Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Καθαρισμός και Απολύμανση χαλιών


Άρχισε να ζεσταίνει σιγά-σιγά και τα χειμωνιάτικα χαλιά δεν είναι πια απαραίτητα. Άντε να συνεννοηθεί κανείς με τον καθαριστή χαλιών, που αυτό τον μήνα μόνο δουλεύει και δεν μπορείς εύκολα να κλείσεις ραντεβού μαζί του. Αν δεν έχετε και χώρο αποθήκευσης ή ίδια δουλειά συνεννόησης πάλι το Φθινόπωρο. Επιπλέον πληρώνετε μια μικρή περιουσία και ο καθαρισμός τους είναι πολλές φορές χημικός. Υπάρχει τρόπος να καθαρίσετε μόνοι τα χαλιά σας, εντελώς φυσικά και ανέξοδα, αρκεί να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικές γενικές συμβουλές καθαρισμού χαλιών.
Αρχικά ξεσκονίζετε το χαλί στο μπαλκόνι σας με την γνωστή ειδική ξύλινη ξεσκονίστρα και το βαράτε αλύπητα. Μετά το σκουπίζετε καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια φτιάχνετε ένα μείγμα από ίσα μέρη λευκού ξυδιού(ή μηλόξυδου) και νερού. Με ένα σφουγγάρι περνάτε  όλο το χαλί. Προσοχή σε αυτό το στάδιο γιατί μερικά χαλιά μπορεί να ξεφάβουν. Αν δεν είστε σίγουροι δοκιμάστε σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε. Αν έχει λεκέδες που δεν βγαίνουν με το ξύδι, σφουγγαρίστε τους επιπλέον με μείγμα από σαπούνι για τα πιάτα και νερό. Μέχρι εδώ το χαλί σας έχει ξεσκονιστεί, καθαριστεί και απολυμανθεί μια χαρά(το ξύδι είναι ένα πάρα πολύ καλό απολυμαντικό). Επίσης, λόγω του ξυδιού, έχουν ζωντανέψει τα χρώματά του. Αν θέλετε επιπλέον απολύμανση και να σκοτώσετε όσα ακάρεα έχουν μείνει, τότε θα κάνετε και το πασπάλισμα με την μαγειρική σόδα. Συγκεκριμένα το βραδάκι πριν κοιμηθείτε και όταν δεν θα κυκλοφορεί κανείς σπίτι, πασπαλίζεται(όπως όταν αλατίζετε το κρέας) με μαγειρική σόδα όλο το χαλί. Το επόμενο πρωί η πρώτη δουλειά που θα κάνετε είναι να σκουπίσετε σχολαστικά με την ηλεκτρική σκούπα το πασπαλισμένο με σόδα χαλί σας. Θα μπορούσατε επίσης να το ψεκάσετε με αλκοόλη τουλάχιστον 70 βαθμών. Πριν προχωρήσετε στην καλοκαιρινή ανάπαυση του χαλιού σας θα κάνετε και ένα τελευταίο πασπάλισμα με βότανα αυτή την φορά. Καθώς θα το τυλίγετε θα ρίχνετε σποραδικά άνθη λεβάντας και φύλλα ή άνθη αψιθιάς. Έτσι κανένα ζουζούνι ή σκώρος δεν θα φωλιάσει το καλοκαίρι στο χαλί σας, αφού το άρωμα των συγκεκριμένων βοτάνων είναι ισχυρό εντομοαπωθητικό. Τέλος τυλίγεται το χαλί σε κάποιο αχρείαστο σεντόνι και είναι έτοιμο για την αποθήκη ή το πατάρι.
Οι παραπάνω είναι γενικές οδηγίες και εφαρμόζονται στα περισσότερα χαλιά. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι χαλιών μερικές οδηγίες  μπορεί να μην χρειάζονται ή να χρειάζονται κάποιες άλλες. Αξίζει να ψάξετε λίγο παραπάνω για ειδικές οδηγίες και φυσικούς τρόπους  καθαρισμού των διαφορετικών χαλιών σας. Μερικές επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε εδώ:

2 σχόλια:

Καθαριστηριο Χαλιων είπε...

πολύ καλό άρθρο - μπράβο! Το ξύδι κάνει θαύματα!

Ταπητοκαθαριστηριο είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!