Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Από το φυτώριο στο χωράφι (μέρος Β')

Την περασμένη Κυριακή συνεχίσαμε τις εργασίες μεταφύτευσης στο χωράφι των υπόλοιπων βοτάνων (δενδρολίβανα, λεβάντες, θυμάρια, σπαθόχορτα) και των λοιπών θαμνοειδών που δεν είχαμε προλάβει να μεταφυτεύσουμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο λόγω της αλλαγής του καιρού. Ξεκινήσαμε επίσης τις εργασίες εδαφοκάλυψης και περίφραξης του χωραφιού.
Έχοντας αποφασίσει να πειραματιστούμε με τις καλλιεργητικές τεχνικές της αεικαλλιέργειας (permaculture), ξεκινήσαμε την εδαφοκάλυψη ανάμεσα στις γραμμές των φυτών χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση γεωύφασμα ελληνικής κατασκευής ενώ ανάμεσα στα φυτά (αλλά και στα βότανα που καλλιεργούμε στον κήπο του σπιτιού) θα χρησιμοποιήσουμε χαρτόνι από ανακυκλωμένα χαρτόκουτα. Τα οφέλη της εδαφοκάλυψης είναι πολλά και σημαντικά καθώς βοηθάει στην καταπολέμηση των αγριόχορτων, στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, στο αποικισμό του εδάφους από μικροοργανισμούς κλπ. Περιμετρικά, σε όλες τις πλευρές του χωραφιού, φυτεύτηκαν αψιθιές για λόγους φυτοπροστασίας και απώθησης των τρωκτικών.
Η πιλοτική (δοκιμαστική) αυτή καλλιέργεια σε έκταση μισού περίπου στρέμματος έχει πολλαπλές στοχεύσεις και επιδιώξεις:
Καταρχήν αναδεικνύει την πρότασή μας για αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των ελληνικών βοτάνων μέσω της καλλιέργειας τους και όχι μέσω της συλλογής αυτοφυών φυτών που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας.
Ελπίζουμε επίσης ότι θα συμβάλλει στην αυτάρκεια μας σε ποιοτικές πρώτες ύλες για τα σαπούνια, τα φυσικά μας καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια που θέλουμε να παράγουμε.
Επιπλέον αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού και δοκιμαστικής εφαρμογής διάφορων καλλιεργητικών μεθόδων οργανικής και αειφορικής καλλιέργειας.Δεν υπάρχουν σχόλια: