Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Μεταφύτευση φυτώριου και εδαφοκάλυψη με γαιοΰφασμα

Τα τελευταία δύο τριήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία για οικογενειακή εκδρομή στο χωριό και ενασχόληση με τις εποχιακές εργασίες του βοτανόκηπου. Η εποχή ήταν κατάλληλη και ο καιρός ευνοϊκός για να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά στο χωράφι, να σπείρουμε τους σπόρους χαμομηλιού και να καλύψουμε με γαιοΰφασμα το έδαφος ανάμεσα στις καινούριες σειρές.

Το φετινό μας φυτώριο περιλάμβανε πάνω από 100 νέα φυτά που τα περισσότερα ήταν μοσχεύματα ή παραφυάδες από δικά μας μητρικά φυτά ενώ παράλληλα αποφασίσαμε να προμηθευτούμε και μια καρτέλα με φυτά λεβάντας καθώς τα δικά μας μοσχεύματα δεν ευδοκίμησαν κυρίως λόγω της ποιότητας του υποστρώματος που φτιάξαμε φέτος. Με τα νέα φυτά συμπληρώθηκαν τα κενά σε κάποιες σειρές και προστέθηκαν και δύο καινούριες.
Εκτός από τα νέα φυτά, προχωρήσαμε και στη δοκιμαστική σπορά σε μόλις 3-4 τ.μ. κάποιων βιολογικών σπόρων χαμομηλιού που προμηθευτήκαμε από το Βιοσπόρο. Γνωρίζουμε ότι μέσα Μάρτη είναι μάλλον λίγο αργά για σπορά αλλά ελπίζουμε ότι αν κάνει λίγες βροχές ακόμα θα φυτρώσει και θα ανθίσει έστω και λίγο όψιμα.

Μετά την περσινή δοκιμή της εδαφοκάλυψης με χρήση γαιοϋφάσματος και χαρτόκουτου, καταλήξαμε ότι η μέθοδος της εδαφοκάλυψης είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αγριοχορτων ενώ ανάμεσα στα δύο υλικά, το γαιοΰφασμα αποδείχτηκε ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο. Φέτος για πρώτη φορά δοκιμάσαμε τη μέθοδο στερέωσης που μας υπέδειξε ο φίλος Γ. Καΐρης με τη χρήση σύρματος για το "ράψιμο" του γαιόπανου στο χώμα.Δεν υπάρχουν σχόλια: