Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Από το φυτώριο στο χωράφι – Η μεταφύτευση ξεκίνησε!
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τη μεταφύτευση των φυτών που φιλοξενούσαμε στο μικρό μας φυτώριο αλλά και αυτών που προμηθευτήκαμε, στην τελική τους θέση στο χωράφι. Μετά από αρκετή προετοιμασία για να μεταφερθούν εγκαίρως τα φυτά στο χωριό και τη σχετική αγωνία για την εξέλιξη του καιρού, όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους και όλοι μας γεμάτοι ανυπομονησία για να ξεκινήσουμε το καινούριο έργο!

Τελικά ο καιρός βοήθησε μόνο το Σάββατο και έτσι καταφέραμε να μεταφυτεύσουμε, πιο πολύ παίζοντας και μαθαίνοντας, τις τρεις πρώτες σειρές και να λάβουμε όλοι και όλες, μικροί και μεγάλοι το βάπτισμα και τη χαρά του καλλιεργητή!
Φυτεύτηκαν λοιπόν, μια σειρά ρίγανες, μια σειρά φασκόμηλα και μερικά σπαθόχορτα και θυμάρια. Στην επόμενη ευκαιρία θα φυτευτούν οι λεβάντες, τα δενδρολίβανα, οι αψιθιές και θα συμπληρωθούν οι γραμμές με τα σπαθόχορτα και τα θυμάρια.
Μένουν επίσης να φυτευθούν κάποιες ριζούλες θαμνοειδή (ιπποφαές, μύρτιλο, γκότζι κλπ) που προμηθευτήκαμε για να τα καλλιεργήσουμε πιλοτικά αλλά και να δούμε πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της περίφραξης, ή καλύτερα της οριοθέτησης του χωραφιού από τις γειτονικές καλλιέργειες για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες επιδράσεις (ψεκασμούς κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: