Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Βοτανοεμπειρίες από διακοπές

Η Λήμνος ήταν από παλιά αγαπημένος μου προορισμός διακοπών και την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Πρώτη φορά όμως βρήκα τόσα πολλά και διαφορετικά βότανα ανθισμένα (αρχές Ιουλίου και το καλοκαίρι έχει πάει και λίγο πίσω φέτος) Ανεβοκατέβαινα τις πλαγιές και τους λόφους μαζεύοντας κυρίως άγριο θυμάρι και όποιο βότανο άγνωστο σε μένα έβρισκα, το έτριβα και το μύριζα. Έτσι βρήκα ένα αγκαθωτό βότανο με γαλάζια άνθη που με τράβηξε το ενδιαφέρον κυρίως από τα πανέμορφα και μοναδικά άνθη του (μοιάζουν λίγο του θυμαριού). Έτριψα μερικά άνθη του στα χέρια μου και το μύρισα, και επειδή δεν είχε έντονη μυρωδιά ξαναέτριψα αρκετά άνθη. Το τράβηξα μερικές φωτογραφίες και αναρωτιόμουν αν είχε κάποια χρήση. Λίγο παρακάτω συνάντησα τον μπάρμπα Παναγιώτη, ένα φιλόξενο βοσκό της Βόρειας Λήμνου. Ξεναγώντας μας στο βασίλειό του συναντάμε το ίδιο βότανο. Αγόρι’μ αυτό είναι δηλητήριο, βγάζεις φουσκάλες στο σώμα σου, τσούζει και αν τρίψεις τα μάτια σου πρήζονται για μια βδομάδα, μου είπε. Μην τα ακουμπήσεις η συμβουλή του, αλλά ήταν ήδη αργά. Σε 2-3 ώρες πρήστηκαν τα πόδια μου, κοκκίνισαν και έτσουζαν. Σκέφτηκα κατευθείαν το σπαθόλαδο, αλλά καμιά διαφορά. Χαμομηλόλαδο, επίσης. Τελικά η κρέμα καλέντουλας που είχα μαζί μου τα ηρεμούσε προσωρινά και μετά από 2 μέρες καλυτέρεψαν. Οριστικά μου έφυγε μετά από 5 μέρες. Γαλαζοαστεριά το όνομά του, στη διάλεκτο του μπάρμπα Παναγιώτη.

Μια πιο ευχάριστη εικόνα είχα με τις λυγαριές. Αμέτρητες συστάδες λυγαριάς με μωβ και άσπρα άνθη σε όλο το νησί. Στιβαρό άνθος, απρόσμενο-μεθυστικό άρωμα, τέλεια μυρωδιά. Ήταν εκεί, πριν φτάσεις σε κάθε παραλία για να σε υποδεχτεί, να σε καλοσωρίσει και να σε χαιρετίσει ευγενικά όταν έφευγες χαλαρωμένος. Με εντυπωσίασε, αρχίζω αμέσως έρευνα για τις ιδιότητές της, κάτι καλό έχει ακούσει το αυτί μου.

Και τα άλλα τα κρινάκια της βόρειας Λήμνου, φυτρωμένα μέσα στις αμμοθίνες, συνήθως μοναχικά, σκέτη απόλαυση. Αν συναντηθείτε μην μπείτε στον πειρασμό να τα κόψετε για το βάζο του σαλονιού σας, είναι προστατευμένα, είδος υπό εξαφάνιση μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι και οι τουριστικοί οδηγοί του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: