Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Βοτανοεμπειρίες από διακοπές

Η Λήμνος ήταν από παλιά αγαπημένος μου προορισμός διακοπών και την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Πρώτη φορά όμως βρήκα τόσα πολλά και διαφορετικά βότανα ανθισμένα (αρχές Ιουλίου και το καλοκαίρι έχει πάει και λίγο πίσω φέτος) Ανεβοκατέβαινα τις πλαγιές και τους λόφους μαζεύοντας κυρίως άγριο θυμάρι και όποιο βότανο άγνωστο σε μένα έβρισκα, το έτριβα και το μύριζα. Έτσι βρήκα ένα αγκαθωτό βότανο με γαλάζια άνθη που με τράβηξε το ενδιαφέρον κυρίως από τα πανέμορφα και μοναδικά άνθη του (μοιάζουν λίγο του θυμαριού). Έτριψα μερικά άνθη του στα χέρια μου και το μύρισα, και επειδή δεν είχε έντονη μυρωδιά ξαναέτριψα αρκετά άνθη. Το τράβηξα μερικές φωτογραφίες και αναρωτιόμουν αν είχε κάποια χρήση. Λίγο παρακάτω συνάντησα τον μπάρμπα Παναγιώτη, ένα φιλόξενο βοσκό της Βόρειας Λήμνου. Ξεναγώντας μας στο βασίλειό του συναντάμε το ίδιο βότανο. Αγόρι’μ αυτό είναι δηλητήριο, βγάζεις φουσκάλες στο σώμα σου, τσούζει και αν τρίψεις τα μάτια σου πρήζονται για μια βδομάδα, μου είπε. Μην τα ακουμπήσεις η συμβουλή του, αλλά ήταν ήδη αργά. Σε 2-3 ώρες πρήστηκαν τα πόδια μου, κοκκίνισαν και έτσουζαν. Σκέφτηκα κατευθείαν το σπαθόλαδο, αλλά καμιά διαφορά. Χαμομηλόλαδο, επίσης. Τελικά η κρέμα καλέντουλας που είχα μαζί μου τα ηρεμούσε προσωρινά και μετά από 2 μέρες καλυτέρεψαν. Οριστικά μου έφυγε μετά από 5 μέρες. Γαλαζοαστεριά το όνομά του, στη διάλεκτο του μπάρμπα Παναγιώτη.

Μια πιο ευχάριστη εικόνα είχα με τις λυγαριές. Αμέτρητες συστάδες λυγαριάς με μωβ και άσπρα άνθη σε όλο το νησί. Στιβαρό άνθος, απρόσμενο-μεθυστικό άρωμα, τέλεια μυρωδιά. Ήταν εκεί, πριν φτάσεις σε κάθε παραλία για να σε υποδεχτεί, να σε καλοσωρίσει και να σε χαιρετίσει ευγενικά όταν έφευγες χαλαρωμένος. Με εντυπωσίασε, αρχίζω αμέσως έρευνα για τις ιδιότητές της, κάτι καλό έχει ακούσει το αυτί μου.

Και τα άλλα τα κρινάκια της βόρειας Λήμνου, φυτρωμένα μέσα στις αμμοθίνες, συνήθως μοναχικά, σκέτη απόλαυση. Αν συναντηθείτε μην μπείτε στον πειρασμό να τα κόψετε για το βάζο του σαλονιού σας, είναι προστατευμένα, είδος υπό εξαφάνιση μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι και οι τουριστικοί οδηγοί του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: