Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Βήχιο, θαυματουργό αλλά και τοξικό


 
Το Βήχιον (Tussilago farfara Τ.) ή αλλιώς Χαμολεύκη  ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Είναι ποώδες(10-30εκ), πολυετές φυτό με χοντρό ρίζωμα, πολύβλαστο με φωτεινά κίτρινα άνθη. Το άνθος του μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα (ή και του Ταραξάκου) και αρχίζει να ανθίζει μέσα στο Φλεβάρη, ακόμη και σε χιονισμένο έδαφος. Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει φύλλα όταν ανθίζει.  Τα φύλλα του μοιάζουν με του κισσού και θα βγουν μετά την άνθησή του. Το συναντούμε σε Ευρώπη, Βόρειο Ασία, Αμερική και σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Στη χώρα μας βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα βουνά και προτιμάει αργιλοασβεστώδη και υγρά εδάφη. Θα το βρείτε ανθισμένο αυτή την εποχή και μέχρι τέλη Απριλίου σε μεγάλο υψόμετρο.
Είναι πολύ γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα. Βήχιον το ονόμασε ο Διοσκουρίδης, που το θεωρούσε το πιο δραστικό αντιβηχικό. Στη λαϊκή ιατρική το συνιστούν κατά του βήχα, όπως και φαρμακευτικές εταιρείες το χρησιμοποιούν σήμερα σε αντιβηχικά σκευάσματα και φίλτρα για καπνιστές. Θαυματουργό λοιπόν αντιβηχικό, αλλά και με αποχρεμπτικές, μαλακτικές, αντικαταρροικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδα,  άσθμα και  στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.  Έχει ελαφρώς διουρητικές ιδιότητες και προτείνεται για την κυστίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται (με μορφή κομπρέσας ή κατάπλασμα) για ανακούφιση από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Τα θεραπευτικά του μέρη είναι τα άνθη, αλλά και τα φύλλα του, που συλλέγονται αργότερα, μετά τον Μάιο. Πίνεται ως έγχυμα.
Πέρα από την αποτελεσματικότητά του έχει και ένα σοβαρό μειονέκτημα. Περιέχει ίχνη από  τοξικά-καρκινογόνα αλκαλοειδή (pyrrolizidine alkaloids ) που προσβάλλουν το συκώτι, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν καρκινώματα και άλλα. Περισσότερα για τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή θα βρείτε εδώ: http://www.henriettesherbal.com/PAs/PAs-toxicity.html
Στην Γερμανία και στην Αυστρία κλωνοποίησαν το φυτό και έφτιαξαν ένα κλώνο που δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες, το  Tussilago farfara Wein. Επειδή τέτοιο Βήχιο δεν κυκλοφορεί στη Ελλάδα θα πρέπει να το αποφεύγεται ή να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του(ελάχιστη ποσότητα για μικρή διάρκεια). Απαγορεύεται ειδικά σε παιδιά ή σε άτομα με προβλήματα στο συκώτι , όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.


4 σχόλια:

Nassia Oikonomou είπε...

Θα ηθελα να ρωτησω... αναφερετε οτι περιεχει τοξικα καρκινογονα αλκαλοειδη. Εφοσον υπαρχουν αυτα δεν το καθιστουν ασυμφορο στο να το παρει κανεις? Ποια ειναι η απαραιτητη δοσολογια για να μην προκαλεσουν καποιο καρκινωμα στον οργανισμο, πιεση ή προβλημα στο στομαχι κ.α.?? Και ποια ειναι η υπεροδοσολογια που πιθανον να προκαλεσει τα παραπανω?

Agkathi είπε...

Αγαπητή Νάσια, όπως αναφέρω και στην ανάρτηση είναι τοξικό. Αν διαβάσεις το λινκ που δίνω θα διαπιστώσεις ότι και μικρές ποσότητες από πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή(της τάξης των 10mg με μια χρήση) διογκώνουν τα ηπατικά κύτταρα προκαλούν πιθανή δηλητηρίαση κλπ. Επιπλέον, ακόμη μικρότερη ποσότητα λήψης(της τάξης των 10μ) για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κίρρωση του ήπατος. Δες εδώ την μετάφραση του λινκ: http://translate.google.com/translate?langpair=auto|el&u=http%3A%2F%2Fwww.henriettes-herb.com%2FPAs%2FPAs-toxicity.html
Προσωπικά το αποφεύγω, δεν το ρισκάρω.

Ανώνυμος είπε...

Το βοτανο περιεχει πυρρολιζιδινικα αλκαλοειδη σε μικρες ποσοτητες.Ερευνες δειξαν οτι οι ενωσεις αυτες καταστρεφονται με την παρασκευη αφεψηματος.Αυτος ειναι κ ο λογος που οι βοτανοθεραπευτες ΔΕΝ συστηνουν το εγχυμα του φυτου.Μπορει να χρησιμοποιηθει κ σε καπνισμους κ εξωτερικα χωρις κινδυνο.Προσωπικα το χρησιμοποιω πανω απο 15 χρονια χωρις καποιο προβλημα.
Athan9

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητέ/ή Athan9
Τελικά το συστήνουν ή όχι το έγχυμα ή το αφέψημα οι βοτανοθεραπευτές; Το σχόλιό σου δεν είναι σαφές. Ο Βοτανόκηπος αναδεικνύει και δίνει μεγάλη σημασία στις παραδοσιακές συνταγές και γνώσεις, από την άλλη όμως δίνει μεγαλύτερη ακόμη σημασία στις έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Μπαίνοντας στην Wikipedia θα βρεις πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την τοξικότητα του βήχιου. Το ίδιο αναφέρεται στην έγκυρη βάση USDA και αλλού. Παρόλα αυτά δεν διεκδικούμε το αλάθητο και αν έχεις μπορείς να αναφέρεις εδώ οποιαδήποτε έγκυρη επιστημονική αναφορά που αποδεικνύει το αντίθετο.