Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Αιθέριο έλαιο ΦασκόμηλουΜαζέψαμε το φασκόμηλο από το χωραφάκι μας και το αποστάξαμε στο αποστακτήριο στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργούμε είναι η salvia officinalis, αλλά έχουμε και μερικές ρίζες με salvia triloba που είναι Ελληνική παραδοσιακή ποικιλία. Η απόσταξη, όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι επαγγελματική και γίνεται μόνο με ατμό. Με την ατμοαπόσταξη εξάγονται αναλλοίωτες όλες οι ουσίες του αιθέριου ελαίου και δεν οξειδώνονται. Η απόδοση για την χλωρή μας δρόγη φασκόμηλου έφτασε κοντά στο 1%.


Τα κύρια χημικά συστατικά του αιθέριου φασκόμηλου είναι κετόνες (κυρίως θουγιόνη, τιχόνη), οξείδια (cineol), τερπένια (pinene) και ελάχιστες αλκοόλες. Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου έχει πολλές και ποικίλες εφαρμογές, καθώς και πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Ιδιότητες:

Τονωτικό, ενίσχυση ανοσοποιητικού, ιοστατικό, αντικαταρροϊκό, αντι-ιδρωτικό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, καθαρτικό, στυπτικό, επουλωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγικό, υπερτασικό, ορεκτικό, στομαχικό, παρασιτοκτόνο.

Ενδείξεις:

γενική εξασθένιση, αναιμία, ενίσχυση μνήμης, νευρασθένεια, νευρική θλίψη, υπόταση, διεγείρει την ερωτική διάθεση, στειρότητα, εμμηνόπαυση, ρύθμιση του κύκλου περιόδου, δυσμηνόρροια, εφίδρωση, ίλιγγος, πυρετός, πονοκέφαλος, βρογχίτιδα, άσθμα, κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, στοματικά έλκη, στοματίτιδα, δερματίτιδα, πληγές, έλκος, γαστρίτιδα, τριχόπτωση, ηπατικές και νεφρικές δυσλειτουργίες, χολή, λοιμώξεις ουροποιητικού, μυϊκοί πόνοι, οσφυαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, κράμπες, μαγειρική.

Εφαρμογές:

Εισπνοές για το κρυολόγημα:  Στάξτε λίγες σταγόνες σε βιολογικό
τσίπουρο και ανακουφιστείτε από το μπούκωμα της μύτης.

Λάδι μασάζ για κρυολόγημα, ημικρανίες, κράμπες, μυϊκούς πόνους, δερματικές παθήσεις: Διαλύστε 10 με 15 σταγόνες αιθέριου σε 50μλ αμυγδαλέλαιου ή ελαιόλαδου ή λάδι αβοκάντου και κάνετε ελαφρύ μασάζ.

Για δυνατούς πόνους περιόδου: κόψτε ένα βαμβάκι τόσο ώστε να εφαρμόζει στον αφαλό και ρίξτε πάνω του 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου αδιάλυτου. Εφαρμόστε το και αφήστε το να δράσει.

Για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης: Στάξτε μια σταγόνα σε 5ml αμυγδαλέλαιου και εφαρμόστε το μίγμα σε στήθος και μασχάλες.

Μπορεί να προστεθεί σε σαμπουάν, για να ζωντανέψει το φυσικό χρώμα των μαλλιών και να δυναμώσει την τρίχα.

Χρησιμοποιείται σε κρέμες και αφρόλουτρα κυρίως για λιπαρά δέρματα, προκειμένου να εξισορροπήσει την παραγωγή σμήγματος και να δράσει στυπτικά.

Χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό συντηρητικό σε καλλυντικά προϊόντα.

Στην μαγειρική ρίχνεται λίγες σταγόνες στο ελαιόλαδο.

Προσοχή:

Η χρήση του φασκόμηλου αντενδείκνυται στα υπερτασικά άτομα, στην εγκυμοσύνη και σε θηλάζουσες μητέρες.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου δεν χρησιμοποιείται στο δέρμα αδιάλυτο. Σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Δεν πίνουμε ούτε μια σταγόνα αδιάλυτη-σκέτη. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει να αποφεύγεται από επιληπτικούς.

Λαϊκή σοφία:

Οι Κύπριοι λένε: πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στο κήπο του αλιφασκιά (φασκόμηλο);

Μια παλιά αγγλική παροιμία:

“Όποιος δεν θέλει να πεθάνει,

να τρώει φασκόμηλο το Μάη”

Και η Κρητική  μαντινάδα:

"Αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι,
θύμος, μυρθιά και καντιφές μ' ανοιξανε τ' αρθούνι.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/

http://www.efsa.europa.eu/

1990. Pierre Franchomme & Daniel Penoel: L' Aromatherapie exactement

Biologie, chemie, Pharmacologie, (1994)

http://www.sciencedirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: