Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Τσουκνίδα η απαξιωμένη

Τσουκνίδα ή Κνίδη (Urtica Dioica). Είναι από τα πολυτιμότερα φυτά, αλλά συγχρόνως και από τα πιο παρεξηγημένα. Η απαξίωση και περιφρόνησή της ίσως να οφείλεται στο ότι φυτρώνει παντού και σίγουρα στον κνησμό (φαγούρα, τσούξιμο) που προκαλεί όταν την αγγίξουμε, εξαιτίας του μυρμηγκικού οξέος που περιέχει.. Αν αγγίξετε τσουκνίδες με γυμνά χέρια, κόψτε μερικά  φύλλα μολόχας  και τρίψτε την ερεθισμένη περιοχή (και αν αναρωτιέστε για το που θα βρείτε μολόχα το πιθανότερο είναι λίγο παρά δίπλα να υπάρχει). Φυτρώνει παντού ακόμη και σε ακαλλιέργητους τόπους. Συλλέγουμε τα άνθη (μικρά άσπρα ή ασπροκίτρινα)  και τους τρυφερούς βλαστούς από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο. Οι παλαιότεροι της περιοχής μας έλεγαν ότι η καλύτερη περίοδος συγκομιδής είναι η εαρινή ισημερία (21-22/3), αλλά αυτό παίζει ανάλογα με την διάρκεια του χειμώνα. Υπάρχουν περίπου 40 είδη παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα συναντάμε τα παρακάτω είδη: Urtica dioica, Urtica urens, Urtica membranacea και Urtica pilulifera (σφαιροφόλος-το είδος με μικρές μπαλίτσες, σφαίρες).
Πάμε στα πολύτιμα συστατικά της: περιέχει ένζυμα, μυρμηγκικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνες Α, Β και C (πάρα πολύ),  σίδηρο(μπόλικο), χαλκό, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και άλλα στοιχεία.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Αποτελεσματική σε περιπτώσεις πέτρας στη χολή, κυστίτιδας, νεφρίτιδας, διαλύει το ουρικό οξύ. Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση σιδήρου συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Συστήνεται σε αιμορραγίες, ρινορραγίες, αιμοπτύσεις, μητρορραγίες και στην αιματουρία. Εμπλουτίζει το αίμα. Ανακουφίζει στα αρθριτικά, στην ισχιαλγία και έχει προληπτική δράση στους ρευματισμούς. Έχει αντιοξειδωτική δράση, εξαιτίας του β-καροτένιου. Καταπολεμά φυσικά την τριχόπτωση (εννοείτε όχι την κληρονομική), την πιτυρίδα και τονώνει τα μαλλιά.  Θεραπεύει τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας με καθημερινές πλύσεις. Θεωρείται από τα καλύτερα αποτοξινωτικά. Είναι και τονωτική. Κάνει καλό στο αναπνευστικό, στα δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή μάσκας για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ως βοτανόλαδο (το διαθέτουμε) για ενδυνάμωση των μαλλιών. Πίνεται ως αφέψημα ή έκχυμα, αλλά το 10λεπτο της διαδικασίας τηρείστε το (για να εξουδετερωθούν οι ουσίες που προκαλούν ερεθισμό). Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε και την χρήση της στην «κουζίνα». Νοστιμότατη τσουκνιδόπιτα, βραστή σαλάτα,  σάλτσα πέστο, τσουκνιδόριζο κλπ. Μερικά από τα παραπάνω τα «είδαμε» σε μας (π.χ. σαπούνι τσουκνίδας, κυστίτιδα), άλλα τα αναδημοσιεύουμε από έγκυρες πηγές (σχετικά βιβλία, site, μελέτες). Και επειδή τα φυτά είναι και αυτά ζώντες οργανισμοί δεν θα μπορούσαν να μην επωφεληθούν και αυτά από τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας, Ισχυρό φυτοπροστατευτικό –δυναμωτικό. Αναλυτικά σε άλλη πιο εξειδικευμένη ανάρτηση. 
άλλες πηγές: 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1
http://www.pfaf.org
http://www.botanical.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: