Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Χαμομήλι, ο γιατρός των φυτών

Γνωστό και ως ο «γιατρός» των φυτών, αφού τα ασθενικά φυτά δυναμώνουν όταν δίπλα τους έχει χαμομήλι. Βοηθάει προληπτικά στην αντιμετώπιση αρκετών μυκητιάσεων. Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά σε ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Είναι δυναμωτικό όλων των φυτών και από τα καλύτερα φυσικά λιπάσματα. Στα μικρά φυτά(σπορόφυτα) αποτρέπει την ριζοκτονία. Χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό για την χουμοποίηση της κοπριάς και του κομπόστ. Βελτιώνει τη γεύση αρκετών κηπευτικών, όπως των κρεμμυδιών, των λάχανων, των αγγουριών, αλλά και την ποιότητα των αιθέριων ελαίων στα βότανα.

Τρόποι Παρασκευής-Έγχυμα

Σε κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέστε 50 gr ξηρά άνθη χαμομηλιού και κατεβάστε από την φωτιά. Αφήστε το με κλειστό το καπάκι για 12-15 λεπτά. Αφού σουρώσετε, αραιώστε σε κρύο νερό ώστε το τελικό μίγμα να είναι 5-7 κιλά. Ψεκάστε άμεσα ρίζες και φύλλα, γιατί περνώντας ο χρόνος εξασθενεί. Άφοβα επαναλαμβάνετε μετά από 2-3 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: