Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σαπούνι με εσπεριδοειδή

Πλησιάζει Δεκέμβριος και για τα εσπεριδοειδή είναι η εποχή τους. Με αφορμή αυτή την αφθονία των εσπεριδοειδών, φτιάξαμε ένα ενυδατικό θρεπτικό σαπούνι για σώμα και χέρια με πλούσιο κρεμώδη αφρό. Η συνταγή:
Υλικά:
Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας 325γρ
Έλαιο Καρύδας 80γρ
Καστορέλαιο 40γρ
Αμυγδαλέλαιο 40γρ
Jojoba oil 15γρ μόλις εμφανιστεί το ίχνος (trace)
Χυμός πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι 175γρ (80, 40, 40, 15 γρ αντίστοιχα), αντί για νερό
Ξύσμα από όλα τα  παραπάνω εσπεριδοειδή
Καυστική σόδα(NaOH) 64.73gr για υπερλίπανση 8%.
Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες και με 10 λεπτά ανακάτεμα με το stick blender το σαπούνι είναι έτοιμο. Μια ιδιαιτερότητα υπάρχει στο διάλυμα της καυστικής σόδας. Συγκεκριμένα: Ετοιμάζουμε το χυμό και τον βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία του (δεν τον παγώνουμε γιατί καταστρέφεται ότι θρεπτικό έχει). Στο δοχείο που θα βάλουμε το διάλυμα ρίχνουμε αρχικά το 1/3 του χυμού και το βάζουμε σε Ben Mari με πολύ κρύο νερό. Αμέσως  ρίχνουμε λίγο καυστική σόδα και ανακατεύουμε. Μετά λίγο χυμό και στη συνέχεια πάλι λίγο καυστική σόδα κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν οι ποσότητες του χυμού και της σόδας. Αυτό το «σταδιακό» διάλυμα το κάνουμε για να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία και καταστρέψει βιταμίνες και ότι θρεπτικά έχει ο χυμός (για τον ίδιο λόγο και το Ben Mari είναι πολύ κρύο). Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το ίχνος ρίχνουμε αιθέρια έλαια άνθους πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ (200 σταγόνες συνολικά). Εδώ ρίχνουμε και το Jojoba oil, ώστε να μην σαπωνοποιηθεί πλήρως και να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητές του (και αυτή η λίγη ποσότητα αρκεί).  Επίσης ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά τα ξύσματα από τα φρούτα του χυμού μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, πορτοκαλί και δροσιστικό σαπούνι για όλες τις εποχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: