Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκουιζέτο

Το εκουιζέτο το γνώρισα από τον Μπάμπη, ένα μακρινό συγγενή, συνταξιούχο αγροφύλακα, που αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην μελέτη των βοτάνων. Αλογοουρά το λεγε ο Μπάμπης και δεν μπορούσα να καταλάβω πιο εννοούσε. Όταν μου το δειξε κατάλαβα ότι πρόκειται για το εκουιζέτο, βότανο που ήδη χρησιμοποιούσα για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων στον μπαξέ μου. Αποθήκη πολλών μετάλλων και οργανικών οξέων, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, γεμάτο πυρίτιο. Αλίευσα και άλλες ιδιότητές του από έγκυρα site, όπως βοήθεια στην καταπολέμηση αιμοροΐδων, προστάτη, κυστίτιδας, ωτίτιδας. Είναι διουρητικό, αιμοστατικό, αντισηπτικό, στυπτικό και τονωτικό των ιστών. Χρησιμοποιείται κατά της ακράτειας των ούρων και είναι ευεργετικό στα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια. Βρήκα, ότι η αλοιφή από σκόνη εκουιζέτο βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων, ακμής, έλκη ποδιών και χιονίστρες. Αυτή θα την φτιάξουμε και θα δούμε από πρώτο χέρι τις ιδιότητές της. Ο Μπάμπης μου λεγε ότι όλο το χειμώνα πίνει καθημερινά τσάι από αλογοουρά και  αρρωσταίνει σπάνια. Το ίδιο έκαναν και οι γονείς του και δεν είχαν ποτέ ρευματικά και πόνους αρθρώσεων μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Ιστορικά και εξαιτίας των πυριτικών αλάτων που περιέχει χρησιμοποιήθηκε για το γυάλισμα μεταλλικών αντικειμένων και μαγειρικών σκευών,  σαν λειαντικό από τους επιπλοποιούς και για το στίλβωμα σκευών από κασσίτερο, μπρούντζο και χαλκό. Θα το βρείτε στις άκρες των δασών, άκρες δρόμων και αναχώματα. Αγαπάει το νερό (εμείς το μαζεύουμε από τις άκρες σε ρεματιές του Πάϊκου) και δεν αντέχει στον πολύ ήλιο. Δοκιμάσαμε να το καλλιεργήσουμε σε ηλιόλουστα και μηδενικού σχεδόν υψομέτρου εδάφη χωρίς επιτυχία. Το λένε και πολυκόμπι, μην το μπερδεύεται όμως με το πολύκομπο, το μελισσοτροφικό φυτό που φυτρώνει στις καλαμιές των σιτηρών. Το εκουιζέτο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους και μόνο για αυτό αξίζει μιας ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον κύριο Αγκαθιώτη για τις πληροφορίες. Να πω επίσης με βεβαιότητα ότι το εκουϊζέτο είναι πραγματικά εξαιρετικό για τις ουρολοιμώξεις. Πάρτε τρία τσάγια τη μέρα για μια βδομάδα.

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον κύριο Αγκαθιώτη για τις πληροφορίες. Να πω επίσης με βεβαιότητα ότι το εκουϊζέτο είναι πραγματικά εξαιρετικό για τις ουρολοιμώξεις. Πάρτε τρία τσάγια τη μέρα για μια βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να αγοράσω και να καλλιεργήσω στην βεράντα μου..Αν ξέρει κάποιος απο που θα μπορούσα να το προμηθευτώ ας μου πει..Σε φυτωρια παίζει να έχουν??