Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Ανθόνερο Δεντρολίβανου


Από το δεντρολίβανο που καλλιεργούμε εντελώς φυσικά παράγουμε  ανθόνερο, ως κύριο προϊόν απόσταξης. Το ανθόνερο δεντρολίβανου, όπως και τα περισσότερα ανθόνερα, χρησιμοποιείται για καθαρισμό επιδερμίδας και για περιποίηση προσώπου. Έχει την ιδιότητα να τεντώνει τους ιστούς και για αυτό είναι κατάλληλο για λιπαρές και θολές επιδερμίδες. Είναι ένα πολύ δυνατό, τονωτικό και διεγερτικό ανθόνερο, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και είναι αναζωογονητικό.  Βοηθάει στην πνευματική διαύγεια και στην ενίσχυση της μνήμης βελτιώνοντας την αιμάτωση του εγκεφάλου και για αυτό χρησιμοποιείται για την θεραπεία του αλτσχάιμερ(δείτε και εδώ: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071030102210.htm ). Μια άλλη σημαντική του ιδιότητα είναι να  ενισχύει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές επάλειψης και για αυτό είναι ιδανικό για μασάζ, νευρόπονους, πονοκεφάλους και ρευματικά. Η ιδιότητα του αυτή είναι επιπλέον χρήσιμη σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, αλωπεκίας και κακής υγείας των μαλλιών. Όλα τα σαμπουάν που κυκλοφορούν για τριχόπτωση και θεραπεία των μαλλιών περιέχουν ανθόνερο, εκχύλισμα ή αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Μετά το λούσιμο απλώνετε ανθόνερο δεντρολίβανου στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και κάνετε μασάζ για λίγα λεπτά. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά και μην τα ξεβγάλετε.  χρησιμοποιείται και ως  φυσικό συντηρητικό στα  καλλυντικά, στις μαρμέλαδες, σε διάφορα γλυκά, στη βιομηχανία τροφίμων κλπ. Εμείς το χρησιμοποιούμε σε όλες τις καλλυντικές κρέμες που παρασκευάζουμε. Δείτε εδώ και την σχετική οδηγία (2010/67/EE) της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=en&ihmlang=en&lng1=en,el&lng2=bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,sv,&val=525529:cs&page=.

Έτσι αναζωογονούνται οι ρίζες των μαλλιών σας και έχετε μια υγιή, δυνατή και λαμπερή τρίχα. Το ανθόνερο δεντρολίβανου είναι επίσης αντιβακτηριδιακό και ισχυρό αντιοξειδωτικό(λόγω του ροσμαρινικού οξέος που περιέχει). Εξαιτίας αυτής του της ιδιότητας
Εσωτερικά(πίνοντάς το) χρησιμοποιείται κατά της βρογχίτιδας, του πεπτικού έλκους και του διαβήτη, ως τονωτικό της καρδιάς, διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και ενισχύει  το ανοσοποιητικό. Είναι ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως  και δρα κατά της νευρικότητας την εποχή της κλιμακτηρίου. Επίσης είναι πολύ βοηθητικό σε περιπτώσεις κατάθλιψης και υπερβολικού άγχους. Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις απεξάρτησης από εθισμούς και ως ανορεκτικό. Η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 κουταλάκια του γλυκού(αραιωμένο σε νερό) και όχι για παραπάνω από 10 μέρες. Επίσης μπορεί να προστεθεί και σε άλλα αφεψήματα, τσάγια και εκχυλίσματα βοτάνων. Βέβαια η θεραπευτική χρήση του θέλει προσοχή και είναι προσωπική ευθύνη του καθενός, αφού κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του αντιδράσεις και ισορροπίες. Προσοχή δεν χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή(παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως εκτρωτικό). Έχετε υπόψιν σας ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου ανήκει στην κατηγορία των superfoods, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στην χρήση του.
Οι γαστρονομικές του ιδιότητες είναι γνωστές στους περισσότερους. Το ανθόνερο δεντρολίβανου έχει ευρεία χρήση στην κουζίνα μας. «Σβήστε» το κοκκινιστό, το κοτόπουλο ή το ρύζι με ανθόνερο δεντρολίβανου. Δοκιμάστε το ακόμη και στις πατάτες φούρνου ή στο ψάρι. Θα μας θυμηθείτε!
Το δικό μας ανθόνερο δεντρολίβανου δεν περιέχει αλκοόλ, κανένα συντηρητικό και είναι κύριο προϊόν απόσταξης(όχι απόνερο). Θέλει όμως να το ανακινείται πριν από κάθε χρήση, ώστε να ομογενοποιηθούν όλες του οι ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: