Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ταραξάκο, Αγριοράδικο ή Πικραλίδα (Taraxacum officinale)


Έχει πολύ καιρό που σκεφτόμουνα να γράψω μια ανάρτηση για το ταραξάκο που θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά και φαγώσιμα φυτά. Περίοδος διακοπών τώρα και να η ευκαιρία να συμμαζέψω ότι έχω βρει κατά καιρούς στο διαδίκτυο, τις προσωπικές δοκιμές και τις εμπειρίες άλλων που μάζεψα. Το Ταραξάκο αναφέρεται ως ελληνική λέξη και λέγεται ότι είναι το βότανο που θεραπεύει τις ταραχές, τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού. Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την οικουμένη, ως πολύπλευρο θεραπευτικό(κινέζικη Ιατρική, Αρχαία Ελλάδα, Ινδιάνικη θεραπευτική, Μεσαίωνας κλπ). Αναφέρεται ως πικραλίδα εξαιτίας της λακτοπικρίνης (lactupircin) που είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση. Είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού(αγριοράδικο) που είναι πολυετές ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ. Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους. Έχει κίτρινα άνθη που ανοίγουν το πρωί, κλείνουν το βράδυ και με οδοντωτά φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε άνθη και νωρίτερα. Φυτρώνει παντού στη γη (αυτή την περίοδο όπου και να ψάξετε στην εξοχή θα το βρείτε) και περιέχει ένα κάρο χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Περιέχει μέταλλα(σίδηρο, κάλιο - η πλουσιότερη πηγή καλίου-, μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο), υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες(Α, Β, C, D, Ε, Κ), σεσκιτερπενικές λακτόνες, γερμακρολίδια, φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή(λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.
Ιδιότητες:
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και εξαιρετικό διουρητικό. Διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καθώς διεγείρει τη ροή της βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών. Κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Βοηθάει στην απομάκρυνση των περίσσιων υγρών από το σώμα και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή του καλίου με την ούρηση, το ταραξάκο συμβάλλει στην συντήρηση του καλίου σε υψηλά επίπεδα (περιέχει 3,5%-4,5% επί των ξηρών φύλλων). Είναι άριστο αποτοξινωτικό, απομακρύνει άχρηστες κ επικίνδυνες ουσίες-τοξίνες από όλο το σώμα και ειδικότερα από τα νεφρά, το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Θεραπεύει χρόνιες παθήσεις του συκωτιού και καταπολεμά τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Μειώνει το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Καθαρτικό του αίματος και θεραπεύει την υψηλή του πίεση. Είναι αντισκορβουτικό και άριστο τονωτικό. Επίσης είναι αντιβηχικό και πολύ καλό αντιφλεγμονώδες ειδικά για παθήσεις του στήθους. Αποτρέπει τα αδενικά οιδήματα. Ακόμη είναι αντιρευματικό και άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και των χρόνιων ρευματοπαθειών. Θεραπεύει την χρόνια δερματίτιδα, βοηθάει στο έκζεμα, στην ακμή και στην φαγούρα. Καταπολεμάει τον έρπη. Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex).που αν απλωθεί πάνω σε μυρμηγκιές τις εξαφανίζει. Αυξάνει την όρεξη(εξαιτίας της πικράδας του) και βοηθάει στην σωστή πέψη των τροφών(πολύ καλό χωνευτικό και τονωτικό του στομάχου).. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Άριστη πηγή πρόσληψης καλίου αλλά και ασβεστίου. Οι ρίζες του μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό γεύσης του καφέ.
Πως το χρησιμοποιούμε;
Είναι το βότανο που το χρησιμοποιούμε όλο, από την κορφή(άνθη) ως τα νύχια(ρίζες). Κατά αρχή τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται ως σαλάτα(μαζί με ζωχούς) με λίγο ζεμάτισμα. Ένα μικρό αγριοράδικο είναι λιγότερο πικρό από ένα ώριμο. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και αν ψάξετε θα βρείτε αρκετές συνταγές. Πίνεται αποξηραμένο ή φρέσκο ως έγχυμα (φύλλα, άνθη) και αφέψημα(ρίζες). Η δοσολογία είναι 1-2 κουταλιές από το βότανο. Με τις ρίζες της πικραλίδας που είναι από τα πιο ισχυρά μέρη του βοτάνου φτιάχνουμε και βάμμα. (δείτε και εδώ). Επειδή περιέχει πολλά μέταλλα σκέφτομαι ότι θα δρα και ως φυτοπροστατευτικό από μυκητιάσεις για μπαξεβανικά και καρποφόρα. Θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω από τον Ιούνιο. Γενικά, το ταραξάκο είναι το βότανο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!
Tips: Επειδή είναι φυτό χαμηλό και φυτρώνει παντού, όταν το συλλέγεται επιλέξτε περιοχές μηδενικής ρύπανσης και τοξικότητας. Επίσης να το πλένεται καλά πριν την χρήση (κ με ξύδι) ώστε να αποφύγεται πιθανές μολύνσεις και αρρώστιες από ουσίες που “αφήνουν” άρρωστα ζώα.
Πηγές: 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%BD_%CF%84%CE%BF_%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD
http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/taraxacum-officinale-dandelion
http://pfaf.org/user/default.aspx

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Το θερμοκήπιο / φυτώριο είναι έτοιμο πάνω στην ώρα!





Το μικρό αυτοσχέδιο θερμοκήπιο που θα φιλοξενήσει τα νεαρά μας φυτά για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν στην αυλή, είναι έτοιμο. 
Πρόκειται για περίπου 180 σακουλάκια με μοσχεύματα από δικά μας μητρικά φυτά λεβάντας, φασκόμηλου, δενδρολίβανου, σπαθόχορτου, ρίγανης και αψιθιάς. Η λύση του μικρού θερμοκηπίου κρίθηκε απαραίτητη καθώς η θερμοκρασία που απαιτείται για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων είναι περίπου 15 βαθμοί και η εξωτερική θερμοκρασία άρχισε ήδη να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα...


 

Η βάση για το μικρό θερμοκήπιο / φυτώριο είναι η γνωστή ραφιέρα αποθήκης του ΙΚΕΑ στην οποία προσαρμόστηκε αυτοσχέδια ανοιγόμενη οροφή και στη συνέχεια καλύφθηκε με νάυλον θερμοκηπίου. Στα ανοιγόμενα (για πότισμα και αερισμό) σημεία, δηλαδή στην πρόσοψη και στην οροφή, χρησιμοποιήθηκε αυτοκόλλητο σκρατς.

Ήδη η θερμοκρασία που μετρήσαμε εντός του θερμοκηπίου είναι σχεδόν 3 βαθμοί υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία πράγμα που σημαίνει ότι ο κόπος μας μάλλον δεν πήγε χαμένος...

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ωρίμανση Σαπουνιών


Μετά την παρασκευή του σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο και την τοποθέτησή του σε καλούπια, ακολουθεί μια διαδικασία ωρίμανσης που είναι επίσης πολύ σημαντική και πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Το σαπούνι κάθεται στο καλούπι για μια δυο μέρες μέχρι να πήξει καλά, ώστε να μπορεί να ξεκαλουπωθεί εύκολα και χωρίς να χάσει την φόρμα του. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το είδος των ελαίων σαπωνοποίησης και το ποσοστό υπερλίπανσης που χρησιμοποιήσαμε. Με υπερλίπανση 10% και «μαλακά» έλαια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 μέρες παραμονής στο καλούπι. Σε αυτή τη φάση το ph του σαπουνιού μπορεί και να ξεπερνάει το 12. Στη συνέχεια αποθηκεύουμε τα σαπούνια σε μέρος σκοτεινό, αεριζόμενο, απαλλαγμένο υγρασίας και θερμοκρασίας από 15-22 βαθμούς Κελσίου. Εκεί πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον 7 εβδομάδες για να αποβάλλουν την υγρασία τους και να πέσει το ph τους, ώστε να γίνουν φιλικότερα για την επιδερμίδα. Και εδώ ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το είδος των ελαίων, την υπερλίπανση αλλά και την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιήσαμε κατά την παρασκευή του. Υπάρχουν διάφοροι μπακάλικοι τρόποι που μετράει κανείς το ph, όπως τα χαρτάκια με την χρωματική ένδειξη, η μέθοδος του κόκκινου λάχανου και άλλοι. Ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος είναι το πεχάμετρο υγρών. Στο Βοτανόκηπο έχουμε προμηθευτεί τέτοιο πεχάμετρο και μετράμε συνεχώς τα σαπούνια μας. Σε πολύ μικρή ποσότητα απιονισμένου νερού τρίβουμε λίγο σαπούνι και μετράμε το υγρό διάλυμα που προκύπτει. Συνήθως μετά από 2 μήνες ωρίμανσης τα σαπούνια μας έχουν ph 8,4 με 9,2. Στη βιομηχανία χρησιμοποιούν το Ε330 (κιτρικό οξύ), που θεωρείται ακίνδυνο, προκειμένου να ρίξουν το ph. Βρήκαμε όμως ότι και αυτό θεωρείται ύποπτο καρκινογενέσεων (http://www.pressinaction.gr/ey-zin/item/1034-ta-e-poy-kanane-ftera και http://www.netlife.gr/nutrition/food-preservatives ). Θα το ψάξουμε περισσότερο, αλλά έτσι και αλλιώς δεν το υιοθετούμε και ούτε το χρησιμοποιούμε.  Μετρήσαμε βιομηχανικά και άλλα επώνυμα χειροποίητα σαπούνια και τα βρήκαμε με ph γύρω στο 9. Σε κάθε περίπτωση όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο πέφτει το ph του σαπουνιού, αρκεί να «αναπνέει» και να μην είναι αεροστεγώς συσκευασμένο.

Tips:  Μέγας εχθρός του χειροποίητου σαπουνιού είναι η υγρασία. Όταν το χρησιμοποιείται πρέπει να φροντίζεται να παραμένει στεγνό, αλλιώς γλιτσιάζει και «λιώνει». Αυτό γίνεται εξαιτίας της γλυκερίνης που περιέχει, αφού στην ψυχρή μέθοδο παρασκευής είναι ζητούμενη και δεν απομακρύνεται. Σκεφτήκαμε και τοποθετήσαμε ένα σχοινάκι κατά το καλούπωμα, ώστε όταν το χρησιμοποιεί κανείς να μπορεί να το κρεμάσει για να στεγνώνει πιο εύκολα.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί Ελληνικές Πρώτες Ύλες


Από καιρό συζητάμε στον Βοτανόκηπο την ποιότητα & την προέλευση των πρώτων υλών που δεν παράγουμε εμείς. Θέλουμε οι πρώτες ύλες να είναι ασφαλείς και φυσικές ή βιολογικές. Όταν όμως ένα προϊόν έρχεται από την άλλη άκρη της γης και μεσολαβούν αρκετοί έμποροι μέχρι να φτάσει στα χέρια μας, επιτρέψατέ μας να έχουμε αμφιβολίες ακόμη και αν συνοδεύεται με ένα κάρο πιστοποιητικά(αξίζει να ψάξετε αναφορές στο διαδίκτυο για πολλές εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων). Αποφασίσαμε λοιπόν τα προϊόντα που προμηθευόμαστε να είναι Ελληνικά από παραγωγούς που γνωρίζουμε τον τρόπο καλλιέργειάς τους και να ελαχιστοποιήσουμε τα εισαγόμενα. Επισκεφθήκαμε πριν λίγες μέρες το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας στη Θεσ/νικη και διαπιστώσαμε την μεγάλη τεχνογνωσία  και επιστημονική υποστήριξη που υπάρχει, καθώς και την πλούσια ελληνική χλωρίδα. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά στοιχεία από την έρευνα της Δρ Ελένης Μαλούπα τακτικής ερευνήτριας του εργαστηρίου Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Θεσ/νικης. «Η Ελληνική χλωρίδα είναι η τρίτη πλουσιότερη παγκοσμίως και φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης & το 80% της Βαλκανικής. Είναι η πλουσιότερη χλωρίδα της Ευρώπης σε σχέση με την επιφάνεια της γης, με περισσότερα από 6000 αυτόχθονα είδη & υποείδη σε 132000km2. Έχουμε 270 περιοχές Natura, 400 υγροβιότοπους και υψηλό ενδημισμό με 1 στα 5 φυτικά είδη να είναι ενδημικό στην Ελλάδα.» Δηλαδή έχουμε σχεδόν τα πάντα και άρα μπορούμε(?) να παράγουμε σχεδόν τα πάντα. Επιπλέον λόγω της ποικιλότητας των κλιματικών συνθηκών και της σύστασης του εδάφους τα προϊόντα μας είναι άριστης ποιότητας.  Παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο και ηλιέλαιο στον κόσμο  και δεν υπάρχει κανένας λόγος να εισάγουμε jojoba & macadamia oil, shea & cocao butter. Δεν χρειαζόμαστε φοινικέλαιο & λάδι καρύδας, αφού μπορούμε να παράγουμε άριστης ποιότητας καστορέλαιο. Έτσι δεν συμβάλλουμε και στον ξεριζωμό χιλιάδων παρθένων δασών προκειμένου να αντικατασταθούν με φυτείες φοίνικα & καρύδας. Δεν χρειαζόμαστε αμερικάνικη φυτική σόγια (ο ορισμός του μεταλλαγμένου), όταν την ίδια δουλειά στις καλλυντικές κρέμες μας την κάνει το κερί της μέλισσας που «βόσκει» στα ελληνικά δάση & λιβάδια. Αμυγδαλιές είναι γεμάτη όλη η Ελλάδα, βερικοκιές επίσης, αβοκάντο και αλόη παράγουν στην Κρήτη και είναι εξαιρετικής ποιότητας. (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312546). Επίσης δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε θυμάρι από το Θιβέτ, τριαντάφυλλο από τη Βουλγαρία, ρίγανη από την Τουρκία, ενώ ο τόπος μας είναι ο παράδεισος των αρωματικών. Επιπλέον το κριτήριο της τοπικότητας έχει και μια οικολογική διάσταση, αφού συμβάλει στην μείωση των μεταφορών και άρα της ρύπανσης. Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης η υποστήριξη των τοπικών μας ποιοτικών προϊόντων δίνει δουλειά και ανάπτυξη στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Υγρό σαπούνι για τα πιάτα


Άρχισα να το ψάχνω πριν 7 χρόνια, όταν έπλενα τα μπιμπερό και τα πιατάκια του μικρού μου. Πλένοντας με τα εμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτά επικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο και οικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι και πειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησα το υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:
Υλικά:
50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)
220 γρ νερό
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή λεβάντα κλπ
γλυκερίνη
Βράζω το νερό και το κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνω την γλυκερίνη και ανακατεύω. Όταν κρυώσει ρίχνω τις σταγόνες αιθέριου και το υγρό μας είναι έτοιμο. Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλεια διώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζει πολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και επιπλέον γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους που επιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστε στο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθητα χέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερες καθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσει αρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν την μη χρησιμοποίησή  τους (ας μη συμβάλλουμε στην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύση λοιπόν με απλό αγνό σαπούνι ελιάς και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούν να φτιάξουν. Επίσης αντί για νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυμα βοτάνων(λεβάντας, φασκόμηλου, θυμαριού κλπ).

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Χύτρα Αποστακτήρας Peri_2 εν δράσει



Δοκιμάσαμε την χύτρα αποστακτήρα Peri_2 και δουλεύει μια χαρά! Αποφασίσαμε να κάνουμε υδροατμοαπόσταξη. Δηλαδή νερό που βράζει και παράγει ατμό, ο οποίος περνάει μέσα από το βότανο παρασύροντας τις ουσίες του. Επομένως το βότανο δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό και ανάμεσά τους υπάρχει ένας μικρός χώρος κενός. Πρώτα τοποθετήσαμε μέσα στην χύτρα μια σχάρα για να βάλουμε το βότανο. Η σχάρα δεν εφάπτεται με τον πάτο της χύτρας, αλλά πατάει με ποδαράκια και αφήνει περίπου το 1/3 της χύτρας άδειο. Σε αυτό τον χώρο ρίξαμε 1300γρ νερό που βράζει. Μέσα στη σχάρα βάλαμε φρέσκο δεντρολίβανο που είναι ανθισμένο αυτή την εποχή (άνθη, φρέσκους βλαστούς, φύλλα). Κλείσαμε το καπάκι, ρυθμίσαμε το μάτι της κουζίνας στο μισό και μετά από 1-2 λεπτά ανοίξαμε το βανάκι, ώστε να βγαίνει ο ατμός. Ο ατμός του νερού μαζί με όλες τις ουσίες του  δεντρολίβανου, μέσω του χαλκοσωλήνα, καταλήγει στο δοχείο(κατάλληλα διαμορφωμένο μπετόνι) με την σπείρα.  Μέσα στο δοχείο είχαμε κρύο νερό, που το ανανεώναμε συχνά-πυκνά. Είχαμε αγωνία αν θα δουλέψει και όντως μετά από 10 λεπτά περίπου άρχισε να στάζει στο ποτηράκι που χαμε στην έξοδο. Έγινε χαμός στην αποθήκη, πανηγυρίζαμε όλοι, ακόμη και τα μικρά μας. Η όλη διαδικασία κράτησε μιάμιση ώρα και η ψηλοτάβανη αποθήκη μας μοσχοβολούσε δεντρολίβανο για αρκετές ώρες ακόμη. Το αποσταγμένο μείγμα που παραλάβαμε ήταν 1100 γρ περίπου. Η μικρή απώλεια οφείλεται μάλλον στην συγκράτηση του ατμού από το βότανο. (θα επιβεβαιωθεί την άλλη φορά ζυγίζοντας και το ατμοποιημένο δεντρολίβανο). Το μείγμα είναι ουσιαστικά ανθόνερο δεντρολίβανου και πολύ μικρή ποσότητα από το αιθέριό του. Διαχωριστή δεν φτιάξαμε ακόμη, αλλά σκεφτήκαμε τον τρόπο που θα πάρουμε το λίγο αιθέριο. Θα ρίξουμε το μείγμα σε δοκιμαστικό σωλήνα με έξοδο στην βάση του και από την κορυφή θα τραβήξουμε με σύριγγα το αιθέριο. Την επόμενη φορά θα έχουμε όλο το set μαζί μας και θα πάρουμε επί τόπου και το αιθέριο. Το μειονέκτημα του Peri_2 είναι η μικρή ποσότητα βοτάνου που χωράει (περίπου 700γρ με ένα κιλό). 
update: εδώ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πατέντα Αποστακτήρα!

Έτοιμος ο Super Αποστακτήρας! Μοντέλο Peri_2 προς τιμήν του Περικλή-να ναι καλά ο άνθρωπος! Την ιδέα την βρήκαμε στο blog του Περικλή του πατεντιάρη  http://patentiaris.blogspot.com/2009/01/blog-post_22.html.

Ξεθάψαμε  την παλιά χύτρα SEB και με την βοήθεια ενός φίλου υδραυλικού την κάναμε αποστακτήρα.  Επιπλέον προσαρμόσαμε ένα βανάκι που να μπορεί να κλείνει τον ατμό, όταν  χρειαστεί (αν και έχει μια επικινδυνότητα) και κάναμε κάποιες μικροβελτιώσεις.  Δουλεύει σαν υδροαποστακτήρας και σαν υδροατμοαποστακτήρας(με την προσθήκη μιας εσωτερικής σχάρας). Δύο σε ένα δηλαδή. Από αύριο επί το έργον στο χωριό. Εννοείτε ότι κάνει και για τσίπουρο! update εδώ και εδώ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σαπούνι με εσπεριδοειδή

Πλησιάζει Δεκέμβριος και για τα εσπεριδοειδή είναι η εποχή τους. Με αφορμή αυτή την αφθονία των εσπεριδοειδών, φτιάξαμε ένα ενυδατικό θρεπτικό σαπούνι για σώμα και χέρια με πλούσιο κρεμώδη αφρό. Η συνταγή:
Υλικά:
Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας 325γρ
Έλαιο Καρύδας 80γρ
Καστορέλαιο 40γρ
Αμυγδαλέλαιο 40γρ
Jojoba oil 15γρ μόλις εμφανιστεί το ίχνος (trace)
Χυμός πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι 175γρ (80, 40, 40, 15 γρ αντίστοιχα), αντί για νερό
Ξύσμα από όλα τα  παραπάνω εσπεριδοειδή
Καυστική σόδα(NaOH) 64.73gr για υπερλίπανση 8%.
Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες και με 10 λεπτά ανακάτεμα με το stick blender το σαπούνι είναι έτοιμο. Μια ιδιαιτερότητα υπάρχει στο διάλυμα της καυστικής σόδας. Συγκεκριμένα: Ετοιμάζουμε το χυμό και τον βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία του (δεν τον παγώνουμε γιατί καταστρέφεται ότι θρεπτικό έχει). Στο δοχείο που θα βάλουμε το διάλυμα ρίχνουμε αρχικά το 1/3 του χυμού και το βάζουμε σε Ben Mari με πολύ κρύο νερό. Αμέσως  ρίχνουμε λίγο καυστική σόδα και ανακατεύουμε. Μετά λίγο χυμό και στη συνέχεια πάλι λίγο καυστική σόδα κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν οι ποσότητες του χυμού και της σόδας. Αυτό το «σταδιακό» διάλυμα το κάνουμε για να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία και καταστρέψει βιταμίνες και ότι θρεπτικά έχει ο χυμός (για τον ίδιο λόγο και το Ben Mari είναι πολύ κρύο). Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το ίχνος ρίχνουμε αιθέρια έλαια άνθους πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ (200 σταγόνες συνολικά). Εδώ ρίχνουμε και το Jojoba oil, ώστε να μην σαπωνοποιηθεί πλήρως και να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητές του (και αυτή η λίγη ποσότητα αρκεί).  Επίσης ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά τα ξύσματα από τα φρούτα του χυμού μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, πορτοκαλί και δροσιστικό σαπούνι για όλες τις εποχές!

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού την 20/11/11

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε το εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού στην Οικογιορτή του Γαλλικού ποταμού και την επιθυμία πολλών φίλων να επαναληφθεί, η Ομάδα του Βοτανόκηπου επανέρχεται δριμύτερη. Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Στέκι Μεταναστών - Ερμού 23, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -12 μεσημέρι, διοργανώνεται εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο.Το εργαστήριο θα έχει θεωρία και πράξη. Στο θεωρητικό μέρος θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού, η χρήση καλλυντικών και ειδικών ελαίων στην σαπωνοποιία και άλλα μυστικά του χειροποίητου σαπουνιού. Στο πρακτικό μέρος θα φτιάξουμε επί τόπου σαπούνι από τηγανέλαιο. Το τηγανισμένο λάδι είναι ανακυκλώσιμο, δεν πετιέται στα σκουπίδια και γίνεται ένα άριστο καθαριστικό σαπούνι με σχεδόν μηδενικό κόστος. Όσο για τα εξειδικευμένα σαπούνια θα τα πούμε από κοντά!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Φυτώριο βοτάνων από μοσχεύματα





