Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Νέο Φυσικό Ξηραντήριο

Μετά και την καλλιέργεια βοτάνων στο μικρό χωραφάκι μας, έπρεπε να μεγαλώσουμε το ξηραντήριό μας, για να μπορέσουμε να αποξηράνουμε με τον γνωστό φυσικό τρόπο και τα επιπλέον βότανα. Ανακαινίσαμε την αποθήκη μας, την σουλουπώσαμε και την βάψαμε. Στους δύο αντικριστούς τοίχους, που απέχουν 5 μέτρα, στηρίξαμε γαλβανιζέ χοντρό σύρμα, ώστε να μην λυγίζει από το βάρος των βοτάνων. Φτιάξαμε 6 σειρές με σύρμα και σε απόσταση από 40εκ(σε κάποιες) ως 90εκ(στις άλλες, που χρειάζεται να περνάμε ανάμεσά τους). Το ύψος του σύρματος από το δάπεδο είναι στο 1,90μ. Επιλέξαμε αυτό το ύψος, ώστε να χωράμε σχετικά εύκολα από κάτω(σκύβοντας ελαφρά), αλλά και για να κρεμαστεί και δεύτερη σειρά βοτάνων στο ίδιο σύρμα. Συνολικά δηλαδή τα βοτανάκια μας έχουν περίπου 60 μέτρα για να δεθούν ανάποδα και να αποβάλλουν την υγρασία τους. Για τα βότανα που δεν “κρεμιούνται” (τήλιο, χαμομήλι κλπ) φροντίσαμε να έχουμε πολλά καλάθια και αυτά κρεμάμε από το σύρμα. Τέλος, προμηθευτήκαμε πολλά μεγάλα (5λ) γυάλινα βάζα για την ασφαλή αποθήκευση των βοτάνων μετά την αποξήρανση, όπως και μεγάλα βαρέλια του λαδιού (70 λίτρων). Το τσιμέντο του δαπέδου(που έχει τα χρονάκια του) το φροντίσαμε με ειδικό χρώμα που μπορεί να πλένεται(χωρίς να κρατάει υγρασία) και να μην σηκώνει πιθανή σκόνη. Αναρτούμε μερικές φωτογραφίες από το νέο μας φυσικό ξηραντήριο.
 

1 σχόλιο:

AMANTA είπε...

Πανέμορφα και πρακτικά!!!!