Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Συλλογή ανθισμένου Φασκόμηλου για απόσταξη

Το φασκόμηλο φέτος άνθισε πρώιμα (2 βδομάδες νωρίτερα), από αρχές Απριλίου. Συλλέξαμε τα άνθη για να τα αποστάξουμε. Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία το φασκόμηλο έχει περισσότερο αιθέριο έλαιο στα άνθη και τα τρυφερά φύλλα που βρίσκονται χαμηλότερα από τον βότρυ. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιειθεί ως ξηρή δρόγη είτε ως αφέψημα είτε για άλλες χρήσεις μαζεύονται τα φύλλα από τον Ιούλιο εως και τέλος Σεπτέμβρη. Στον Βοτανόκηπο καλλιεργούμαι κυρίως salvia officinalis. Έχουμε όμως και μερικές ρίζες από salvia fruticosa και salvia triloba. Η τελευταία είναι παραδοσιακή Ελληνική ποικιλία με μοναδικό άρωμα και με λιγότερη καμφορά.Δεν υπάρχουν σχόλια: