Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Φυτώριο βοτάνων από μοσχεύματα

Το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί ιδιαίτερα η εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών για τα προϊόντα που παράγουμε. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι φυσικά να τις παράγουμε μόνοι μας! Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε ήδη την ιδιοκατασκευή ενός αποστακτήρα αιθέριων ελαίων. Η παραγωγή αιθέριων ελαίων απαιτεί όμως μεγάλη ποσότητα βοτάνων οπότε αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να καλλιεργήσουμε για πρώτη φορά σε σχετική μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας ένα ιδιόκτητο αγροτεμάχιο ενός στρέμματος κοντά στο χωριό.
Αυτή είναι λίγο πολύ η αφετηρία για τη δημιουργία ενός φυτώριου από μοσχεύματα των τεσσάρων βοτάνων που αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε φέτος πιλοτικά. Τα βότανα αυτά είναι η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το σπαθόχορτο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταφέραμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας τα πρώτα ογδόντα φυτά από τα περίπου επτακόσια πενήντα που υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε συνολικά για την έκταση του ενός στρέμματος.
Αρχικά προμηθευτήκαμε τα ειδικά σακουλάκια, σχετικά μεγάλα σε μέγεθος για να επιτρέψουν την επαρκή ριζοβολία των μοσχευμάτων για το διάστημα των δύο περίπου μηνών που θα παραμείνουν στο σακουλάκι. Μαζί με τα σακουλάκια προμηθευτήκαμε και το ενδεδειγμένο για βότανα, διάλυμα ριζοβολίας.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στις απαραίτητες εξορμήσεις για να συλλέξουμε τις διάφορες ποιότητες χώματος και να φτιάξουμε το ιδανικό "χαρμάνι" για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε καστανόχωμα από το Πάικο, λάσπη και άμμο από τον Αξιό και χωνεμένη κοπριά από έμπιστο βουστάσιο.
Τα μοσχεύματα (περίπου είκοσι από το κάθε είδος) αποκόπηκαν με προσοχή από τα πιο ανεπτυγμένα και εύρωστα φυτά της αυλής μας. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, φτιάξαμε μοσχεύματα 10-15 εκ., αφαιρέσαμε τα χαμηλά φύλλα και τα βουτήξαμε διαδοχικά στο νερό και στη σκόνη ριζοβολίας πριν τα καρφώσουμε στο σακουλάκι με το χώμα.
Σήμερα τα σακουλάκια με τα μοσχεύματα διατηρούνται σε σχετικά προστατευμένο υπαίθριο χώρο, με καλό φωτισμό αλλά χωρίς άμεση ηλιακή ακτινοβολία και ποτίζονται καθημερινά για να διατηρούν επαρκή υγρασία. Μετά από πενήντα ημέρες με δύο μήνες ευελπιστούμε ότι θα είναι αρκετά ανεπτυγμένα για να τα μεταφυτέψουμε στο χωράφι.
Παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το εγχείρημα "φυτώριο βοτάνων"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: