Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τσουκνίδα η απαξιωμένη

Τσουκνίδα ή Κνίδη (Urtica Dioica). Είναι από τα πολυτιμότερα φυτά, αλλά συγχρόνως και από τα πιο παρεξηγημένα. Η απαξίωση και περιφρόνησή της ίσως να οφείλεται στο ότι φυτρώνει παντού και σίγουρα στον κνησμό (φαγούρα, τσούξιμο) που προκαλεί όταν την αγγίξουμε, εξαιτίας του μυρμηγκικού οξέος που περιέχει.. Αν αγγίξετε τσουκνίδες με γυμνά χέρια, κόψτε μερικά  φύλλα μολόχας  και τρίψτε την ερεθισμένη περιοχή (και αν αναρωτιέστε για το που θα βρείτε μολόχα το πιθανότερο είναι λίγο παρά δίπλα να υπάρχει). Φυτρώνει παντού ακόμη και σε ακαλλιέργητους τόπους. Συλλέγουμε τα άνθη (μικρά άσπρα ή ασπροκίτρινα)  και τους τρυφερούς βλαστούς από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο. Οι παλαιότεροι της περιοχής μας έλεγαν ότι η καλύτερη περίοδος συγκομιδής είναι η εαρινή ισημερία (21-22/3), αλλά αυτό παίζει ανάλογα με την διάρκεια του χειμώνα. Υπάρχουν περίπου 40 είδη παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα συναντάμε τα παρακάτω είδη: Urtica dioica, Urtica urens, Urtica membranacea και Urtica pilulifera (σφαιροφόλος-το είδος με μικρές μπαλίτσες, σφαίρες).
Πάμε στα πολύτιμα συστατικά της: περιέχει ένζυμα, μυρμηγκικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνες Α, Β και C (πάρα πολύ),  σίδηρο(μπόλικο), χαλκό, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και άλλα στοιχεία.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Αποτελεσματική σε περιπτώσεις πέτρας στη χολή, κυστίτιδας, νεφρίτιδας, διαλύει το ουρικό οξύ. Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση σιδήρου συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Συστήνεται σε αιμορραγίες, ρινορραγίες, αιμοπτύσεις, μητρορραγίες και στην αιματουρία. Εμπλουτίζει το αίμα. Ανακουφίζει στα αρθριτικά, στην ισχιαλγία και έχει προληπτική δράση στους ρευματισμούς. Έχει αντιοξειδωτική δράση, εξαιτίας του β-καροτένιου. Καταπολεμά φυσικά την τριχόπτωση (εννοείτε όχι την κληρονομική), την πιτυρίδα και τονώνει τα μαλλιά.  Θεραπεύει τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας με καθημερινές πλύσεις. Θεωρείται από τα καλύτερα αποτοξινωτικά. Είναι και τονωτική. Κάνει καλό στο αναπνευστικό, στα δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή μάσκας για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ως βοτανόλαδο (το διαθέτουμε) για ενδυνάμωση των μαλλιών. Πίνεται ως αφέψημα ή έκχυμα, αλλά το 10λεπτο της διαδικασίας τηρείστε το (για να εξουδετερωθούν οι ουσίες που προκαλούν ερεθισμό). Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε και την χρήση της στην «κουζίνα». Νοστιμότατη τσουκνιδόπιτα, βραστή σαλάτα,  σάλτσα πέστο, τσουκνιδόριζο κλπ. Μερικά από τα παραπάνω τα «είδαμε» σε μας (π.χ. σαπούνι τσουκνίδας, κυστίτιδα), άλλα τα αναδημοσιεύουμε από έγκυρες πηγές (σχετικά βιβλία, site, μελέτες). Και επειδή τα φυτά είναι και αυτά ζώντες οργανισμοί δεν θα μπορούσαν να μην επωφεληθούν και αυτά από τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας, Ισχυρό φυτοπροστατευτικό –δυναμωτικό. Αναλυτικά σε άλλη πιο εξειδικευμένη ανάρτηση. 
άλλες πηγές: 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1
http://www.pfaf.org
http://www.botanical.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: