Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μίνι ατομικό θερμοκήπιοΜια απλή ιδέα για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα και να έχετε 100% επιτυχία. Αρχικά κόβετε βλαστούς(μοσχεύματα) από νεαρά φυτά. Καθαρίζετε το μόσχευμα μέχρι την μέση περίπου από τα φύλλα του κόβοντάς τα και καλό να είναι να τα τοποθετήσετε σε νερό για 2 μέρες. Για το υπόστρωμα (χώμα) που θα τα φυτέψετε επιλέξτε ξανθιά τύρφη με λίγο κομπόστ και περλίτι που γενικά κάνει σχεδόν για όλα τα αρωματικά. Αντί για περλίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερμικουλίτη που τον τοποθετείτε σε λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του υποστρώματος.  Αντί για κεσεδάκια – γλαστράκια χρησιμοποιείστε πλαστικά μπουκάλια του νερού, μισού ή ενάμιση λίτρου. Κόψτε το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου στο 1/5 από την βάση του. Στο μικρό κομμάτι κάντε μερικές τρύπες (3-4) στη βάση του με μαχαίρι και ρίξτε το υπόστρωμα που έχετε φτιάξει. Στο μεγάλο κομμάτι και εκεί που το κόψατε, κάντε 2 κοψίματα με το μαχαίρι αντιδιαμετρικά. Φυτεύεται τα μοσχεύματα. Προαιρετικά και για σίγουρη επιτυχία καλό είναι πρώτα να εμβαπτίσετε τα μοσχεύματα σε ορμόνη ριζοβολίας (είναι βιολογικά αποδεκτή και δεν αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα). Ανοίγοντας τα κοψίματα (λειτουργούν ως «αυτιά») που κάνατε στο μεγάλο κομμάτι το κουμπώνετε με το μικρό. Με ένα ψεκαστήρι το ποτίζετε από το στόμιο και μετά το κλείνετε βάζοντας το καπάκι. Έχετε φτιάξει ένα μίνι ατομικό θερμοκήπιο. Ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού  με ένα φυτό μέσα.


Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπουκαλιού είναι 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη από την εξωτερική και η υγρασία (που είναι ζητούμενη) είναι πολύ υψηλή. Ανάλογα με το είδος του μοσχεύματος, το βοτανάκι σας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε 40 μέρες περίπου. Η ιδέα είναι απλή και έχει και την οικολογική της διάσταση, αφού επαναχρησιμοποιείται πλαστικά μπουκάλια και όχι έτοιμα κεσεδάκια. Βέβαια απαιτεί αρκετό χρόνο αν σκεφτείτε να κάνετε πολλά μοσχεύματα. Εμείς τα βλέπουμε ως παιχνίδι και έχουμε τα μπαλκόνια μας γεμάτα με μίνι θερμοκηπιάκια. Στο πολύ κρύο όμως τα μαζεύουμε σε πιο ζεστό περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο αρχίζει και η σπορά των καλοκαιρινών φυτών σε θερμοκήπιο. Μπορείτε να σπείρετε σε μινι θερμοκήπια τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και όλα τα μπαξεβανικά  που θα χρειαστείτε για τον καλοκαιρινό σας μπαξέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: