Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Απόσταξη ΛεβάνταςΑφού μαζέψαμε την Λεβάντα μας  και μαζί με την λεβάντα του φίλου μας του Αντώνη πήγαμε να την αποστάξουμε.  Η απόσταξη (βιολογική) έγινε στη PANAROMA Ltd στο Χέρσο Κιλκίς που έχει τα προβλεπόμενα καζάνια από inox. Με την παρότρυνση του υπεύθυνου κάναμε ξεχωριστή απόσταξη. Αυτό γιατί η λεβάντα που είχε μαζέψει ο Αντώνης ήταν από ένα χωράφι που σπάρθηκε πριν 41 χρόνια!  Η ποικιλία αυτή δεν υπάρχει σήμερα και άξιζε τον κόπο για μια αυτόνομη απόσταξη. Τα περισσότερα ελληνικά φυτώρια έχουν την ποικιλία lavanda angustifolia με αρκετή περιεκτικότητα σε καμφορά. Υποθέσαμε ότι η γέρικη ποικιλία είναι πολύ πιθανό να διαφέρει και να έχει μοναδικές αναλογίες στην ανάλυσή της. Το άρωμά της πάντως είναι εξαιρετικό, ξεχωριστό. Η ποσοτική της απόδοση βέβαια(όντας γέρικη) ήταν πεσμένη σε σχέση με τον μέσο όρο ενός τυπικού χωραφιού λεβάντας. Από βδομάδα κανονίσαμε να κάνουμε ποιοτική ανάλυση των αιθέριων που πήραμε στο Πανεπιστήμιο, οπότε θα ξέρουμε αν και η υπόθεσή μας είναι σωστή.


2 σχόλια:

Gianna kana είπε...

Πολυ καλη προσπαθεια και ευχομαι καλη συνεχεια. Επειδη σας διαβαζω θα ειχε ενδιαφερον να αναφερατε και για τα αποτελεσματα των αναλυσεων αν θελετε και αν σας ειναι ευκολο .Ευχαριστω

Βοτανόκηπος είπε...

Γιάννα μπορούμε να σου τα στείλουμε αν θέλεις, επικοινώνησε στο μειλ του βοτανόκηπου