Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Μεγαλώνουν και ανθίζουν τα Βοτανάκια μας!


                                                      


Μετά την μεταφύτευση των φυτών μας στο χωράφι, είχε ακολουθήσει μια περίοδος 15 ημερών με παγωνιές και τα βοτανάκια μας είχαν σοκαριστεί. Είχαμε αρχίσει να απογοητευόμαστε, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας και οι βροχές που ακολούθησαν τα συνέφεραν. Είχαμε κάτι πολύ μικρές απώλειες, κυρίως σε μοσχεύματα λεβάντας, που είχαμε φτιάξει όμως αργά τον Νοέμβριο. Όλα τα υπόλοιπα αναπτύσσονται μια χαρά και την προηγούμενη βδομάδα που τα επισκεφτήκαμε για να βγάλουμε ζιζάνια, μας εξέπληξαν ευχάριστα. Το φασκόμηλο (που ήταν από δικές μας παραφυάδες) άνθισε και μαζέψαμε, το δεντρολίβανο ψήλωσε απότομα, μερικές λεβάντες θα ανθίσουν από φέτος, το σπαθόχορτο ήταν όλο μπουμπουκιασμένο. Μαζέψαμε επίσης λίγο θυμάρι, ενώ η ρίγανη με την μαντζουράνα περιμένουν σε 2 βδομάδες να γεμίσουν τα άδεια καλαθάκια μας. Οι περιμετρικές αψιθιές έγιναν μικρά θαμνάκια , αλλά ήταν δισδιάκριτες από τα τριγύρω τους ζιζάνια. Με ένα θαμνοκοπτικό, κόψαμε τα ζιζάνια που είχαν γίνει τέρατα, στα σημεία που δεν είχαμε εδαφοκάλυψη. Οι βροχές ευνοούν και τα αγριόχορτα, αλλά έτσι μεγάλα που ήταν τα αφήσαμε κομμένα στο χωράφι για να λειτουργήσουν και ως εδαφοκάλυψη. Είχαμε φυτέψει πειραματικά και μερικούς καρποφόρους θάμνους, για να δούμε πως θα προοδέψουν στο υποκλίμα και το έδαφος της περιοχής. Μέχρις στιγμής μεγαλώνουν ταχύτατα και ήδη αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις υπέροχες γεύσεις τους. Το λαγοκέρασο και το φραγκοστάφυλλο άνθισαν, ο σαμπούκος επίσης, το μύρτιλο μας έδειξε τα υπέροχα άνθη του. Οι αρώνειες  πέρασαν το μισό μέτρο και το γκότζι μπέρι άρχισε να απλώνει. Τα μικρά θηλυκά ιπποφαή άντεξαν, ενώ το αρσενικό άρχισε να θεριεύει. Το καρποφόρο αγιόκλημα ζωντάνεψε και φούντωσε. Και φυσικά δεν μας απογοήτευσαν τα σίγουρα, κρεμμύδια και σκόρδα. Είχαμε φυτέψει δυό σειρές για να χουμε όλο το χρόνο και κάναμε την αρχή με τα φρέσκα που κόψαμε. Όλοι είμασταν ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι, οι μικροί και οι μεγάλοι, οι φίλοι και οι φίλες μας, οι θάμνοι και τα βοτανάκια μας.
 

2 σχόλια:

AMANTA είπε...

Εδώ και ένα χρόνο φύτεψα δύο ιπποφαή, αλλά δεν ήξερα οτι υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά, για να αγοράσω και απ τα δύο. Πότε ανθίζουν και πως θα καταλάβω "το φύλο" τους, ώστε ανάλογα να αγοράσω αν χρειάζεται και άλλο φυτό;

Βοτανόκηπος είπε...

Δυστυχώς τα φύλλα τους είναι ίδια, το αρσενικό είναι ελαφρώς ψηλότερο. Ανθίζουν μετά από 4 χρόνια και η αναλογία είναι 1 αρσενικό κάθε 10 περίπου θηλυκά. Αν δεν σου είπε κάτι ο πωλητής έχεις ή 2 θηλυκά ή 1 και 1. Άρα για σιγουριά αγοράζεις ένα αρσενικό.