Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Από το φυτώριο στο χωράφι (μέρος Β')

Την περασμένη Κυριακή συνεχίσαμε τις εργασίες μεταφύτευσης στο χωράφι των υπόλοιπων βοτάνων (δενδρολίβανα, λεβάντες, θυμάρια, σπαθόχορτα) και των λοιπών θαμνοειδών που δεν είχαμε προλάβει να μεταφυτεύσουμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο λόγω της αλλαγής του καιρού. Ξεκινήσαμε επίσης τις εργασίες εδαφοκάλυψης και περίφραξης του χωραφιού.
Έχοντας αποφασίσει να πειραματιστούμε με τις καλλιεργητικές τεχνικές της αεικαλλιέργειας (permaculture), ξεκινήσαμε την εδαφοκάλυψη ανάμεσα στις γραμμές των φυτών χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση γεωύφασμα ελληνικής κατασκευής ενώ ανάμεσα στα φυτά (αλλά και στα βότανα που καλλιεργούμε στον κήπο του σπιτιού) θα χρησιμοποιήσουμε χαρτόνι από ανακυκλωμένα χαρτόκουτα. Τα οφέλη της εδαφοκάλυψης είναι πολλά και σημαντικά καθώς βοηθάει στην καταπολέμηση των αγριόχορτων, στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, στο αποικισμό του εδάφους από μικροοργανισμούς κλπ. Περιμετρικά, σε όλες τις πλευρές του χωραφιού, φυτεύτηκαν αψιθιές για λόγους φυτοπροστασίας και απώθησης των τρωκτικών.
Η πιλοτική (δοκιμαστική) αυτή καλλιέργεια σε έκταση μισού περίπου στρέμματος έχει πολλαπλές στοχεύσεις και επιδιώξεις:
Καταρχήν αναδεικνύει την πρότασή μας για αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των ελληνικών βοτάνων μέσω της καλλιέργειας τους και όχι μέσω της συλλογής αυτοφυών φυτών που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας.
Ελπίζουμε επίσης ότι θα συμβάλλει στην αυτάρκεια μας σε ποιοτικές πρώτες ύλες για τα σαπούνια, τα φυσικά μας καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια που θέλουμε να παράγουμε.
Επιπλέον αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού και δοκιμαστικής εφαρμογής διάφορων καλλιεργητικών μεθόδων οργανικής και αειφορικής καλλιέργειας.Δεν υπάρχουν σχόλια: