Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τσουκνίδα η φυτοπροστατευτική

Η τσουκνίδα είναι πάρα πολύ καλό φυτοπροστατευτικό και δυναμωτικό. Περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, όπως σίδηρο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο κλπ. Δρα προληπτικά σε μυκητιάσεις (ωίδιο, περονόσπορος των μπαξεβανικών κλπ). Ενισχύει το “ανοσοποιητικό” όλων των φυτών εξαιτίας των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει με αποτέλεσμα να τα κάνει πολύ ανθεκτικά σε μελλοντικές προσβολές. Είναι φυσικό λίπασμα και αυξάνει την παραγωγή, απαραίτητο σε κάθε “καλό” μπαξεβάνη. Καταπολεμά τις πράσινες αφίδες και την μελίγκρα (σε συνδυασμό με πράσινο σαπούνι). Για τις μαύρες ψείρες των φασολιών δεν έχει καλά αποτελέσματα. Στα καρποφόρα δέντρα παρατήρησα ότι νύμφες και κάποια σκουληκάκια τα καταπολεμά, όπως το μαύρο σκουληκάκι της βανίλιας(αντίθετα στην μηλιά δεν έχει αποτέλεσμα). Ενισχύει και το κομπόστ. Ξεριζώστε μια τσουκνίδα και θα δείτε ένα πλούσιο και αφράτο χώμα δίπλα της.

Τρόποι παρασκευής

Ζεστό Έγχυμα. Σε μια κατσαρόλα βραστό νερό ρίχνω 100 gr αποξηραμένης τσουκνίδας και το αφήνω για 10 λεπτά μακριά από την φωτιά. Στη συνέχεια σουρώνω και το αραιώνω με κρύο νερό ώστε το τελικό διάλυμα να είναι 5 λίτρα. Αν βάλω φρέσκια τσουκνίδα η ποσότητα της πρέπει να είναι περίπου επί 5. (500 gr σε τελικό 5 λίτρα). Ψεκάζω άμεσα γιατί με την πάροδο της ώρας εξασθενεί.

Κρύο Έγχυμα – γρήγορο. Σε ένα κουβά (όχι μεταλλικό) βάζω ένα κιλό φρέσκιας τσουκνίδας (ή 200gr αποξηραμένης), 10 νερού και φροντίζω να ναι όλη μέσα στο νερό. Το αφήνω το πολύ για μια μέρα (αν έχει ζέστη λιγότερο) και μετά αφού σουρώσω, ψεκάζω άμεσα.

Κρύο Έγχυμα – αργό. Πάλι σε ίδιο κουβά βάζω τις ίδιες ποσότητες και το αφήνω για 14 μέρες περίπου σε σκιά, ανακατεύοντας καθημερινά. Μετά από μερικές μέρες αφρίζει και βρωμάει (γίνεται ζύμωση) Όταν είναι έτοιμο ψεκάζω καρποφόρα, ενώ αν πρόκειται για μπαξεβανικά αραιώνω πάλι μέχρι και 8 φορές αν είναι μικρά. Ο τρόπος αυτός είναι για δυνάμωμα, λίπανση, προστασία, αρκετά αποτελεσματικός σε ακάρεα (τετράνυχο), όμως δεν δρα τόσο αποτελεσματικά σε αφίδες. Αποθηκεύεται για μερικές μέρες ακόμη.

Οι δόσεις που αναφέρω στους παραπάνω τρόπους δεν κάνουν για κολοκύθια, αγγούρια και καλαμπόκια, καίνε τα φύλλα τους. Αν παρά ταύτα θέλετε να τα ενισχύσετε ψεκάστε μόνο στη ρίζα και σε μεγαλύτερη αραίωση. Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί σε όλα τα φυτά πρέπει να γίνονται αργά το απόγευμα για να μην έχουμε εγκαύματα. Όλα τα παραπάνω είναι πρακτικά συμπεράσματα από πειραματισμούς μου πάνω στις μελέτες των Σουηδών επιστημόνων Peterson και Jense.

Δεν υπάρχουν σχόλια: