Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κεράσια κοτσάνια, μην τα πετάξεις !

Τέλη Ιουνίου και για μερικές μέρες ακόμη θα υπάρχουν κεράσια. Κεράσια ένα φρούτο που πέρα από την υπέροχη, μοναδική γεύση του σε έλκει και με το φωτεινό κόκκινο χρώμα του. Τρελαίνονται λοιπόν μικροί και μεγάλοι, αφού είναι νόστιμο αλλά και υγιεινό, θρεπτικό.  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη σε αυτό το υπέροχο φρούτο,  που έχει αποτοξινωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και που συνήθως το πετάμε. Αναφέρομαι στα κοτσάνια των κερασιών ή όπως τα λέγαμε στο χωριό μου, τα τσουνιά των κερασιών. 



Τα κοτσάνια των κερασιών περιέχουν φλαβονοειδή, άλατα καλίου, βιταμίνες Α, ΒΑ, Β1, Β2, Β3, Β6, C, άλλα ιχνοστοιχεία σε μικρότερη περιεκτικότητα (φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο. Ασβέστιο, σίδηρο) κλπ. Στην εναλλακτική αλλά και την παραδοσιακή ιατρική, θεωρούνται από τα κορυφαία αποτοξινωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Καθαρίζουν το αίμα, το συκώτι και λόγω του καλίου ενεργοποιούν το ουροποιητικό. Χρησιμοποιούνται για φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, κυστίτιδα, κολικούς, δυσπεψία και από όσους έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά. Έχουν εμμηναγωγές ιδιότητες και είναι τονωτικά της λειτουργίας της καρδιάς.
Πως τα χρησιμοποιούμαι;
Μαζεύουμαι και αποξηραίνουμε τα κοτσάνια των κερασιών. Επειδή οι κερασιές είναι δέντρα που «τρώνε» πολύ δηλητήριο (φυτοφάρμακο), μαζεύουμε μόνο από κεράσια βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας. Τα πίνουμε ως τσάι που παρασκευάζουμε ως εξής: Για ένα φλιτζάνι τσάι βράζουμε το νερό με 20-30 κοτσάνια κερασιών για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα από το βράσιμο και τα αφήνουμε στο καυτό νερό για άλλα 10 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει πίνουμε το τσάι μας με μέλι ή στέβια ή σκέτο, αφού έχει ένα ευχάριστο άρωμα. Αν μας ενδιαφέρουν και κάποιες από τις βιταμίνες που περιέχουν οι οποίες «χάνονται» με το βράσιμο (π.χ. C) φτιάχνουμε την κρύα εκχύλιση. Πιο συγκεκριμένα: για τις ίδιες ποσότητες νερού και κοτσανιών δεν τα βράζουμε, αλλά τα αφήνουμε σε νερό της βρύσης για μισή μέρα τουλάχιστον.
Προσοχή !
Τα κοτσάνια είναι το ένα από τα δύο συνηθισμένα «απόβλητα» του κερασιού. Το άλλο είναι τα κουκούτσια. Αυτά δεν τα χρησιμοποιούμαι, αφού περιέχουν ελάχιστη μεν, επικίνδυνη και άκρως τοξική δε, ποσότητα υδροκυανίου. Το υδροκυάνιο έχει αποδειχθεί ότι σε πολύ ελάχιστη ποσότητα έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες, αλλά λίγο παραπάνω (πόσο;)  δημιουργεί αναπνευστικά και άλλα σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα. Γενικώς κοτσάνια ναι, κουκούτσια μακριά.

Πηγές:
Λαϊκή παράδοση
www.pfaf.org

7 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Πώς τα χρησιμοποιούμΕ;

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Αυτά δεν τα χρησιμοποιούμΕ, αφού ..........

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Πώς τα χρησιμοποιούμΕ;

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Αυτά δεν τα χρησιμοποιούμΕ, αφού ..........

Agkathi είπε...

Διάβασε προσεκτικά την ανάρτηση, αναφέρει καιτους δύο τρόπους, ζεστό ή κρύο τσάι

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Πώς τα χρησιμοποιούμΕ

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Αυτά δεν τα χρησιμοποιούμΕ, αφού ..........