Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Περί Ανθόνερου


Εδώ και αρκετό καιρό παράγουμε Ανθόνερα από τα αγνά μας βότανα, που τα αποστάζουμε με μεγάλη ευλάβεια και προσοχή. Η απόσταξη που κάνουμε είναι κυρίως υδρο-ατμοαπόσταξη και το βότανο δεν ακουμπάει στο νερό. Τα συστατικά του φυτού (αιθέρια έλαια) παρασύρονται με τον ατμό από την εξάτμιση του νερού. Το μίγμα ατμών και αιθέριων ελαίων μετά από μια διαδρομή ψύχεται και υγροποιείται στην έξοδο. Το τελικό προϊόν περιέχει τα αιθέρια έλαια του βοτάνου αναμειγμένα στο νερό και είναι το πραγματικό Ανθόνερο. Στα ανθόνερα που παράγουμε δεν συλλέγουμε το αιθέριο έλαιο, το οποίο και παραμένει μέσα στο τελικό μίγμα. Η απόσταξη που κάνουμε διαρκεί περίπου 3 ώρες, έτσι ώστε να παίρνουμε όλες τις ουσίες του βοτάνου, αφού κάποιες αποστάζονται στην αρχή της διαδικασίας και οι πιο «βαριές» στο τέλος. Έτσι τα Ανθόνερά μας περιέχουν όλες τις πολύτιμες και θεραπευτικές ουσίες του βοτάνου. Τα Ανθόνερα που παράγουμε είναι κύριο προϊόν απόσταξης, δεν περιέχει άλλους διαλύτες, οινόπνευμα ή συντηρητικά, μοσχοβολάνε και είναι 100% φυσικά και βιολογικά.
Στα περισσότερα ανθόνερα που κυκλοφορούν, αφαιρείται το αιθέριο έλαιο(που έχει μεγαλύτερη αξία) και ότι μένει βαπτίζεται ανθόνερο. Αυτό όμως είναι ένα υποπροϊόν της απόσταξης και κανονικά θα έπρεπε να λέγεται απόνερο. Υπάρχουν και άλλα προϊόντα που βαπτίζονται Ανθόνερα, ενώ είναι ή απόνερα ή επικίνδυνα  διαλύματα . π.χ. Μερικές φορές αναμειγνύεται  νερό της βρύσης με αιθέρια έλαια. Στην χειρότερη έκδοση αυτής της περίπτωσης, αντί για φυσικά αιθέρια έλαια αναμειγνύονται αρωματικές χημικές ουσίες που μυρίζουν πολύ ευχάριστα, αλλά δεν έχουν καμία θεραπευτική ιδιότητα(αντίθετα είναι επικίνδυνες). Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και διαφορετικοί διαλύτες(όπως οινόπνευμα) με αποτέλεσμα να προκαλούν ερεθισμούς, αλλεργίες, πονοκεφάλους κλπ. Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζετε τον τρόπο παρασκευής του Ανθόνερου που χρησιμοποιείτε, ώστε να παίρνετε όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου και επιπλέον να μην  εκτίθεστε σε κίνδυνο.
Ιδιότητες-Χρήσεις:
Καθαρισμός επιδερμίδας, λοσιόν, περιποίηση προσώπου, περιποίηση δέρματος, αφυδατωμένες επιδερμίδες, ερεθισμοί μωρών,  αρωματικό χώρου, για μηκυτιάσεις, αντισηπτικά, ακμή, δερματικούς ερεθισμούς, μαγειρική, ροφήματα κλπ. Οι παραπάνω είναι γενικές ιδιότητες που έχουν σχεδόν όλα τα ανθόνερα. Το κάθε βότανο όμως έχει επιπλέον χρήσεις και ιδιότητες. Για πονοκεφάλους χρησιμοποιήστε ανθόνερου μελισσόχορτου, για τσιμπήματα εντόμων λεβάντας, για δυναμωτικό μαλλιών δεντρολίβανου ή φασκόμηλου, για τις ρυτίδες ροδόνερο ή τήλιου, για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ανθόνερο χαμομηλιού ή τήλιου κλπ κλπ. Μερικά χρησιμοποιούνται και για εσωτερική χρήση σε συνδυασμό με ροφήματα ή αυτόνομα, όπως φασκόμηλου για φαρυγγίτιδα, ρίγανης για βρογχικά, τήλιο-μελισσόχορτο για αϋπνίες, μαντζουράνας για στομάχι κλπ. Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά στις ιδιότητες και χρήσεις του κάθε ανθόνερου ξεχωριστά. Τα ανθόνερα, αν συντηρηθούν σωστά(σκιερό και δροσερό μέρος), δεν χαλάνε και διαρκούν πάνω από 2 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: