Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Μίνι ατομικό θερμοκήπιοΜια απλή ιδέα για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα και να έχετε 100% επιτυχία. Αρχικά κόβετε βλαστούς(μοσχεύματα) από νεαρά φυτά. Καθαρίζετε το μόσχευμα μέχρι την μέση περίπου από τα φύλλα του κόβοντάς τα και καλό να είναι να τα τοποθετήσετε σε νερό για 2 μέρες. Για το υπόστρωμα (χώμα) που θα τα φυτέψετε επιλέξτε ξανθιά τύρφη με λίγο κομπόστ και περλίτι που γενικά κάνει σχεδόν για όλα τα αρωματικά. Αντί για περλίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερμικουλίτη που τον τοποθετείτε σε λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του υποστρώματος.  Αντί για κεσεδάκια – γλαστράκια χρησιμοποιείστε πλαστικά μπουκάλια του νερού, μισού ή ενάμιση λίτρου. Κόψτε το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου στο 1/5 από την βάση του. Στο μικρό κομμάτι κάντε μερικές τρύπες (3-4) στη βάση του με μαχαίρι και ρίξτε το υπόστρωμα που έχετε φτιάξει. Στο μεγάλο κομμάτι και εκεί που το κόψατε, κάντε 2 κοψίματα με το μαχαίρι αντιδιαμετρικά. Φυτεύεται τα μοσχεύματα. Προαιρετικά και για σίγουρη επιτυχία καλό είναι πρώτα να εμβαπτίσετε τα μοσχεύματα σε ορμόνη ριζοβολίας (είναι βιολογικά αποδεκτή και δεν αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα). Ανοίγοντας τα κοψίματα (λειτουργούν ως «αυτιά») που κάνατε στο μεγάλο κομμάτι το κουμπώνετε με το μικρό. Με ένα ψεκαστήρι το ποτίζετε από το στόμιο και μετά το κλείνετε βάζοντας το καπάκι. Έχετε φτιάξει ένα μίνι ατομικό θερμοκήπιο. Ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού  με ένα φυτό μέσα.


Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπουκαλιού είναι 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη από την εξωτερική και η υγρασία (που είναι ζητούμενη) είναι πολύ υψηλή. Ανάλογα με το είδος του μοσχεύματος, το βοτανάκι σας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε 40 μέρες περίπου. Η ιδέα είναι απλή και έχει και την οικολογική της διάσταση, αφού επαναχρησιμοποιείται πλαστικά μπουκάλια και όχι έτοιμα κεσεδάκια. Βέβαια απαιτεί αρκετό χρόνο αν σκεφτείτε να κάνετε πολλά μοσχεύματα. Εμείς τα βλέπουμε ως παιχνίδι και έχουμε τα μπαλκόνια μας γεμάτα με μίνι θερμοκηπιάκια. Στο πολύ κρύο όμως τα μαζεύουμε σε πιο ζεστό περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο αρχίζει και η σπορά των καλοκαιρινών φυτών σε θερμοκήπιο. Μπορείτε να σπείρετε σε μινι θερμοκήπια τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και όλα τα μπαξεβανικά  που θα χρειαστείτε για τον καλοκαιρινό σας μπαξέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: