Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Χύτρα Αποστακτήρας Peri_2 εν δράσειΔοκιμάσαμε την χύτρα αποστακτήρα Peri_2 και δουλεύει μια χαρά! Αποφασίσαμε να κάνουμε υδροατμοαπόσταξη. Δηλαδή νερό που βράζει και παράγει ατμό, ο οποίος περνάει μέσα από το βότανο παρασύροντας τις ουσίες του. Επομένως το βότανο δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό και ανάμεσά τους υπάρχει ένας μικρός χώρος κενός. Πρώτα τοποθετήσαμε μέσα στην χύτρα μια σχάρα για να βάλουμε το βότανο. Η σχάρα δεν εφάπτεται με τον πάτο της χύτρας, αλλά πατάει με ποδαράκια και αφήνει περίπου το 1/3 της χύτρας άδειο. Σε αυτό τον χώρο ρίξαμε 1300γρ νερό που βράζει. Μέσα στη σχάρα βάλαμε φρέσκο δεντρολίβανο που είναι ανθισμένο αυτή την εποχή (άνθη, φρέσκους βλαστούς, φύλλα). Κλείσαμε το καπάκι, ρυθμίσαμε το μάτι της κουζίνας στο μισό και μετά από 1-2 λεπτά ανοίξαμε το βανάκι, ώστε να βγαίνει ο ατμός. Ο ατμός του νερού μαζί με όλες τις ουσίες του  δεντρολίβανου, μέσω του χαλκοσωλήνα, καταλήγει στο δοχείο(κατάλληλα διαμορφωμένο μπετόνι) με την σπείρα.  Μέσα στο δοχείο είχαμε κρύο νερό, που το ανανεώναμε συχνά-πυκνά. Είχαμε αγωνία αν θα δουλέψει και όντως μετά από 10 λεπτά περίπου άρχισε να στάζει στο ποτηράκι που χαμε στην έξοδο. Έγινε χαμός στην αποθήκη, πανηγυρίζαμε όλοι, ακόμη και τα μικρά μας. Η όλη διαδικασία κράτησε μιάμιση ώρα και η ψηλοτάβανη αποθήκη μας μοσχοβολούσε δεντρολίβανο για αρκετές ώρες ακόμη. Το αποσταγμένο μείγμα που παραλάβαμε ήταν 1100 γρ περίπου. Η μικρή απώλεια οφείλεται μάλλον στην συγκράτηση του ατμού από το βότανο. (θα επιβεβαιωθεί την άλλη φορά ζυγίζοντας και το ατμοποιημένο δεντρολίβανο). Το μείγμα είναι ουσιαστικά ανθόνερο δεντρολίβανου και πολύ μικρή ποσότητα από το αιθέριό του. Διαχωριστή δεν φτιάξαμε ακόμη, αλλά σκεφτήκαμε τον τρόπο που θα πάρουμε το λίγο αιθέριο. Θα ρίξουμε το μείγμα σε δοκιμαστικό σωλήνα με έξοδο στην βάση του και από την κορυφή θα τραβήξουμε με σύριγγα το αιθέριο. Την επόμενη φορά θα έχουμε όλο το set μαζί μας και θα πάρουμε επί τόπου και το αιθέριο. Το μειονέκτημα του Peri_2 είναι η μικρή ποσότητα βοτάνου που χωράει (περίπου 700γρ με ένα κιλό). 
update: εδώ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζετε συγχαρητήρια!Πολύ καλή η κατασκευή σας...αυτό όμως που δεν κατάλαβα καλά είναι ο τρόπος διαχωρισμού του αιθέριου ελαίου από το ανθόνερο..γιατί χρειάζεται έξοδος στην βάση του δοκιμαστικού σωλήνα? η σύριγγα θα είναι σε επαφή με το μείγμα και θα τραβάει το αιθέριο έλαιο ή απλώς θα εφάπτεται με το στόμιο του σωλήνα?

Βοτανόκηπος είπε...

Ανώνυμε σε ευχαριστούμε αν και τα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε στον Perikli(αρχική ιδέα) και τον Fasli(υδραυλικό). Να θυμίσω ότι η ποσότητα αιθέριου κυμαίνεται από 0,15% ώς 6% κατά βάρος(εξαρτάται από το είδος, το γενότυπο και την ποιότητα του βοτάνου) Επομένως η έξοδος στη βάση του σωλήνα χρειάζεται γιατί η ποσότητα του αιθέριου είναι πολύ μικρή, που σημαίνει ότι το στρώμα του αιθέριου στην επιφάνεια του σωλήνα θα είναι πολύ λεπτό και δισδιάκριτο. Έχοντας έξοδο στη βάση του, μπορεί κανείς να τον αδειάζει μέχρι λίγο κάτω από το επιφανειακό στρώμα αιθέριου, να τον κλείνει & να ξαναγεμίζει με ανθόνερο. Έτσι με διαδοχικά γεμίσματα-αδειάσματα θα ψηλώσει το στρώμα του αιθέριου και θα μπορεί να απορροφηθεί άνετα με σύριγγα. Βρήκαμε κ σωλήνα που έχει κ πάνω έξοδο για κατευθείαν διαχωρισμό, αλλά είναι ακριβός κ δεν αξίζει. Αν έχεις κάποια καλύτερη ιδέα θα χαρούμε αν μας ενημερώσεις

Ανώνυμος είπε...

κατάλαβα...ελπίζω να το καταφέρω και στην πράξη...δεν έχω κάποια ιδέα για τον διαχωριστή . εκείνο όμως που σκεφτόμουν είναι αν θα μπορούσαμε να κάνουμε ατμοαπόσταξη.δηλαδή να εισέρχεται κατευθείαν ατμός χωρίς παρουσία νερού.η ποιότητα του αιθέριου ελαίου είναι καλύτερη.αυτο γίνεται με γεννήτρια ατμού.χωρίς να είμαι σίγουρος,(το τονίζω) θα έλεγα να χρησιμοποιούσαμε ατμογεννήτρια από ένα σίδερο σιδερώματος,(υπάρχει στο εμπόριο από 50 ευρω περίπου) προσαρμοσμένος φυσικά κατάλληλα στον αποστακτήρα.

Βοτανόκηπος είπε...

Ο Peri_2 κάνει απόσταξη με ατμό,αφού υπάρχει κενό μεταξύ βοτάνου και νερού και δεν έρχονται σε επαφή.Η διαφορά με την καθαρή ατμοαπόσταξη είναι ελάχιστη. Αν θέλεις όμως μόνο ατμό, τότε χρησιμοποιείς την χύτρα για παραγωγή ατμού και ανάμεσα στην χύτρα και το μπετόνι συνδέεις ένα άλλο ανοξείδωτο σκεύος με είσοδο κ έξοδο. Έτσι το δεύτερο σκεύος(που μπορεί να ναι κ πολύ πιο μεγάλο) έχει μόνο βότανο που το διαπερνά ο ατμός που έρχεται από την χύτρα. Δηλαδή μιλάμε για το νέο μοντέλο Peri_3

Ανώνυμος είπε...

Ναι σωστα. Πολυ πιο απλος τροπος..

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σπυραλ χαλκου που να βρω;;;;

Ανώνυμος είπε...

αν ξερει καποιος 6972002490 ας στειλει καποιος μυνημα

Βοτανόκηπος είπε...

Δεν υπάρχει έτοιμο, Θα πάρεις σωλήνα χαλκού (ή inox )και θα το φτιάξεις μόνος σου με ζέσταμα. Αν δεν μπορείς απευθύνσου σε υδραυλικό.