Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Το πρώτο μας Αιθέριο ΈλαιοΟι Ανοιξιάτικες βροχές βοήθησαν να αναπτυχθούν ταχύτατα τα μοσχεύματα φασκόμηλου που φυτέψαμε στο χωράφι μας. Συλλέξαμε αρκετό ανθισμένο φασκόμηλο και σκεφτήκαμε μια μικρή ποσότητα να την αποστάξουμε για να δούμε την ποιότητα και την απόδοσή του. Απευθυνθήκαμε σε εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου με μεγάλη προθυμία και ευγένεια δέχτηκαν να αποστάξουμε μια μικρή ποσότητα στον πειραματικό τους γυάλινο αποστακτήρα. Αποστάξαμε 60γρ ανθισμένου φρέσκου φασκόμηλου για περίπου 2,5 ώρες. Με το που άρχισε η απόσταξη μοσχοβόλησε όλο το εργαστήριο και το αιθέριο έλαιο ξεχώριζε στη μικρή γυάλινη σφαίρα του αποστακτήρα. Όπως μας εξήγησαν στην αρχή βγαίνει το περισσότερο αιθέριο έλαιο. Η διαδικασία όμως συνεχίζεται μέχρι και 3 ώρες, ώστε να αποσταχτούν και οι «βαριές» ουσίες του βοτάνου, που θέλουν περισσότερο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο πάρθηκε με ειδική σύριγγα με σωληνάκι. Το ζυγίσαμε και ήταν 0,8ml. Αν υπολογίσουμε τις μικρές απώλειες, αφού με την μέθοδο αυτή μένει υπόλοιπο στον σωλήνα, η απόδοση ξεπέρασε το 1,5%. Σύμφωνα με τα standars για την συγκεκριμένη ποικιλία η απόδοση κυμαίνεται από 1% ως και 2%. Πετύχαμε μια πάρα πολύ καλή απόδοση και όπως μας είπαν εμπειρικά φαίνεται να είναι ένα αιθέριο έλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Μένει να δούμε με ποιοτική ανάλυση τα ακριβή του χαρακτηριστικά. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του εργαστηρίου, που δεν θέλησε(και το σεβαστήκαμε) να αναρτήσουμε το όνομά της. Δεν υπάρχουν σχόλια: