Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Αιθέριο έλαιο ρίγανης ή «κοινώς» Ριγανέλαιο


Είναι έλαιο που παράγεται με την φυσική διαδικασία της απόσταξης της ανθισμένης ρίγανης. Αμέτρητες έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Έχουν αποδειχθεί επιπλέον  αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδες , ανοσοενυσχιτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Από πολλούς ειδικούς έχει χαρακτηριστεί ως το φυσικό αντιβιοτικό. Βοηθάει σε προβλήματα υγείας όπως ιώσεις, γρίπες, άσθμα,  πνευμονία,  ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ηπατίτιδα, αρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς,. Επίσης βοηθάει στην διάρροια, στον τυμπανισμό, σε εντερικά και πεπτικά προβλήματα, στις κολίτιδες, στην προστατίτιδα και στον προστάτη, στην ουρολοίμωξη. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μύκητες όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο μικρόκοκκος καθώς και τον μύκητα των νυχιών. Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών,  χρησιμοποιείται για  την αντιμετώπιση της ουλίτιδας καθώς και σε έκζεμα, ψωρίαση και μυρμηγκιές. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου.
Το ριγανέλαιο είναι  πλούσιο σε ροσμαρινικό οξύ, βορνεόλη, μονοτερπενικές αλκοόλες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο, κλπ. Τα βασικά του συστατικά είναι δυο φαινολικές ενώσεις, η καρβακρόλη και η θυμόλη. Ποιοτικός δείκτης του αιθέριου έλαιου ρίγανης είναι η υψηλή συγκέντρωση της Καρβακρόλης (πρέπει να ξεπερνάει το 80%)  και η πολύ χαμηλή της θυμόλης (γύρω στο 1%). Υψηλή περιεκτικότητα καρβακρόλης δίνει το είδος Origanum vulgare Hirtum, ενώ στη νησιώτικη ρίγανη (Origanum Onites) δεν ξεπερνάει το 60%. Προσοχή γιατί τελευταία κυκλοφορεί και μαϊμού ριγανέλαιο με καρβακρόλη παρασκευασμένη χημικά (εργαστηρίου). Επίσης μεγάλη προσοχή, αφού στην αγορά κυκλοφορεί και νοθευμένο ριγανέλαιο όπου διάφοροι επιτήδειοι το αραιώνουν με φθηνά έλαια βάσης (πχ ηλιέλαιο).  Για να αποφύγετε τέτοια προϊόντα  πρέπει να προμηθεύεστε ριγανέλαιο από αξιόπιστες πηγές και παραγωγούς. Στον Βοτανόκηπο παράγουμε υψηλής ποιότητα αιθέριο έλαιο από ρίγανης φυσικής καλλιέργειας με την τελευταία ανάλυση να έχει καρβακρόλη 85% και θυμόλη 1%.
Το Αιθέριο έλαιο ρίγανης δεν χρησιμοποιείται αδιάλυτο, ούτε διαλυμένο σε νερό. Ως γνωστόν ως λάδι που είναι δεν διαλύεται σε νερό. Αραιώνεται σε ελαιόλαδο και συγκεκριμένα σε μια κουταλιά ελαιολάδου ρίχνουμε 2 σταγόνες ριγανέλαιου. Θαμαυτουργό σε ιώσεις, κρυώματα και μπορεί να χρησιμοποιείται για 2 με 3 φορές την ημέρα.  
Το ριγανέλαιο αδιάλυτο δεν πρέπει να έρθει σε επαφή απευθείας με το δέρμα γιατί μπορεί να το ερεθίσει επικίνδυνα όπως και τους βλεννογόνους. Μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο και δεν προτείνετε σε άτομα με αλλεργία. Μην κάνετε εφαρμογή ριγανέλαιου σε ανοικτές πληγές. Η συμβουλή ενός γιατρού είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε λήψη του.
Το ριγανέλαιό μας το διαθέτουμε σε 2 συσκευασίες σε γυάλινο φαρμακευτικό μπουκαλάκι με πιπέτα και μπορούμε να σας το αποστείλουμε οπουδήποτε. Η τιμή του με ΦΠΑ είναι 5,00 τα 5μλ και 8,80 ευρώ τα 10μλ.
Update 09/2020: Το φετινό μας αιθέριο έλαιο ρίγανης  έχει πιάσει τιμή ρεκόρ στην δραστική ουσία Καρβακρόλη. Σε ανάλυση που κάναμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η καρβακρόλη carvacrol έχει τιμή 90,8%, όταν το συνηθισμένο εύρος τιμών είναι μεταξύ 70% και 80%.

Update 10/2020: Στην πρόσφατη μελέτη www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284142/ αναφέρονται νέοι φυσικοί μεταβολίτες, δηλαδή το ουρσολικό οξύ, η καρβακρόλη και το ελαιολικό οξύ ως οι πιθανοί αναστολείς κατά της κύριας πρωτεάσης (M pro) του COVID-19 χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μοριακής μοντελοποίησης. Οι 3 παραπάνω φυτοχημικές ενώσεις, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δυνητικοί αναστολείς στη ρύθμιση της λειτουργίας της πρωτεΐνης Μ pro και στον έλεγχο της αντιγραφής του ιού.
 
 
 
Στα παρακάτω λινκ παραθέτουμε μερικές από τις μελέτες:3 σχόλια:

Sotiris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Agkathi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Agkathi είπε...

επικοινωνήστε μαζί μας, 6977281060, ευχαριστούμε