Το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί ιδιαίτερα η εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών για τα προϊόντα που παράγουμε. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι φυσικά να τις παράγουμε μόνοι μας! Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε ήδη την ιδιοκατασκευή ενός αποστακτήρα αιθέριων ελαίων. Η παραγωγή αιθέριων ελαίων απαιτεί όμως μεγάλη ποσότητα βοτάνων οπότε αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να καλλιεργήσουμε για πρώτη φορά σε σχετική μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας ένα ιδιόκτητο αγροτεμάχιο ενός στρέμματος κοντά στο χωριό.
Αυτή είναι λίγο πολύ η αφετηρία για τη δημιουργία ενός φυτώριου από μοσχεύματα των τεσσάρων βοτάνων που αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε φέτος πιλοτικά. Τα βότανα αυτά είναι η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το σπαθόχορτο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταφέραμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας τα πρώτα ογδόντα φυτά από τα περίπου επτακόσια πενήντα που υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε συνολικά για την έκταση του ενός στρέμματος.
Αρχικά προμηθευτήκαμε τα ειδικά σακουλάκια, σχετικά μεγάλα σε μέγεθος για να επιτρέψουν την επαρκή ριζοβολία των μοσχευμάτων για το διάστημα των δύο περίπου μηνών που θα παραμείνουν στο σακουλάκι. Μαζί με τα σακουλάκια προμηθευτήκαμε και το ενδεδειγμένο για βότανα, διάλυμα ριζοβολίας.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στις απαραίτητες εξορμήσεις για να συλλέξουμε τις διάφορες ποιότητες χώματος και να φτιάξουμε το ιδανικό "χαρμάνι" για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε καστανόχωμα από το Πάικο, λάσπη και άμμο από τον Αξιό και χωνεμένη κοπριά από έμπιστο βουστάσιο.
Τα μοσχεύματα (περίπου είκοσι από το κάθε είδος) αποκόπηκαν με προσοχή από τα πιο ανεπτυγμένα και εύρωστα φυτά της αυλής μας. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, φτιάξαμε μοσχεύματα 10-15 εκ., αφαιρέσαμε τα χαμηλά φύλλα και τα βουτήξαμε διαδοχικά στο νερό και στη σκόνη ριζοβολίας πριν τα καρφώσουμε στο σακουλάκι με το χώμα.
Σήμερα τα σακουλάκια με τα μοσχεύματα διατηρούνται σε σχετικά προστατευμένο υπαίθριο χώρο, με καλό φωτισμό αλλά χωρίς άμεση ηλιακή ακτινοβολία και ποτίζονται καθημερινά για να διατηρούν επαρκή υγρασία. Μετά από πενήντα ημέρες με δύο μήνες ευελπιστούμε ότι θα είναι αρκετά ανεπτυγμένα για να τα μεταφυτέψουμε στο χωράφι.
Παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το εγχείρημα "φυτώριο βοτάνων"!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Φαρυγγίτιδα-Λαρυγγίτιδα-Βραχνάδα


Εδώ και αρκετά χρόνια έχω μια ευαισθησία και παθαίνω φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ποτέ δεν έχω πάρει αντιβηχικά σιρόπια και κανένα άλλο φάρμακο. Τις φλεγμονές αυτές, που συνήθως προέρχονται από ιώσεις, τις αντιμετωπίζω με τα θαυματουργά τσαγάκια που πίνω. Φτιάχνω ένα έγχυμα με φασκόμηλο, θυμάρι, χαμομήλι, μολόχα, σιδερίτη και δεντρολίβανο. Όταν είναι έτοιμο, κάνω εισπνοές από τους ατμούς του εγχύματος και στη συνέχεια, αφού βάλω μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο μέλι, το πίνω ζεστό. Αυτό το κάνω 3-4 φορές την μέρα και άλλες 5-6 κάνω γαργάρες με το ίδιο έγχυμα. Σε δύο μέρες έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα και την τρίτη είμαι περδίκι. Εναλλακτικά μπορούν να μπουν στο έγχυμα και άλλα βότανα. Ένα επίσης θαυματουργό βότανο είναι το δίκταμο, που μαλακώνει το λαιμό και το λάρυγγα. Αν ο βήχας προέρχεται από βροχικά μπορεί να προστεθεί μαντζουράνα ή και ρίγανη. Το σπαθόχορτο και το τίλιο είναι επίσης κατάλληλα, όπως και η λεβάντα(για αλλεργικό βήχα) και η  μέντα αν έχετε κρυώσει(όχι για αυτούς που κάνουν ομοιοπαθητική). Όποιο συνδυασμό χρησιμοποιήσετε θα δείτε αποτελέσματα, όμως πρέπει να έχει απαραίτητα φασκόμηλο και ρίγανη. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε και σιρόπι, ειδικά για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να πιούν τσάι.  Φτιάξτε ένα δυνατό έγχυμα από τα παραπάνω βότανα (όλα μαζί ή συνδυάστε κάποια) και ανακατέψτε το με μέλι σε αναλογία 2:1 (2 μέρη έγχυμα – 1 μέρος μέλι). Το φυσικό μας σιρόπι είναι έτοιμο και πίνετε άφοβα 5 φορές την μέρα από 1-2 κουταλάκια. 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή μια κατσαρόλα μικρή το νερό που θέλουμε μαζί με το βότανο. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 7 έως 15 λεπτά, από την στιγμή που αρχίζουν να βράζουν. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς,  καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά θέλουν πιο δυναμική επεξεργασία για να «εξάγουν» τα πολύτιμα συστατικά τους. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέρος του βοτάνου και από το ίδιο το βότανο (π.χ. για ρίζες θέλει 15 λεπτά., για σκληρά φύλλα 7 λεπτά). Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Πίνετε και κρύο, αλλά έχετε κατά νου ότι όσο περνάει η ώρα το τσαγάκι σας εξασθενεί. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη (και λίγες σταγόνες λεμόνι). Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και δεν είναι πια στη φωτιά. Κλείνουμε από πάνω, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι πολυτιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 7 έως 12 λεπτά(εξαρτάται από το βότανο). Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα μέρη του βοτάνου που δεν είναι σκληρά. Όταν το βότανο μας το επιτρέπει (δεν είναι σκληρό) το πίνουμε ως έγχυμα και όχι ως αφέψημα, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Είναι μείγμα βοτάνου και ελαιόλαδου. Τα βοτανόλαδα, όπως εμείς τα ονομάζουμε, είναι ένα μίγμα βοτάνου και βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου παραγωγής μας, που προκύπτει, αν το αφήσουμε για ορισμένες μέρες σε ζεστό περιβάλλον ως 40 βαθμούς (όχι στον ήλιο). Η παραπάνω έγχυση μπορεί να γίνει και σε άλλα λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, ηλιέλαιο κλπ και σε σκοτεινό μέρος. Περισσότερα για βοτανόλαδα στην σχετική μας ανάρτηση.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε οπωσδήποτε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10μέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε μπουκάλια(παραμένει αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα (ανάλογα με τη θεραπεία).
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Σκόνη
Τα  αποξηραμένα βότανα ψιλοτεμαχίζονται και μετά «χτυπιούνται» στο γουδί ή με μίξερ.  Αυτή η σκόνη έχει κυρίως εξωτερική χρήση ή και στη μαγειρική. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε και τσάι.
Κατάπλασμα
Φρέσκο βότανο  ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά (2-5min) σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατόντας το με γάζα ή επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας βοτανόλαδα και βαζελίνη ή φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνεται αλοιφή. Περισσότερα στην σχετική μας ανάρτηση σπαθοαλοιφή.
Αιθέριο έλαιο
Παρασκευάζεται σε ειδικούς αποστακτήρες.  Γίνεται με απόσταξη διαφόρων μερών του βοτάνου, κυρίως άνθεων, τρυφερών φύλλων, φλούδας ή και σπόρων. Δεν τα πίνουμε. Χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική, στην αρωματοθεραπεία,  στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στα αρώματα, στα λουτρά, σε μασάζ, για εισπνοές, στα καλλυντικά, στη σαπωνοποιία, στην υγιεινή του σπιτιού κ.α.
Προσοχή! . Όλες οι παραπάνω αναφορές, παρόλο που προέρχονται από έγκυρη βιβλιογραφία (έντυπη και ηλεκτρονική) ή από προσωπικές εμπειρίες, δεν αντικαθιστούν την ιατρική θεραπεία και αγωγή. Πριν την χρήση, θεωρούμε απαραίτητη την συμβουλή ενός ειδικού. Ο Βοτανόκηπος  διατηρεί κάθε επιφύλαξη για την δράση των βοτάνων και την χρήση τους. Η χρήση των βοτάνων και των προϊόντων τους είναι αποκλειστική ευθύνη του καθενός μας, αφού ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός με τις δικές του ισορροπίες και ιδιαιτερότητες.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Bio Bazaar - Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων

Ήρθε για να μείνει! Κάθε Κυριακή στο Κέντρο Ιππικής Τέχνης, στα Γιαννιτσά Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων με Παράλληλες Εκδηλώσεις – Σεμινάρια, Παρουσιάσεις, Εκπαιδεύσεις. Η απόλυτη φρεσκάδα. Η αγνότητα και νοστιμιά των βιολογικών προϊόντων απευθείας από τους βιοκαλλιεργητές, σε τιμές παραγωγού, χωρίς μεσάζοντες. Με προσωπική ανθρώπινη επαφή. Νωπά λαχανικά και φρούτα, καλλιεργημένα χωρίς χημικά λιπάσματα και «φυτοπροστατευτικά» προϊόντα,συσκευασμένα προϊόντα μετά από επεξεργασία, κρασιά, τσίπουρο, μέλι. Απαράμιλλη θέα από την βεράντα του εστιατορίου, όμορφος εσωτερικός χώρος, κατασκευασμένος με φυσικά υλικά, τζάκι. Τα άλογα μας – άλλος ένας απόλυτος λόγος επίσκεψης στο Κέντρο μας. Γιατί σε μας η ιππασία δεν είναι ατραξιόν αλλά κύρια δραστηριότητα μας, γιατί τα άλογα δεν είναι εργαλεία αλλά κομμάτι της ψυχής μας. Ευκαιρία για έναν περίπατο, στους πρόποδες του Πάικου. Μια εκδρομή στη φύση. Στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Ιππικής Τέχνης ειδικοί ομιλητές εισηγούνται κάθε Κυριακή ενδιαφέροντα θέματα για τη γεωργία, τη διατροφή, την υγεία και τη φύση.
http://www.polychoros.gr/

Αγριάδα

Ένα άλλο απαξιωμένο αγριόχορτο είναι η Αγριάδα (Cynodon dactylon). Είναι πολυετές, αυτοφυές ζιζάνιο και με πολύ μακριές διακλαδιζόμενες ρίζες. Το βάθος τους μπορεί να φτάσει και τα 30 με 35 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη και φυτρώνει παντού στη γη, από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι τα ψηλά βουνά. Οι γεωργοί βγάζουν σπυράκια με την αγριάδα, αφού πνίγει οποιαδήποτε καλλιέργεια. Για να την εξοντώσουν  ρίχνουν ισχυρά ζιζανιοκτόνα. Βέβαια υπάρχει και πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της. Ο πατέρας μου, το χωράφι που είχε αγριάδα το όργωνε δύο και τρεις φορές βαθιά το καλοκαίρι και έτσι ξεραινόταν οι ρίζες της. Αναπαράγεται πολύ εύκολα. Ένας φρεσκοκομμένος βλαστός αγριάδας, αν βρει λίγο υγρασία ριζώνει πολύ γρήγορα. Είναι χόρτο πολύ χρήσιμο στην κτηνοτροφία και τα περισσότερα ελευθέρας  βοσκής ζώα την έχουν στο καθημερινό τους μενού.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Τα φύλλα τα συλλέγουμε νωρίς το καλοκαίρι που είναι σε άνθιση και τις ρίζες το Χειμώνα. Επειδή  οι ρίζες είναι γεμάτες χώμα θέλουν σχολαστικό πλύσιμο και ξήρανση μετά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Με σωστές συνθήκες φύλαξης(γυάλινα βάζα) διατηρούνται αναλλοίωτες για τρία χρόνια περίπου. Είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα χόρτο για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά (σε συνδυασμό και με ρίζες μαϊντανού), της πέτρας στη χολή και της ψαμίασης. Κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και τις ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε συνδυασμό και με φλαμούρι και αχιλλέα). Άριστο για την θεραπεία του προστάτη. Αυξάνει την διούρηση και καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες. Βοηθάει στους ρευματισμούς και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Κατεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της κυταρίτιδας. Αναφέρεται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, για τις ασθένειες του συκωτιού και κατά του εκζέματος. Οι ρίζες γενικώς βράζονται με το νερό, έτσι και η αγριάδα πίνετε ως αφέψημα (βράσιμο σε σιγανή "φωτιά" για 10 λεπτά). Λίγο μέλι θα σας χρειαστεί, αφού δεν έχει και την καλύτερη γεύση.
πηγές:
 http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=cyda
 https://en.wikipedia.org/wiki/Cynodon_dactylon
 www.pfaf.org

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Μηχανή" για συνταγές Σαπουνιών

Στο παρακάτω link θα βρείτε υπολογιστική "μηχανή" για συνταγές σαπουνιών.
http://www.cranberrylane.com/calculator.htm Είναι σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, αν και μερικές φορές βρήκαμε λαθάκια. Είναι όμως free και για αρχή μπορείτε να την εμπιστευτείτε. Επίσης βρήκαμε στο internet και έτοιμο σχετικό λογισμικό, αλλά  όχι free και για αυτό δεν το δημοσιοποιούμε! Στα σχέδιά μας, όταν βρούμε χρόνο, είναι να φτιάξουμε κάτι σχετικό. Στο blog αυτό οι συνταγές που δημοσιεύουμε είναι έγκυρες και δοκιμασμένες πολλές φορές και θα φροντίσουμε να εμπλουτίζονται.

Φωτογραφίες από την 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Παρ-όλες τις δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες που υπήρχαν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι Θεσ/νικης. Αν ο καιρός βοηθούσε λιγάκι παραπάνω, ειδικά την Κυριακή (που είχε απότομο και τσουχτερό κρύο), θα ΄ταν πολύ καλύτερα. Πέρασε αρκετός κόσμος, ξεναγήθηκε στο Δέλτα, ενημερώθηκε για το οικοσύστημα της περιοχής και τα προβλήματά του και γενικά το ευχαριστήθηκε! Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να γίνει θεσμός αυτή η Οικογιορτή.
Ο Βοτανόκηπος ήταν εκεί με το stand του και τα εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού και κηραλοιφής. Υπήρχε μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον για τα εργαστήρια αυτά και ελπίζουμε να βοηθήσαμε ώστε να μπορείτε και μόνοι σας να φτιάχνεται τα σαπούνια σας και τις κρέμες σας. Υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε τα εργαστήρια αυτά και το χειμώνα σε κλειστό χώρο στην Θεσ/νικη. Θα υπάρχει σχετική ενημέρωση, πιστεύουμε σύντομα!





Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στην γιορτή αυτή (από τους επισκέπτες ως τους παραγωγούς) και ειδικά τα παιδιά από το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού και Γαλλικού Ποταμού.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα 1ης Οικογιορτής Γαλλικού Ποταμού


Στην Οικογιορτή θα συναντήσετε: Έκθεση με βιολογικά και τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, ξεναγήσεις  στο πάρκο, με τα πόδια αλλά και με ποδήλατα, βόλτες με άλογα, έκθεση φωτογραφίας, χαριστικό παζάρι,  και άλλα πολλά.
Πρόγραμμα εργαστηρίων
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

10:00 – 14:00 Παιχνίδι με το Παιδικό Μουσείο
11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος)
11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος)


12:00 Παρασκευή αρωματικών λαδιών (Αγρόκτημα Μαρέλια)


16:00 Κατασκευή κοσμημάτων (Δια χειρός)

17:00 Παρασκευή κηραλοιφής (Βοτανόκηπος)
17:00 Παρασκευή σάλτσας (Κυριακή Στεφάνου)

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού  με έκθεση χειροτεχνίας, βιολογικών και τοπικών προϊόντων, με εργαστήρια, ξεναγήσεις  στο Πάρκο, ποδηλατοβόλτες και βόλτες με άλογα. Η Οικογιορτή διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Δέλτα.
http://www.axiosdelta.gr/

Θα είμαστε και μεις εκεί με τα βότανα, τα σαπούνια, τις κρέμες, τα λάδια μας (http://www.elaioladokritiko.blogspot.com) και άλλα πολλά μαντζούνια! Επιπλέον θα δείξουμε σε εργαστήριο την παρασκευή σαπουνιού, κεραλοιφής κ καλλυντικής κρέμας.


Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών η γιορτή θα μεταφερθεί το επόμενο ΣΚ 15 και 16/10.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμομηλόλαδο


Με το αυτοφυές χαμομήλι που φυτρώνει στην αυλή μας και στα λιβάδια του χωριού μας και με το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας φτιάξαμε χαμομηλόλαδο. Το χαμομηλόλαδο έχει όλες τις ιδιότητες του χαμομηλιού και του ελαιόλαδου. Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής. Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Αν κάνετε μαλάξεις με χαμομηλόλαδο αντιμετωπίζεται τις κράμπες στα πόδια και τις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών. Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Κάνοντας μασάζ στη κοιλιά αντιμετωπίζονται οι κολικοί και με μασάζ στο στήθος το κρυολόγημα. Αυτόνομο ή και σε συνδυασμό με σπαθόλαδο, ηρεμεί το καμένο από τον ήλιο δέρμα. (after sun). Το χαμομήλι ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Asteraceae και μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γένος της Αμβροσίας (περιέχει το χαμομήλι, χρυσάνθεμο, μαργαρίτα κλπ.) θα πρέπει να το αποφεύγουν. Επίσης το χαμομήλι επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου και όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου ή παίρνουν σίδηρο, θα πρέπει να αποφεύγουν και το τσάι χαμομηλιού και το χαμομηλόλαδο.  

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οικογιορτή

18η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάρκο Νέας Ελβετίας
22/9/2011-25/9/2011
Γίνεται και αλλιώς , καλλιεργούμε και δημιουργούμε
για καλύτερη ποιότητα ζωής .

http://oikogiorti2011.gr/

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκουιζέτο

Το εκουιζέτο το γνώρισα από τον Μπάμπη, ένα μακρινό συγγενή, συνταξιούχο αγροφύλακα, που αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην μελέτη των βοτάνων. Αλογοουρά το λεγε ο Μπάμπης και δεν μπορούσα να καταλάβω πιο εννοούσε. Όταν μου το δειξε κατάλαβα ότι πρόκειται για το εκουιζέτο, βότανο που ήδη χρησιμοποιούσα για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων στον μπαξέ μου. Αποθήκη πολλών μετάλλων και οργανικών οξέων, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, γεμάτο πυρίτιο. Αλίευσα και άλλες ιδιότητές του από έγκυρα site, όπως βοήθεια στην καταπολέμηση αιμοροΐδων, προστάτη, κυστίτιδας, ωτίτιδας. Είναι διουρητικό, αιμοστατικό, αντισηπτικό, στυπτικό και τονωτικό των ιστών. Χρησιμοποιείται κατά της ακράτειας των ούρων και είναι ευεργετικό στα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια. Βρήκα, ότι η αλοιφή από σκόνη εκουιζέτο βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων, ακμής, έλκη ποδιών και χιονίστρες. Αυτή θα την φτιάξουμε και θα δούμε από πρώτο χέρι τις ιδιότητές της. Ο Μπάμπης μου λεγε ότι όλο το χειμώνα πίνει καθημερινά τσάι από αλογοουρά και  αρρωσταίνει σπάνια. Το ίδιο έκαναν και οι γονείς του και δεν είχαν ποτέ ρευματικά και πόνους αρθρώσεων μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Ιστορικά και εξαιτίας των πυριτικών αλάτων που περιέχει χρησιμοποιήθηκε για το γυάλισμα μεταλλικών αντικειμένων και μαγειρικών σκευών,  σαν λειαντικό από τους επιπλοποιούς και για το στίλβωμα σκευών από κασσίτερο, μπρούντζο και χαλκό. Θα το βρείτε στις άκρες των δασών, άκρες δρόμων και αναχώματα. Αγαπάει το νερό (εμείς το μαζεύουμε από τις άκρες σε ρεματιές του Πάϊκου) και δεν αντέχει στον πολύ ήλιο. Δοκιμάσαμε να το καλλιεργήσουμε σε ηλιόλουστα και μηδενικού σχεδόν υψομέτρου εδάφη χωρίς επιτυχία. Το λένε και πολυκόμπι, μην το μπερδεύεται όμως με το πολύκομπο, το μελισσοτροφικό φυτό που φυτρώνει στις καλαμιές των σιτηρών. Το εκουιζέτο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους και μόνο για αυτό αξίζει μιας ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Λάδι για μυϊκούς πόνους

Ειδικό λάδι για μυϊκούς πόνους, στραμπουλήγματα, πιασίματα, τραβήγματα, νευραλγίες, κρυώματα. Δρα ως μυοχαλαρωτικό και ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων. Απλώνετε λίγο λάδι τοπικά και κάνετε ελαφρύ μασάζ για μερικά λεπτά. Περιέχει άγριο θυμάρι, άλλα ειδικά βότανα, αμυγδαλέλαιο και βοτανόλαδα από βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Συσκευασία σε σκούρο φαρμακευτικό μπουκαλάκι των 100ml. Διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος και παραμένει αναλλοίωτο για τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τονωτικό μαλλιών (μάσκα)


Στα χρόνια τα παλιά οι γιαγιάδες μας άπλωναν ελαιόλαδο στα ταλαιπωρημένα τους μαλλιά για να δυναμώσουν. Με αφετηρία αυτή την εμπειρία φτιάξαμε ένα τονωτικό λάδι για τα μαλλιά με βάση  βοτανόλαδα από βότανα ειδικά για μαλλιά (έγχυμα σε δικό μας βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης). Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τρέφει, δυναμώνει και περιποιείται τα μαλλιά. Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ψαλίδας και ενισχύει την δομή της τρίχας. Ιδιαίτερα ευεργετικό στα ταλαιπωρημένα από τη θάλασσα και τον ήλιο μαλλιά. Απλώνετε το λάδι και κάνετε μασάζ για μερικά λεπτά στις ρίζες των μαλλιών. Τυλίγετε με μια πετσέτα τα μαλλιά σας, περιμένετε τουλάχιστον  μισή ώρα και μετά λούζεστε. Φροντίσαμε και για την μυρωδιά του ρίχνοντας μερικές σταγόνες ειδικών αιθέριων ελαίων. Συσκευασία των 100ml σε σκούρο μπουκαλάκι. Δεν περιέχει κανένα συντηρητικό.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Παραδοσιακή Κεραλοιφή για αλλεργίες

Κεραλοιφή για αλλεργίες, εκζέματα και ξηρές επιδερμίδες. Περιέχει βοτανόλαδα καλέντουλας, μελισσόχορτου, μολόχας, άρκτιου, γάλλιου κλπ, καθώς και σησαμέλαιο, λάδι αβοκάντου, άλλα ειδικά θεραπευτικά έλαια, κερί μέλισσας. Μοσχοβολάει λεβάντα, περιέχει 4 συνολικά πιστοποιημένα αιθέρια έλαια και φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως και η σπαθοαλοιφή. Ενδείκνυται για δερματικές παθήσεις, εκζέματα, ψωρίαση, σπυράκια, αλλεργία, ξηροδερμία, σκασμένα χείλη, συγκάματα. Χρόνος απορρόφησης περίπου 5 λεπτά. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και σε σκιερό μέρος για 1,5 χρόνο. Δεν περιέχει κανένα συντηρητικό!


Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σαπούνι για μαλλιά

Φτιάξαμε ένα σαπούνι ειδικά για μαλλιά, χρησιμοποιώντας βοτανόλαδα από βότανα που τα φροντίζουν,  λάδι καρύδας για περισσότερο αφρό και άλλα θεραπευτικά και ευεργετικά για τα μαλλιά έλαια. Επειδή το κύριο συστατικό που χρησιμοποιήσαμε είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (και στα βοτανόλαδα), γνωστό για τις ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητές του, πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε όλο το σώμα. Το σαπούνι μας τονώνει και σκουραίνει τα μαλλιά, βοηθάει στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας, δρα κατά της πιτυρίδας, είναι ενυδατικό, για ευαίσθητες επιδερμίδες, κατά της ξηροδερμίας. Κάνει πλούσια μαλλιά, γεμάτα υγεία και λάμψη. Έχει ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες και δημιουργεί αρκετό αφρό, λόγω του ελαίου καρύδας. Έχει μια βελούδινη αίσθηση, είναι ήπιο για ευαίσθητες επιδερμίδες και έχει ένα ελαφρύ άρωμα από αιθέρια έλαια. Κατά την παρασκευή του, τοποθετήθηκε σε καλούπια των 60 ως 120γρ και θα ωριμάσει για 2 μήνες περίπου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Γαρίδες με Λουΐζα

Ένα άλλο βότανο που με αιφνιδίασε ευχάριστα στην γεύση είναι η Λουΐζα. Κυρίως σε θαλασσινά: όστρακα, γαρίδες , καραβίδες κ.λ.π. Μαρινάρουμε τις γαρίδες σε λάδι ,αλάτι και φύλλα Λουΐζας. Τις αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε. Δοκιμάστε τα αλευρωμένα και τηγανισμένα φύλλα Λουΐζας, τραγανά και πεντανόστιμα! Τολμήστε πειραματισμούς και με βότανα τις αρεσκείας σας. Είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!......... και μην ξεχάσετε να με ενημερώσετε!