Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Καλλιέργεια ΣαλέπιΤο σαλέπι (Orchis mascula) είναι ένας είδος άγριας ορχιδέας, γνωστό και ως σερνικοβότανο. Θαυματουργό για τις ιδιότητές του, τις γνωρίζουν οι περισσότεροι από τους αρχαίους πολιτισμούς ως και σήμερα.  Mαλακτικό και αποχρεμπτικό των πνευμόνων, για κρυολόγημα, γρίπη, βήχα, βρογχίτιδα, θερμαντικό, δυσεντερία, πεπτικά και στομαχικά προβλήματα, νεφρά, αφροδισιακό,  τονωτικό του οργανισμού, καταπραϋντικό κλπ.  Είναι όμως και είδος υπό εξαφάνιση, αφού η μεγάλη του ζήτηση, έχει οδηγήσει αρκετούς στην αλόγιστη, απρόσεκτη και καταστροφική συλλογή του. Το σαλέπι δεν καλλιεργείται και θα το συναντήσουμε σε αρκετά βουνά, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, σε αρκετό υψόμετρο (πάνω από 500 μ) ανθισμένο από Μάιο έως και τέλος Ιουνίου. Θέλει ηλιόλουστα μέρη, πλούσια σε οργανική ουσία και καλώς στραγγιζόμενα.  Η σπανιότητά του, η ομορφιά του καθώς και οι πολύτιμες ιδιότητές του ήταν διαχρονικά μια καλλιεργητική πρόκληση για μας. Ο Γιώργος, ένας πολύ καλός μας φίλος, μας έφερε από τα βουνά των Γρεβενών 2 ανθισμένα σαλέπια. Το περασμένο Σάββατο πήγαμε στο χωριό και τα μεταφυτέψαμε σε χώμα αφράτο, πλούσιο σε οργανική ύλη και καλώς στραγγιζόμενο. Βέβαια το υψόμετρο του χωριού μας δεν είναι κατάλληλο, αφού είναι πεδινό, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα ευδοκιμήσει. Έτσι ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια με το τσάι του βουνού (σιδερίτη) και δικαιωθήκαμε, αφού η καλλιέργειά του είναι πολύ αποδοτική και με άριστη ποιότητα.
Μάλιστα το ένα σαλέπι το φυτέψαμε δίπλα στον σιδερίτη, πιθανολογώντας ότι μπορεί να πάρει λίγο από την «βουνίλα» και την προσαρμοστικότητα του. Πάντως από την έρευνα που κάναμε η καλλιέργεια του σαλεπιού είναι δύσκολη από την αναπαραγωγή των σπόρων, που φυτρώνουν μόνο στο κοντινό υπόβαθρο υπάρχουσας ρίζας. Ο άλλος τρόπος είναι με τον έναν από τους 2 βολβούς που έχει. Κατά τον αειφορικό τρόπο συλλογής μαζεύουμε τον έναν βολβό και αφήνουμε τον άλλο για να ξαναβλαστήσει την επόμενη άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: