Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Σαπούνι με εσπεριδοειδή

Πλησιάζει Δεκέμβριος και για τα εσπεριδοειδή είναι η εποχή τους. Με αφορμή αυτή την αφθονία των εσπεριδοειδών, φτιάξαμε ένα ενυδατικό θρεπτικό σαπούνι για σώμα και χέρια με πλούσιο κρεμώδη αφρό. Η συνταγή:
Υλικά:
Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας 325γρ
Έλαιο Καρύδας 80γρ
Καστορέλαιο 40γρ
Αμυγδαλέλαιο 40γρ
Jojoba oil 15γρ μόλις εμφανιστεί το ίχνος (trace)
Χυμός πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι 175γρ (80, 40, 40, 15 γρ αντίστοιχα), αντί για νερό
Ξύσμα από όλα τα  παραπάνω εσπεριδοειδή
Καυστική σόδα(NaOH) 64.73gr για υπερλίπανση 8%.
Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες και με 10 λεπτά ανακάτεμα με το stick blender το σαπούνι είναι έτοιμο. Μια ιδιαιτερότητα υπάρχει στο διάλυμα της καυστικής σόδας. Συγκεκριμένα: Ετοιμάζουμε το χυμό και τον βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία του (δεν τον παγώνουμε γιατί καταστρέφεται ότι θρεπτικό έχει). Στο δοχείο που θα βάλουμε το διάλυμα ρίχνουμε αρχικά το 1/3 του χυμού και το βάζουμε σε Ben Mari με πολύ κρύο νερό. Αμέσως  ρίχνουμε λίγο καυστική σόδα και ανακατεύουμε. Μετά λίγο χυμό και στη συνέχεια πάλι λίγο καυστική σόδα κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν οι ποσότητες του χυμού και της σόδας. Αυτό το «σταδιακό» διάλυμα το κάνουμε για να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία και καταστρέψει βιταμίνες και ότι θρεπτικά έχει ο χυμός (για τον ίδιο λόγο και το Ben Mari είναι πολύ κρύο). Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το ίχνος ρίχνουμε αιθέρια έλαια άνθους πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ (200 σταγόνες συνολικά). Εδώ ρίχνουμε και το Jojoba oil, ώστε να μην σαπωνοποιηθεί πλήρως και να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητές του (και αυτή η λίγη ποσότητα αρκεί).  Επίσης ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά τα ξύσματα από τα φρούτα του χυμού μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, πορτοκαλί και δροσιστικό σαπούνι για όλες τις εποχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: