Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Τσουκνίδα η φυτοπροστατευτική

Η τσουκνίδα είναι πάρα πολύ καλό φυτοπροστατευτικό και δυναμωτικό. Περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, όπως σίδηρο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο κλπ. Δρα προληπτικά σε μυκητιάσεις (ωίδιο, περονόσπορος των μπαξεβανικών κλπ). Ενισχύει το “ανοσοποιητικό” όλων των φυτών εξαιτίας των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει με αποτέλεσμα να τα κάνει πολύ ανθεκτικά σε μελλοντικές προσβολές. Είναι φυσικό λίπασμα και αυξάνει την παραγωγή, απαραίτητο σε κάθε “καλό” μπαξεβάνη. Καταπολεμά τις πράσινες αφίδες και την μελίγκρα (σε συνδυασμό με πράσινο σαπούνι). Για τις μαύρες ψείρες των φασολιών δεν έχει καλά αποτελέσματα. Στα καρποφόρα δέντρα παρατήρησα ότι νύμφες και κάποια σκουληκάκια τα καταπολεμά, όπως το μαύρο σκουληκάκι της βανίλιας(αντίθετα στην μηλιά δεν έχει αποτέλεσμα). Ενισχύει και το κομπόστ. Ξεριζώστε μια τσουκνίδα και θα δείτε ένα πλούσιο και αφράτο χώμα δίπλα της.

Τρόποι παρασκευής

Ζεστό Έγχυμα. Σε μια κατσαρόλα βραστό νερό ρίχνω 100 gr αποξηραμένης τσουκνίδας και το αφήνω για 10 λεπτά μακριά από την φωτιά. Στη συνέχεια σουρώνω και το αραιώνω με κρύο νερό ώστε το τελικό διάλυμα να είναι 5 λίτρα. Αν βάλω φρέσκια τσουκνίδα η ποσότητα της πρέπει να είναι περίπου επί 5. (500 gr σε τελικό 5 λίτρα). Ψεκάζω άμεσα γιατί με την πάροδο της ώρας εξασθενεί.

Κρύο Έγχυμα – γρήγορο. Σε ένα κουβά (όχι μεταλλικό) βάζω ένα κιλό φρέσκιας τσουκνίδας (ή 200gr αποξηραμένης), 10 νερού και φροντίζω να ναι όλη μέσα στο νερό. Το αφήνω το πολύ για μια μέρα (αν έχει ζέστη λιγότερο) και μετά αφού σουρώσω, ψεκάζω άμεσα.

Κρύο Έγχυμα – αργό. Πάλι σε ίδιο κουβά βάζω τις ίδιες ποσότητες και το αφήνω για 14 μέρες περίπου σε σκιά, ανακατεύοντας καθημερινά. Μετά από μερικές μέρες αφρίζει και βρωμάει (γίνεται ζύμωση) Όταν είναι έτοιμο ψεκάζω καρποφόρα, ενώ αν πρόκειται για μπαξεβανικά αραιώνω πάλι μέχρι και 8 φορές αν είναι μικρά. Ο τρόπος αυτός είναι για δυνάμωμα, λίπανση, προστασία, αρκετά αποτελεσματικός σε ακάρεα (τετράνυχο), όμως δεν δρα τόσο αποτελεσματικά σε αφίδες. Αποθηκεύεται για μερικές μέρες ακόμη.

Οι δόσεις που αναφέρω στους παραπάνω τρόπους δεν κάνουν για κολοκύθια, αγγούρια και καλαμπόκια, καίνε τα φύλλα τους. Αν παρά ταύτα θέλετε να τα ενισχύσετε ψεκάστε μόνο στη ρίζα και σε μεγαλύτερη αραίωση. Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί σε όλα τα φυτά πρέπει να γίνονται αργά το απόγευμα για να μην έχουμε εγκαύματα. Όλα τα παραπάνω είναι πρακτικά συμπεράσματα από πειραματισμούς μου πάνω στις μελέτες των Σουηδών επιστημόνων Peterson και Jense.

Δεν υπάρχουν σχόλια: