Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Κρύο τσάι Λουΐζας


Για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αντί για τα συσκευασμένα ice-tea, σας προτείνουμε ένα φυσικό και υγιεινό ξεδιψαστικό. Ρίχνουμε στην τσαγιέρα 20 μεγάλα αποξηραμένα φύλλα λουΐζας και μια κούπα βραστό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, μετά σουρώνουμε και το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι του ενός λίτρου. Προηγουμένως έχουμε γεμίσει τα ¾ του μπουκαλιού με κρύο νερό (μην σπάσει το μπουκάλι) και έχουμε στύψει μισό λεμόνι (ή και lime). Το βάζουμε στο ψυγείο  και μόλις κρυώσει έχουμε ένα super δροσιστικό τσάι λουΐζας. Ξεδιψάει, είναι χωνευτικό, γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και αδυνατίζει! Σκέτη απόλαυση και μοσχοβολάει. Αν είστε του γλυκού καφέ, τότε βάλτε και 2-3 κουταλιές μαύρης ζάχαρης ή μέλι (πριν, όταν είναι ζεστό, για να διαλυθεί).
στην υγειά σας!
Update 06/2012:  Αντί για μαύρη ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα στέβιας, που είναι ακόμη πιο υγιεινά.  Το δοκιμάσαμε και είναι τέλειο. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι είναι έως και 450 φορές πιο γλυκοί από τη ζάχαρη. Η στέβια είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς θερμίδες, κατάλληλη για το ψήσιμο και το μαγείρεμα και επειδή η στέβια δεν επηρεάζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, είναι επίσης ιδανική για διαβητικούς και άτομα που θέλουν ακολουθούν μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες. Περισσότερα εδώ:
http://www.biostevia.gr/idiotites/

2 σχόλια:

Maoda είπε...

Το καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε όμως οι ζεστές μέρες διψούν για κρύο τσάι! Το τσάι λουΐζας τέλειο! Προτείνω να δοκιμάστε όμως και το παρακάτω:
Κρύο τσάι Ιβίσκου! Έχει ένα τέλειο πορφυρό χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Για 4 φλιτζάνια τσάι σιγοβράζουμε για 5 λεπτά 1 φλιτζάνι νερό και 4 χούφτες πέταλα ιβίσκου. Προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι ανάλογα το γούστο όσο είναι ζεστό. Σε μία κανάτα ή μπουκάλι ρίχνουμε 3 ποτήρια κρύο νερό και το 1 φλιτζάνι ζεστό τσάι. Ισχύει πάνω κάτι ό,τι και με τη συνταγή της Λουίζας… Είναι νοστιμότατο! (Tip: ο ιβίσκος έχει πολλά φλαβονοειδή, αμινοξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το εκχυλισμά του έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για την βελτίωση του μεταβολισμού και της πέψης. Επίσης, ρυθμίζει την όρεξη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, βελτιώνει την αντοχή…)
Το χειμώνα προτείνω να το δοκιμάσετε και ζεστό.

Βοτανόκηπος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την δροσιστική πρόταση dady! Θα σε επισκεφτούμε να το δοκιμάσουμε!Πες μας και άλλα δροσιστικά αν ξέρεις, γιατί όπως φαίνεται και τα Χριστούγεννα κρύο τσάι θα πίνουμε!