Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα. Δοκιμασμένο πάνω μας με άριστα αποτελέσματα στα καλοκαιρινά «καψίματα» μετά το θαλασσινό μπάνιο. Σε συνδυασμό με χαμομηλόλαδο είναι το ιδανικό after sun. Λόγω του ελαιόλαδου που περιέχει το αλείφετε στο σώμα σας βραδινές ώρες ή σε συνεφιά. Δοκιμάστε το στα μωρά σας άφοβα για συγκάματα και ξεχάστε τις καταπραϋντικές-θεραπευτικές κρέμες. Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της
Το Σπαθόλαδό μας φτιάχνεται με extra παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης παραγωγής μας (από την Κρήτη) και με σπαθόχορτο καλλιεργούμενο στο βοτανόκηπό μας. Δεν συλλέγουμε σπαθόχορτο από τη φύση, παρόλη την αφθονία του. Σημειώνουμε ότι το σπαθόχορτο είναι το "νοσοκομείο" για πολλά άρρωστα ζώα, πουλιά και έντομα. Κόβοντας το από την φύση είναι σαν να βομβαρδίζουμε ένα νοσοκομείο.
Update 07/2016. Δείτε την τελευταία ανάρτησή μας περί σωστής παρασκευής σπαθόλαδου εδώ.
18 σχόλια:
Πολύ χρήσιμο το blog σας... διαβάζω τα άρθρα σας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ηθελα να φτιάξω δικό μου σπαθόλαδο. Κάπου στο δίκτυο έχω διαβάσει ότι ο αγούδουρας (hypericus triquefolium) που έχουμε εδώ στην Κρήτη έχει παρόμοιες ιδιότητες με το hypericum perforatum, και αυτό φαίνεται από το ότι όταν είναι ώριμα τα άνθη του αγούδουρα παίρνουν ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Ξέρετε να μου πείτε αν αληθεύει αυτό ή αν ευδοκιμεί το hypericum perforatum στην Κρήτη; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήτρια για το blog σας!!!
Για τον αγούδουρα δεν ξέρουμε να σας πούμε, αν είναι είδος σπαθόχορτου ή όχι. Είδη σπαθόχορτου υπάρχουν αρκετά. Το σπαθόχορτο (hypericum perforatum)φυτρώνει παντού και στην κρήτη και μπορείς να κάνεις άριστης ποιότητας σπαθόλαδο, με κρητικό βιολογικό ψυχρής σύνθλιψης κ χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Βιολογικό ελαιόλαδο έχω, έλπίζω να βρω κάπου και το σπαθόχορτο.
Καλημέρα σας και μπράβο για το ενημερωτικό σας μπλογκ. Γράφετε εδώ ότι "...βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον." Εγώ μάζεψα σπαθόχορτο αλλά τα άνθη που έβαλα στο μπουκάλι είναι περίπου 80-90%, δηλαδή το γέμισα και το έχω εκεί ήδη 2 εβδομάδες. Μπορώ τώρα να το μοιράσω σε 2-3 επιπλέον βάζα προσθέτοντας ανάλογα ελαιόλαδο ώστε να αυξήσω τις ποσότητες που θα προκύψουν (ακολουθώντας περίπου την αναλογία σας σε άνθη που είναι μικρότερη) ή θα χαλάσει το αποτέλεσμα και δεν θα έχει τις ίδιες ιδιότητες το σπαθόλαδο;
Προτείνετε δηλαδή να αραιώσετε το μίγμα σας. Δεν θα σας το συνιστούσαμε σε αυτή την φάση, αφού η αρχική εκχύλιση έχει ήδη γίνει. Εξάλλου αν δεν "πατήσατε" τα άνθη ο όγκος τους θα είναι περίπου το 70% του μπουκαλιού. Το 1:4 είναι με πατημένα τα άνθη, χωρίς ενδιάμεσα κενά. Έχετε φτιάξει ένα δυνατούτσικο σπαθόλαδο και είστε μια χαρά!
Εχω προμηθευτεί το σπαθόλαδο από το Μικρόπολις. Εχω πάθει πλάκα με την οξύτητα του ελαιόλαδο που περιέχεται (και όπου εσείς βλέπω ότι παρέχετε)! Πως θα μπορούσα να το προμηθεύομαι και σε τι κόστος; (ελαιόλαδο με υψηλότερη οξύτητα μου προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι).
Το ελαιόλαδο είναι παραγωγής μας, αλλά δεν έχουμε για διάθεση. Να σαι καλά!
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Κάποιος γνωστός με ενημερώσε πως το σπαθολαδο είναι το γιατρικό για την γαστροοισοφαγική παλινδρομηση στομάχου που υποφέρω. Ισχύει ? Έχω προμηθευτεί ήδη ένα μπουκαλάκι και αν ναι ποια η δοσολογία και πότε να το λαμβάνω ? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !
Αρχικά ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Σχετικά με την γαστροοισοφαγική παλινδρομηση στομάχου που ρωτάτε πιστετύω ότι το σπαθόλαδο δεν κάνει. Γιατρός δεν είμαι αλλά δεν πρέπει να τρώτε πολλά έλαια και μάλιστα το σπαθόλαδο που όσο προσεγμένο και να ναι έχει μια παραπάνω οξύτητα. Κατάλληλα Βότανα είναι το χαμομήλι, το τζίντζερ, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μάραθος, πασιφλώρα.
Σας ευχαριστω για την ανάρτηση εγώ θέλω να το πάρω για το στομάχι που θα βρω υο προϊόν και πως θα το παίρνω έχω και κολιτιδα
¨Αφησε το τηλ σου στο infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και θα σε καλέσουμε για διευκρινίσεις, ευχαριστούμε
Είχα το ίδιο πρόβλημα. Θεραπευτικα πλήρως με χυμό αλόης περιεκτικότητας 98% .
Στις 9 Ιουνιου παρασκευσα το σπαθολαδο.Το αφησα στον ηλιο για 8 περιπου ημερες.Απο τοτε το εχω στο μπαλκονι σε σχετικα σκιερο μερος ,θα το σουρωσω στις 7-10 Ιουλιου. Καποιος μου ειπε οτι επειδη εκτεθηκε στον ηλιο για 8 ημερες πιθανον να μην γινει ποσιμο αλλα μονο για εξωτερικη χρηση.Η αποψη σας;
Ευχαριστω.
Αγαπητέ Γιάννη η καθημερινή έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο οξειδώνει και ταγγίζει το σπαθόλαδο (αφού ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία μέσα στο γυάλινο μπουκάλι) με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο. Οι 8 μέρες έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο για μας είναι απαγορευτικές, δεν θα πίναμε τέτοιο σπαθόλαδο. Δες και σχετικά μας ποστ: http://botanokipos.blogspot.com/2016/07/blog-post_23.html και https://botanokipos.blogspot.com/2018/06/vol-2.html
Ακόμηκαι στην σκιά οι 15 μέρες έκθεσης είναι αρκετές (αρκεί να χρησιμοποιείς μόνο άνθη)
Καλησπέρα Σας. Έχω αγοράσει σπαθολαδο από ένα παραγωγό από Θάσο. Είναι κόκκινο και καθαρό. Αυτό που με προβλημάτισε όταν το παρέλαβα είναι ότι το έχει σε γυάλινο μπουκάλι αλλά όχι σκούρο όπως λέτε ότι πρέπει να είναι. Υπάρχει πρόβλημα ? Σας ευχαριστώ πολύ.
Αρχικά συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, μας "ξέφυγε" το σχόλιό σας κ το είδαμε τώρα. Προφανώς ο παραγωγός το χει σε διάφανο μπουκάλι για να φαίνεται ότι είναι κόκκινο. Αν το έκανε πριν λίγο διάστημα (πχ την προηγούμενη μέρα) δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως το χει εμφιαλώσει πολύ πριν (και επιπλέον έχει εκτεθεί σε συνθήκες υπερβολικού φωτός ή ζέστης), δυστυχώς δεν είναι κατάλληλο. Επειδή λοιπόν ο καταναλωτής δεν πρέπει να σκέφτεται τα προηγούμενα "αν" και να έχει αμφιβολίες, η σωστή συσκευασία είναι στο σκούρο μπουκάλι!
Χύθηκε ένα μπουκάλι σπαθόλαδου σε ένα ντουλάπι και κόλλησε πάνω σε διάφορα αντικείμενα. Πώς μπορώ να το καθαρίσω; Αρκεί σαπούνι και ζεστό νερό;
Σωστά με σαπούνι κ νερό
Δημοσίευση σχολίου