Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Αντηλιακή κρέμα προσώπου με ελάχιστο δείκτη SPF 12


Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας  SPF (Sun Protection Factor) είναι μια μονάδα μέτρησης που μας πληροφορεί για την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη προστασία προσφέρει το αντηλιακό στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου(UVB κυρίως). Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η κλίμακα αυτού του δείκτη θα δώσω ένα παράδειγμα: Αν κοκκινίζετε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο 20 φορές περισσότερο χρόνο, δηλαδή 200 λεπτά. Όμως ο δείκτης SPF υπολογίζεται σε συνθήκες εργαστηρίου, είναι τελείως θεωρητικός και πρακτικά δεν υπάρχει αντηλιακό με δείκτη πάνω από 20. Για το προηγούμενο παράδειγμα, χρήση αντηλιακού με δείκτη 50, θα σήμαινε ασφαλής έκθεση στον ήλιο για 500 λεπτά(δηλαδή πάνω από 8 ώρες). Από την εμπειρία μας όλοι ξέρουμε ότι για 8 ώρες θα θέλαμε μισό μπουκάλι αντηλιακού και άρα είναι ένας άκρως θεωρητικός και μαρκετίστικος δείκτης. Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που ενισχύει την παραπάνω διαπίστωση, είναι ότι κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετική αντοχή στον ήλιο. Δεν έχουμε όλοι δηλαδή τον ίδιο φωτότυπο και είναι διαφορετική η προστασία του ίδιου αντηλιακού σε διαφορετικό τύπο δέρματος.
Στη συνέχεια θα δούμε την επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες αντιστοιχούν μόλις στο 5% των ηλιακών ακτίνων που φτάνουν στη γη και είναι πολύ ισχυρές. Υπάρχουν τρία είδη:  UVA, UVB και  UVC( που δεν φτάνουν στη γη, γιατί εμποδίζονται από τη στιβάδα του όζοντος, για όσο θα υπάρχει).
Οι ακτίνες  UVA  αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας και διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα. Δεν προκαλούν πόνο, δεν προκαλούν κοκκίνισμα ή έγκαυμα και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά και κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες, όπως καρκίνο του δέρματος, ηλιακή αλλεργία, μελαχρωματικές διαταραχές, φωτογήρανση, πρόωρες ρυτίδες. Είναι βλαβερές ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία ή και το υψόμετρο. Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για το κοκκίνισμα, το μαύρισμα και το έγκαυμα. Αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Αν δεν προστατευθούμε μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σοβαρά  ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν  αλλοιώσεις των κυττάρων η και καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα. Άρα είναι σημαντική η προστασία της επιδερμίδας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB(όπου κυρίως αναφέρεται ο δείκτης SPF) και θα πρέπει να προσέχετε ώστε τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε να έχουν ευρεία κάλυψη και να αναφέρονται και στις UVA.
Πάμε τώρα να δούμε τι περιέχουν τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα διέκρινα 2 γενικές κατηγορίες: Αυτά που περιέχουν φυσικές ουσίες και φίλτρα που κυρίως απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Τέτοιες ουσίες είναι το διοξείδιο του Τιτανίου (TITANIUM DIOXIDE) και το οξείδιο του ψευδαργύρου(ZINC OXIDE). Το πρώτο είναι εντελώς ακίνδυνο φυσικό προϊόν(έχει κατηγορηθεί μόνο στην έκδοση με μικρά νανοσωματίδια). Το δεύτερο δεν είναι εντελώς αθώο, αφού ελέγχεται για αλλεργίες. Για την επικινδυνότητα των ουσιών μπορείτε να συμβουλεύεστε ένα αξιόπιστο διαδικτυακό ιταλικό λεξικό, που αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Δείτε εδώ: http://www.biodizionario.it/. Επίσης υπάρχουν και φυσικά έλαια με αντηλιακή προστασία και περιέχονται σε αυτή την κατηγορία, όπως το σησαμέλαιο, καροτέλαιο, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας, αβοκάντο κλπ. Στην δεύτερη κατηγορία αντηλιακών βρίσκουμε οργανικές χημικές ουσίες που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Τέτοιες είναι: αβοβενζόλη (avobezone), οξυβενζόνη (oxybenzone), Benzophenone, Benzyl Alcohol, βενζοφαινόνη-3, το ανθρανιλικό μενθύλιο,  homosalate, OMC, αλψομεξορίλ, τρικλοζάνη, DMDM hydantoin(ως συντηρητικό), Τριαιθανολαμίνη(για pH), σαλυκιλικά κλπ, κλπ. Οι περισσότερες από αυτές είναι βλαπτικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Διαβάστε τις ουσίες που περιέχει το αντηλιακό σας και ψάξτε στο παραπάνω λεξικό για την τοξικότητά τους. Υπάρχουν όμως και ενδιάμεσα αντηλιακά, που χρησιμοποιούν ουσίες και των 2 κατηγοριών, σαφώς φιλικότερα στον άνθρωπο.
Εμείς, είχαμε φτιάξει κρέμα προσώπου με αντηλιακά φίλτρα(κατάλληλα καλλυντικά έλαια) και χαμηλή προστασία.  Αφού ψάξαμε διεξοδικά το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου δημιουργήσαμε μια αντηλιακή κρέμα προσώπου με την ίδια συνταγή προσθέτοντας μόνο διοξείδιο τιτανίου. Απορρίψαμε το οξείδιο του ψευδαργύρου, αφού όπως προανέφερα ελέγχεται για δερματικές αλλεργίες. Η προστασίας της είναι μεσαίου επιπέδου και με δείκτη περίπου 10 με 12 (ανάλογα και με τον φωτότυπο του καθενός).

2 σχόλια:

ΜΑΜΑ είπε...

.Θα διαφωνήσω! Μιας και στο EWG's Skin Deep database θεωρεί και τα δύο ανόργανα αυτά φίλτρα επικίνδυνα μόνο σε περίπτωση εισπνοής!

Agkathi είπε...

Στα αντηλιακά με σπρέυ υπάρχει κίνδυνος εισπνοής. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου σε μορφή νανοσωματιδίων και εκεί υπάρχουν έρευνες που δεν το θεωρούν αθώο. (ακριβώς σε αυτά αναφέρομαι στο Post). Να συμπληρώσω επίσης, ότι νανοσωματίδια διοξειδίου τιτανίου χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και οδοντόκρεμες και για αυτό αρκετοί ερευνητές επιμένουν στον περιορισμό ή την κατάργησή του!