Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μεταφύτευση φυτώριου και εδαφοκάλυψη με γαιοΰφασμα

Τα τελευταία δύο τριήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία για οικογενειακή εκδρομή στο χωριό και ενασχόληση με τις εποχιακές εργασίες του βοτανόκηπου. Η εποχή ήταν κατάλληλη και ο καιρός ευνοϊκός για να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά στο χωράφι, να σπείρουμε τους σπόρους χαμομηλιού και να καλύψουμε με γαιοΰφασμα το έδαφος ανάμεσα στις καινούριες σειρές.

Το φετινό μας φυτώριο περιλάμβανε πάνω από 100 νέα φυτά που τα περισσότερα ήταν μοσχεύματα ή παραφυάδες από δικά μας μητρικά φυτά ενώ παράλληλα αποφασίσαμε να προμηθευτούμε και μια καρτέλα με φυτά λεβάντας καθώς τα δικά μας μοσχεύματα δεν ευδοκίμησαν κυρίως λόγω της ποιότητας του υποστρώματος που φτιάξαμε φέτος. Με τα νέα φυτά συμπληρώθηκαν τα κενά σε κάποιες σειρές και προστέθηκαν και δύο καινούριες.
Εκτός από τα νέα φυτά, προχωρήσαμε και στη δοκιμαστική σπορά σε μόλις 3-4 τ.μ. κάποιων βιολογικών σπόρων χαμομηλιού που προμηθευτήκαμε από το Βιοσπόρο. Γνωρίζουμε ότι μέσα Μάρτη είναι μάλλον λίγο αργά για σπορά αλλά ελπίζουμε ότι αν κάνει λίγες βροχές ακόμα θα φυτρώσει και θα ανθίσει έστω και λίγο όψιμα.

Μετά την περσινή δοκιμή της εδαφοκάλυψης με χρήση γαιοϋφάσματος και χαρτόκουτου, καταλήξαμε ότι η μέθοδος της εδαφοκάλυψης είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αγριοχορτων ενώ ανάμεσα στα δύο υλικά, το γαιοΰφασμα αποδείχτηκε ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο. Φέτος για πρώτη φορά δοκιμάσαμε τη μέθοδο στερέωσης που μας υπέδειξε ο φίλος Γ. Καΐρης με τη χρήση σύρματος για το "ράψιμο" του γαιόπανου στο χώμα.Δεν υπάρχουν σχόλια: