Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Συλλογή ανοιξιάτικων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών



Τις μέρες αυτές πηγαινοερχόμαστε στο χωριό και μέσα σε όλα τα άλλα (φυτέματα, ξερίζωμα


αγριόχορτων κλπ) συλλέγουμε τα πολύτιμα αυτοφυή θεραπευτικά ματζούνια του μπαξέ μας και του χωραφιού μας. Είναι η εποχή για το ταραξάκο, την στελλάρια, την φουμάρια, την τσουκνίδα, τα άνθη κράταιγου, το χαμομήλι, το γάλλιο, την μολόχα, την αλθαία, το πεντάνευρο, την παπαρούνα, την νεπέτα, την καψέλα κλπ. Τα βότανα συλλέγονται την κατάλληλη ώρα και αφού πλυθούν (εξαιρούνται αυτά με τα ευαίσθητα άνθη π.χ. χαμομήλι), μένουν για λίγη ώρα στο υπόστεγό μας για να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τοποθετούνται στο αυτοσχέδιο ξηραντήριο μέσα στην σκοτεινή αποθήκη μας και κρεμώνται ανάποδα ή σε καλάθια.  Στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά και η συλλογή από τα καλλιεργούμενα βοτάνια μας, με πρώτα το θυμάρι, το μελισσόχορτο, την αχιλλέα και το φασκόμηλο. Περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους σε παλιότερες αναρτήσεις μας:
http://botanokipos.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ταραξάκο 1 μέτρο

Και όμως το ταραξάκο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1 μέτρο. Η γνωστή μας πικραλίδα (ή αγριοράδικο) είναι συνήθως μια χαμηλή πολυετής πόα που δεν ξεπερνάει τα 20 με 30 εκατοστά. Αν βρει όμως κατάλληλο χώμα μπορεί να γίνει γίγαντας. Το ταραξάκο της φωτογραφίας είναι από τον μπαξέ μας που δεν έχει ψεκαστεί, ούτε εμπλουτιστεί με λιπάσματα ΠΟΤΕ! Το χώμα του μπαξέ μας είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και τα απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών ιχνοστοιχεία. Όλα γίνονται αυτόματα και τελείως φυσικά. Από τα φυλλοβόλα δέντρα της αυλής, τα ζιζάνια και τα άχρηστα αγριόχορτα γίνεται μια φυσική κομποστοποίηση στη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να  δυναμώνει και να αναπτύσσεται ταχύτατα ότι φυτρώνει.  Επιπλέον το ταραξάκο με τις βαθιές του ρίζες (ξεπερνούν το μισό μέτρο στο μπαξέ μας) συμβάλλει στον εμπλουτισμό του επιφανειακού χώματος αφού μεταφέρει θρεπτικά στοιχεία από τα βαθύτερα στρώματα στην επιφάνεια. Για αυτό το λόγο προτείνεται σε τεχνικές περμακουλτούρας, σε δασόκηπους και γενικά στην φυσική λίπανση των εδαφών. Το ταραξάκο είναι ένα κορυφαίο αποτοξινωτικό του οργανισμου και όχι μόνο. Περισσότερες πληροφορίες για την χρησιμότητα και τις ιδιότητες του ταραξάκου δείτε σε μια προγενέστερη ανάρτησή μας από δω: http://botanokipos.blogspot.gr/2011/12/taraxacum-officinale.html 


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αιθέριο έλαιο Λαδανιάς - Κίστου

Συζητώντας με τους ανθρώπους του αποστακτηρίου όταν αποστάζαμε λεβάντα, αποφασίσαμε να κάνουμε μια πειραματική απόσταξη Λαδανιάς - Κίστου (Cistus creticus). Ήταν τέλη Ιουλίου και ήταν η κατάλληλη εποχή για την συλλογή της λαδανιάς. Το αιθέριο έλαιο βρίσκεται στα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς του κίστου που εκρίνουν μια ρητίνη κυρίως τις ζεστές ώρες τις ημέρας. Μας πήρε περίπου 10 μέρες για να μαζέψουμε 18 κιλά ημίξερης δρόγης, αφού μαζεύαμε μόνο τις μεσημεριανές ώρες (13:00-15:00).  Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν απογοητευτικό.
Από την συγκεκριμμένη δρόγη πήραμε τελικά μόνο 5ml αιθέριο έλαιο. Μπορεί να κάναμε κάτι λάθος, αν και την διαδικασία της απόσταξης την κρατήσαμε πολύ (4 ώρες) και η θερμοκρασία εξαγωγής ήταν σωστή και γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη είναι γνωστή η μικρή απόδοση της λαδανιάς σε αιθέριο έλαιο και για αυτό είναι πολυ ακριβό. Πάντως το άρωμά της ήταν εξαιρετικό, μοναδικό. Τελικά μας έμεινε το θαυματουργό ανθόνερο λαδανιάς κίστου που επίσης έχει πολλές χρήσεις και είναι από τα κορυφαία ανθόνερα. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία της λαδανιάς, τις χρήσεις της και τις πολύτιμες και μοναδικές ιδιότητές της. 
Παρουσίαση της λαδανιάς εδώ 

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

51 δωρεάν βιβλία για τις καλλιέργειες (λαχανικά, βότανα, δέντρα)

Όπως αναφέρει η σελίδα ftiaxno.gr   που επιμελήθηκε την λίστα, τα βιβλία προσφέρονται δωρεάν από ξένες ή Ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και Πανεπιστήμια, ή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και είναι για προσωπική και μόνο χρήση.



Δωρεάν βιβλία για καλλιέργεια βοτάνων και αρωματικών φυτών

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το λεξικό των Βοτάνων

Το λεξικό των Βοτάνων, δωρεάν. Ένας έγχρωμος οδηγός με αναλυτική παρουσίαση για περισσότερα απο 230 βότανα που φυτρώνουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. 
http://www.mediafire.com/download/dc58w57zqt611f8/%CE%A4%CE%BF+%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD.rar

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αιθέριο έλαιο Δεντρολίβανου



Μέσα Νοεμβρίου και τα δεντρολίβανά μας ήταν ανθισμένα. Αποφασίσαμε να τα μαζέψουμε και να δοκιμάσουμε να τα αποστάξουμε. Γνωρίζαμε ότι στο δεντρολίβανο, αιθέριο έλαιο έχουν μόνο τα φύλλα και τα άνθη και για αυτό συλλέξαμε κυρίως ανθισμένες κορυφές. Η τελική μας δρόγη είχε κυρίως άνθη και φύλλα, περιείχε όμως  τρυφερούς και ξυλώδεις βλαστούς που ακόμη και στην χειροκίνητη συλλογή (με το ψαλίδι) δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Από την βιβλιογραφία και την έρευνα στο διαδίκτυο περιμέναμε μια απόδοση της τάξης του 0,6-0,7% σε αιθέριο έλαιο. Τελικά η απόδοση ήταν πολύ μικρότερη και έφτασε πολύ κοντά στο 0,2%. Αιτία ήταν ότι οι βλαστοί «ανέβασαν» το βάρος και δεν περιέχουν αιθέριο έλαιο όπως προαναφέραμε.



Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου κοίταξε τα αρχεία του και μας ενημέρωσε ότι η συνηθισμένη απόδοση του δεντρολίβανου άλλων πελατών του ήταν 0,10% ως μέγιστη 0,15%. Άρα η προσεκτική συλλογή με το ψαλίδι μας έδωσε μια καλύτερη απόδοση, όχι όμως ικανοποιητική ώστε να ανταμειφτεί τουλάχιστον ο κόπος της συλλογής. Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος της καλλιέργειας, τότε η συλλογή με τα χέρια είναι παντελώς ασύμφορη.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Φυτέψαμε Αμυγδαλιές



Το χωραφάκι μας με τις φουντουκιές είχε ένα κομμάτι ακαλλιέργητο. Αποφασίσαμε να βάλουμε αμυγδαλιές και περιμέναμε να στεγνώσει λίγο το χώμα από τις προηγούμενες βροχές.  Οι αλκυονίδες μέρες ήρθαν οπότε βρήκαμε την ευκαιρία και φυτέψαμε δύο ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μία είναι η ποικιλία Ferragnes, Γαλλικής προέλευσης, γνωστή ως Φυράνια στα Ελληνικά. Πολύ παραγωγικό και ημιορθόκλαδο δέντρο, με μεγάλο καρπό και την καλύτερη ποιότητα ψίχας (με ποσοστό ως 35%) σε μέγεθος και σχήμα. Ανθίζει όψιμα και είναι κατάλληλη για την περιοχή μας που οι θερμοκρασίες συχνά την άνοιξη πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.




Η γεύση του είναι γλυκιά, με κέλυφος ημίσκληρο, ελαφρά μυτερό και επίμηκες. Ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά τους καρπούς του θα τους δούμε μετά από 3 τουλάχιστον χρόνια. Η Φυράνια χρειάζεται και επικονιαστή, ονόματι Ferraduel, που δεν είχε όμως το φυτώριο (θα μας προμηθεύσει σε λίγες μέρες). Η άλλη ποικιλία είναι η Texas από Αμέρικα και συγκεκριμένα από Καλιφόρνια. Την διαλέξαμε, αφού είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και με μεγάλο ποσοστό ψύχας (ως 45%). Μειονέκτημά της η πικρίζουσα γεύση των καρπών που συνοδεύονται όμως με ιδιαίτερο άρωμα (χρησιμοποιείται περισσότερο για λάδι και γενικά στην μεταποίηση). Είναι δέντρο ορθόκλαδης ανάπτυξης, επίσης πολύ παραγωγικό.. Συλλογή από τέλη Σεπτεμβρίου με καρπούς στρογγυλοπούς και μεσαίου μεγέθους. Οι Αμυγδαλιές αντέχουν στην ξηρασία και ήταν ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να τις φυτέψουμε, αφού δεν έχουμε σκοπό να τις ποτίζουμε το καλοκαίρι, παρόλο που η περιοχή μας είναι πολύ πλούσια σε υπόγεια νερά. 
Στο φυτώριο βρήκαμε και μια μοναδική φουντουκιά που ήταν Ελληνική Παραδοσιακή ποικιλία. Είναι η ποικιλία με τα μικρά, νόστιμα και αρωματικά φουντουκάκια. Δεν την αφήσαμε στην μοναξιά της και την βάλαμε να κάνει παρέα στις περσινές φουντουκιές του χωραφιού μας (τούρκικης προέλευσης).

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Λωτός, ένα παρεξηγημένο Superfood!



Ο λωτός είναι πολυετές δέντρο με εδώδιμα φρούτα, η επιστημονική του ονομασία είναι Diospyros και ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη σε όλη τη γη, ενώ στην Ελλάδα θα συναντήσουμε περίπου 20. Ο λωτός στη χώρα μας φτάνει μέχρι 7-8 μέτρα σε ύψος. Υπάρχουν όμως είδη, κυρίως στην Ασία και την Ιαπωνία, που μπορεί να φθάσουν και τα 15 μέτρα ύψος. Πατρίδα του είναι η Κίνα και η Ιαπωνία και είναι γνωστό ως μήλο της Ανατολής. Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. σίγουρα όμως δεν ήταν λωτοί. Καλλιεργείται στα περισσότερα μέρη της γης και προτιμά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, του αρέσει ο ήλιος, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Τα άνθη του είναι δίοικα. Ο καρπός του μοιάζει στο σχήμα με ντομάτα, αλλά σε πιο πορτοκαλί χρώμα όταν ωριμάζει. Με τα πρώτα κρύα, από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο, αρχίζει να μαλακώνει και να ωριμάζει και τότε είναι πολύ νόστιμος, γλυκός, ζουμερός και με ιδιαίτερη γεύση. Όταν είναι άγουρος (ακόμη και ημιώριμος) έχει στυφή και ξινή γεύση, αφού περιέχει πολλές τανίνες. Έχει παρεξηγηθεί λοιπόν επειδή αφενός δεν τρώγεται στην πλήρη ωρίμανσή του και αφετέρου επειδή υπάρχει ο μύθος για την λήθη που προκαλεί η μεγάλη κατανάλωσή του. Ο μύθος αυτός μάλλον έχει τις ρίζες του στους συντρόφους του Οδυσσέα και στην χώρα των λωτοφάγων. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός. Είναι μια υπερτροφή (Superfood)!


Υπάρχει μια ποικιλία λωτών (Sharon) που τελευταία έχει έρθει και στην Ελλάδα, οι οποίοι τρώγονται ενώ είναι ακόμα σφιχτοί και δεν είναι στυφοί. Τα φρούτα αυτά δεν είναι τόσο αρωματικά και θρεπτικά όσο οι λωτοί.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Λάδι προσώπου



Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα λάδια δεν πρέπει να
χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, αφού το κάνουν να γυαλίζει, κλείνουν τους πόρους και προκαλούν υπερβολική έκκριση σμήγματος. Σήμερα η θεωρία αυτή δεν ισχύει εφόσον χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα λάδια και με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν λάδια που απορροφώνται πολύ γρήγορα, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, καθαρίζουν τους πόρους, θρέφουν το δέρμα και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Τέτοια λάδια προσώπου διεισδύουν σε βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας από ότι μια απλή κρέμα και αποκαθιστούν την ισορροπία της λιπαρότητας του δέρματος. Τα λάδια αυτά θα πρέπει να έχουν καλλυντική πιστοποίηση και είναι: λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, αβοκαντέλαιο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, λάδι καλέντουλας, νυχτολούλουδου, argan oil, jojoba oil, βοτανόλαδο από καρπούς άγριου τριαντάφυλλου, λάδι κανέλας, λινέλαιο. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα αντιγηραντικό αναπλαστικό λάδι χρησιμοποιώντας μερικά από τα παραπάνω λάδια. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να βάλεται λάδι καρύδας, argan oil και ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα υπόλοιπα. Για λιπαρές επιδερμίδες η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο το βράδυ. Μπορείτε να συμπληρώσετε και μερικά από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: λεβάντα, πατσουλί, γεράνι, τριαντάφυλλο, ροδόξυλο, κανέλα, μύρο, λιβάνι, νερόλι, λεμόνι. 

Για να εφαρμόσετε το λάδι, τρίψτε στις άκρες των δακτύλων σας 3 με 4 σταγόνες και με μικρές κυκλικές κινήσεις απλώστε σε όλο το πρόσωπο. 

Το λάδι καρύδας, το ηλιέλαιο, το σιτέλαιο και το αβοκαντέλαιο έχουν και επιπλέον αντηλιακή προστασία.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση την 5/12/2015 στην Θεσ/νικη από την ΕΑΦΦΕ

Εκδήλωση της ¨Ενωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας με θέμα την δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μεταποίησης ΑΦΦ, στην ΔΕΘ .  Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αλλά πάλι με ακριβή συμμετοχή (15ευρώ).



http://www.eaffe.org

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Υπουργική Απόφαση για τις Οικοτεχνίες

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2468/Β/17.11.2015 η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση 4912/120862/5.11.2015, "καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)". Η απόφαση αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους δίνεται η δυνατότητα μεταποίησης και συσκευασίας των παραγώμενων προϊόντων τους. Παραμένουν όμως σε ισχύ μια σειρά από γραφειοκρατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που αφορούν από την αδειοδότηση ως την τυποποίηση, τον ΕΦΕΤ κλπ. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν την ίδρυση μιας οικοτεχνίας θα πρέπει να διαθέτουν και ένα σεβαστό κεφάλαιο που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να διευκολύνει τις συνεργασίες των παραγωγών είτε σε συνεταιριστικό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας παραγωγών, προκειμένου η παραπάνω απόφαση να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ολόκληρη η απόφαση εδώ:
 https://docs.google.com/document/d/1vqxnNOdh-2h4h_P3I-3ku0kIRZfabPD7d-wqoZjGfj4/edit

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τσάπουρνο, το ελληνικό Superfood



Η επιστημονική ονομασία της τσαπουρνιάς είναι Prunus spinosa, ανήκει στα Ροδώδη (Rosales) και στην οικογένεια Ροδοειδή (Rosaceae).  Αν και ο καρπός της δεν μοιάζει με δαμάσκηνο (μόνο στο χρώμα) σε πολλά μέρη της Ελλάδας την λένε και αγριοδαμασκηνιά.  Ζει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία, τη Βορειοδυτική Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη  Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα είναι ένας αυτοφυές μεγάλος ακανθώδης θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 4 μέτρα σε ύψος. Την Τσαπουρνιά τη συναντάμε συχνά στις άκρες των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε ηλιόλουστα βουνά, βοσκοτόπια και σε υψόμετρα από 0 ως 1200 μέτρα. Συχνά θα την συναντήσουμε  να κάνει παρέα σε διπλανές αγριοτριανταφυλλιές.  Είναι φυλλοβόλος θάμνος με πολλά μεγάλα αγκάθια, όπως του Ιπποφαούς. Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη, πριν βγουν τα φύλλα της (όπως όλα τα Prunus) και τα άνθη της είναι χρώματος κρεμ, μικρά, με πέντε πέταλα, ερμαφρόδιτα. Τα φύλλα της είναι μικρά οβάλ 2 ως 5 εκ., λιγάκι οδοντωτά.  Οι καρποί της, τα τσάπουρνα, είναι σαρκώδεις, στρογγυλοί, μικροί με διάμετρο μέχρι 2 εκατοστά και με μαύρο-μπλε-μωβ χρώμα. Άγουροι είναι σκληροί και έχουν πολύ στυφή και ξινή γεύση, όταν όμως ωριμάσουν μαλακώνουν, η γεύση τους γίνεται πιο ήπια και είναι πιο ζουμερά. Κατάλληλη  περίοδος συγκομιδής είναι με τα πρώτα κρύα (από τα μέσα Οκτώβρη), όταν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι στα μέγιστα επίπεδα. Στο χωράφι μας στη μια άκρη του είναι γεμάτο αυτοφυείς τσαπουρνιές και συλλέγουμε ώριμα τσάπουρνα από Σεπτέμβρη. Αν δεν τα φάνε τα πουλιά (που μερικά είδη τα λατρεύουν) θα παραμένουν επάνω στο δέντρο μέχρι και τον Γενάρη μήνα. Πιτσιρικάδες, αυτή την εποχή στο χωριό, κάναμε αγώνες για το ποιος θα φάει τα περισσότερα τσάπουρνα και ήταν ένας που έτρωγε τόσα, όσα όλοι οι υπόλοιποι. Δικαίως κληρονόμησε και το παρατσούκλι του, για χρόνια τσαπουρνά τον φωνάζαμε.

Συστατικά:




Οι καρποί κυρίως, αλλά και τα άνθη και τα νεαρά φύλλα περιέχουν: ανθοκυανίνη,  Βιταμίνη C, κουμαρίνες, γλυκοσίδες, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λίγα ζάχαρα, ταννίνες, φυτικά οξέα, χρωστικές, πηκτίνες, γόμες και ρητίνες κλπ

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο καρπός της είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα την 22/11/2015 Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδος με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης – Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, διοργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρία Συμβούλων ErgoQ και την Υδρογεωτεχνική, Ημερίδα με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδο με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης».
Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 10:30 – 13:30 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305–307) στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει κόστος συμμετοχής (είναι δωρεάν). Ομιλητές της Ημερίδας είναι μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Μικροχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, καθώς και Σύμβουλοι Ποιότητας, Ασφάλειας Τροφίμων και Εξαγωγών.

 Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα της Αγροτικής Παραγωγής Νέων Προσοδοφόρων Καλλιεργειών είτε από άνεργους, είτε από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και γεωργούς οι οποίοι προβληματίζονται για το οικονομικό τους μέλλον.

Η χώρα μας διαθέτει θαυμαστή βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό από γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Καθώς η διεθνής φαρμακοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στη φύση για νέα φάρμακα και θεραπείες, η δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποίησης της πλούσιας χλωρίδας της Ελληνικής Γης φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική. Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στην καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου. Στα πλαίσια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, το πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργεια των παραπάνω φυτών, τα παραγόμενα προϊόντα (αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής, πρώτες ύλες βιομηχανίας κ.α.) η αγορά – εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος αυτού. 
Αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο:
http://ianap.gr/hmerides/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8/