Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Αιθέριο έλαιο Λαδανιάς - Κίστου

Συζητώντας με τους ανθρώπους του αποστακτηρίου όταν αποστάζαμε λεβάντα, αποφασίσαμε να κάνουμε μια πειραματική απόσταξη Λαδανιάς - Κίστου (Cistus creticus). Ήταν τέλη Ιουλίου και ήταν η κατάλληλη εποχή για την συλλογή της λαδανιάς. Το αιθέριο έλαιο βρίσκεται στα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς του κίστου που εκρίνουν μια ρητίνη κυρίως τις ζεστές ώρες τις ημέρας. Μας πήρε περίπου 10 μέρες για να μαζέψουμε 18 κιλά ημίξερης δρόγης, αφού μαζεύαμε μόνο τις μεσημεριανές ώρες (13:00-15:00).  Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν απογοητευτικό.
Από την συγκεκριμμένη δρόγη πήραμε τελικά μόνο 5ml αιθέριο έλαιο. Μπορεί να κάναμε κάτι λάθος, αν και την διαδικασία της απόσταξης την κρατήσαμε πολύ (4 ώρες) και η θερμοκρασία εξαγωγής ήταν σωστή και γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη είναι γνωστή η μικρή απόδοση της λαδανιάς σε αιθέριο έλαιο και για αυτό είναι πολυ ακριβό. Πάντως το άρωμά της ήταν εξαιρετικό, μοναδικό. Τελικά μας έμεινε το θαυματουργό ανθόνερο λαδανιάς κίστου που επίσης έχει πολλές χρήσεις και είναι από τα κορυφαία ανθόνερα. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία της λαδανιάς, τις χρήσεις της και τις πολύτιμες και μοναδικές ιδιότητές της. 
Παρουσίαση της λαδανιάς εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: