέλια του λαδιού (70 λίτρων). Το τσιμέντο του δαπέδου(που έχει τα χρονάκια του) το φροντίσαμε με ειδικό χρώμα που μπορεί να πλένεται(χωρίς να κρατάει υγρασία) και να μην σηκώνει πιθανή σκόνη. Αναρτούμε μερικές φωτογραφίες από το νέο μας φυσικό ξηραντήριο.
Κυριακή 6 Μαΐου 2012
Κρέμα προσώπου με αντηλιακά φίλτρα
Μετά από πολύ ψάξιμο, σχετική έρευνα και αρκετούς πειραματισμούς καταλήξαμε στη δημιουργία μιας κρέμας για το πρόσωπο με αντηλιακά φίλτρα, ιδανική για κανονικές επιδερμίδες, αλλά ευπρόσδεκτη και από μεικτές έως ξηρές. Περιέχει ως βάση το αμυγδαλέλαιο και είναι εμπλουτισμένη με όλα τα φυσικά φίλτρα. Λάδι καρύδας και βιολογικό κρητικό λάδι αβοκάντο που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει από τις υπέρυθρες ακτίνες. Περιέχει επιπλέον σιτέλαιο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που εμποδίζει επίσης τις υπέρυθρες ακτίνες. Για τις υπεριώδεις ακτίνες προσθέσαμε βιολογικό σησαμέλαιο και βιολογικό ντόπιο(από τον τόπο μας) ηλιέλαιο. Τέλος συμπληρώσαμε με εκχύλισμα χαμομηλιού στο βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας, για να εμποδίσουμε την αφυδάτωση και να σκουραίνουμε ελαφρά την επιδερμίδα. Το χαμομήλι δρα επιπλέον ως επουλωτικό, αντιφλογιστικό και προλαβαίνει τα εγκαύματα. Ως γαλακτοματοποιητή, ομογενοποιητή ανθόνερου-ελαίων, χρησιμοποιούμε μόνο κερί από βιολογικά μελίσσια και όχι αμβιφόλου προέλευσης λεκιθίνη ή λανολίνη. Είναι επομένως μια κρέμα πολύ θρεπτική, εντελώς φυσική, αλλά όχι λεπτής υφής. Για άρωμα προτιμήσαμε πάλι τον αγαπημένο μας συνδυασμό ροδόξυλου και grapefruit seed, τον συνδυασμό της θηλυκότητας και της δροσιάς, την σύνθεση της ομορφιάς και της ηρεμίας. Η κρεμούλα μας βασίζεται στην παραδοσιακή συνταγή του Γαληνού, δεν περιέχει κανένα συντηρητικό και αντί για νερό περιέχει το φυσικό συντηρητικό του ανθόνερου δεντρολίβανου( με παραγωγή από την πατέντα μας Peri_2). Να αναφέρουμε επίσης, ότι μετά από υπόδειξη του φίλου μας του Φιράζ(κορυφαίου αναγνωρισμένου επιστήμονα και επαγγελματία στην παρασκευή καλλυντικών) αποφεύγουμε ακόμη και την παραδοσιακή χρήση της βιταμίνης Ε ως συντηρητικού. Για αυτό η διάρκεια της δεν είναι μεγάλη και χρειάζεται ψυγείο για να φτάσει την μέγιστή της απόδοση, που είναι 4 μήνες. Βέβαια τα 30ml, που είναι η συσκευασία της, εξαντλούνται πολύ νωρίτερα. Περισσότερες διευκρινήσεις και εξηγήσεις στο μέιλ του Βοτανόκηπου.