Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ξήρανση Βοτάνων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ξήρανσης των βοτάνων αλλά ο καλύτερος και οικονομικότερος είναι ο φυσικός τρόπος. Ο βασικός λόγος που γίνεται η ξήρανση είναι να εξατμιστεί η υγρασία που περιέχει το φυτό, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς να μουχλιάσει και να διατηρεί παράλληλα τις πολύτιμες ιδιότητές του.
Αφού συλλέξουμε τα βότανα την κατάλληλη εποχή, τα τοποθετούμε στην αποθήκη μας, που είναι χώρος σκοτεινός, χωρίς υγρασία και αεριζόμενος। Ανάλογα με το βότανο, δένεται σε ματσάκια και κρεμιέται ανάποδα (φασκόμηλο, μελισσόχορτο, λουΐζα κλπ) ή απλώνεται σε λεπτές στιβάδες πάνω σε λεκάνες με σίτα (θυμάρι, χαμομήλι κλπ)। Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και η διάρκεια ξήρανσης εξαρτάται από το βότανο και επιπλέον από την θερμοκρασία που υπάρχει στην αποθήκη। Με θερμοκρασία γύρω στους 28 βαθμούς κάποια βότανα ξηραίνονται σε 10 μέρες περίπου. Πρέπει να αποφεύγεται η ξήρανση στον ήλιο, παρόλο που συντομεύει το χρόνο ξήρανσης, γιατί τα βότανα περιέχουν αιθέρια έλαια που «μειώνονται» εκτιθέμενα στον ήλιο. Το φυτό είναι αποξηραμένο όταν τα φύλλα του θρυμματίζονται και οι βλαστοί του σπάνε (δεν λυγίζουν). Ακολουθεί το «καθάρισμα» και μετά τα τοποθετούμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα αεροστεγώς κλεισμένα, που φυλάσσονται επίσης σε σκοτεινό χώρο. Τα μεταλλικά και τα πλαστικά δοχεία δεν συνιστώνται γιατί μπορούν να μολύνουν τα βότανα. Προληπτικά ρίχνουμε μερικούς κόκκους ρυζιού μέσα στα βάζα, ώστε να απορροφηθεί τυχόν πλεονάζουσα υγρασία.
Με αυτόν τον τρόπο ξήρανσης και αποθήκευσης τα βότανα κρατούν τη μυρωδιά τους, το χρώμα τους (τα περισσότερα) και φυσικά όλα τα πολύτιμα συστατικά τους.
Αντίθετα οι περισσότεροι επαγγελματίες, που βασική τους αρχή
είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ξήρανση, ακολουθούν άλλες
βιομηχανικές μεθόδους, όπως βαθιά κατάψυξη του βοτάνου (λυοφιλοποίηση) ή ξήρανση με ρεύμα ξηρού αέρα που οδηγούν σε αλλοίωση των συστατικών τους. Για τους ίδιους λόγους πρέπει να αποφεύγεται η ξήρανση στην κουζίνα ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το χαμομήλι το πλένουμε πριν την αποξήρανση;

Βοτανόκηπος είπε...

Όχι, το χαμομήλι δεν πλένεται παιδιά. Είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και για αυτό όταν το ξηραίνουμε το απλώνουμε σε σίτες ή μέσα σε καλάθια. Αν δεν αναπνέει θα μαυρίσει!