Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Αγροτεχνολογία "ανοιχτού κώδικα": Μία ενδιαφέρουσα πρόταση


Στις ομολογουμένως δύσκολες, εποχές που διανύουμε γενικότερα αλλά και ειδικότερα σαν αγροτικός τομέας επιβάλλεται να έχουμε τα μάτια μας (και κυρίως το μυαλό μας) ανοιχτά σε νέες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των αγροτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για γεωργικά μηχανήματα. Όχι, όμως, για κάποιο καινούριο μηχάνημα της Χ ή Υ εταιρείας αλλά για ένα πρότζεκτ μέσω του οποίου θα διατίθενται ελεύθερα (και δωρεάν) σχέδια για τα μηχανήματα αυτά.
Ο λόγος για την “αγροτεχνολογία ανοιχτού κώδικα” που πήρε διαστάσεις από τη πρωτοβουλία μιας ομάδας Αμερικάνων μηχανικών και αγροτών, με επικεφαλής τον Marcin Jakubowski. Αυτό που συμβαίνει πιο απλά είναι πως αυτές οι ομάδες ξεκλειδώνουν τον κώδικα για τα σχέδια για αγροτικά μηχανήματα, επιτρέποντας στον καθένα να κατασκευάσει το δικό του τρακτέρ ή μηχάνημα συγκομιδής σοδειάς από το μηδέν.
Στη περίπτωση της ομάδας του Μάρσιν Τζακουμπόβσκι, έχουμε πλέον Ανοιχτό Κώδικα, για παραπάνω από 50 γεωργικά μηχανήματα. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα σχέδια και να κατασκευάσει δικό του μηχάνημα, χωρίς τη μεσολάβηση εταιρειών και μεσαζόντων που εκτοξεύουν τη τελική τιμή στα ύψη.
Πηγή: http://www.agri.gr/site/ereina-panepistimio/agrotexnologia-anoixtou-kodika-mia-endiaferousa-protasi.html
Για περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ομάδας: 
http://opensourceecology.org/wiki/Global_Village_Construction_Set

Δεν υπάρχουν σχόλια: